3 potrawy kuchni arabskiej, które musisz znać!

3 potrawy kuchni arabskiej, które musisz znać!

Nie zawsze mamy czas i pieniądze na to, żeby podróżować. Ale namiastką poznawania dotąd niezwiedzonych krain geograficznych może stać się smakowanie kuchni z różnych regionów świata. Nie samym kotletem schabowym i rosołem żyje człowiek, dlatego dzisiaj postanowiliśmy wybrać się na wschód i sprawdzić, jakie potrawy królują na talerzach w kuchni arabskiej.

Warzywa i kawa z cynamonem, czyli charakterystyka kuchni arabskiej

Oczywiście, kuchnia arabska podobnie jak polska czy każda inna kuchnia świata jest różnorodna. Jednak starając się dokonać syntezy danego rodzaju kuchni, można odnaleźć kilka wewnętrznych elementów wspólnych.

Przeczytaj również: Kuchnia arabska – przepisy na tradycyjne potrawy

Kuchnia arabska to przede wszystkim dużo warzyw. Na talerzach często ląduje bakłażan, papryka, pomidory, cebula, czosnek czy pietruszka. Nie brakuje również owoców u nas nieco rzadziej spotykanych i mniej popularnych, takich jak figi czy granaty. W kuchni arabskiej raczej unika się ziemniaków, w zamian pojawia się ryż, kasza albo opisany poniżej kuskus.

Patrząc na dania arabskie pod kątem geograficznym, można zaobserwować, że kuchnia Bliskiego Wschodu, czyli krajów pustynnych, opiera się przede wszystkim na baraninie, natomiast mieszkańcy śródziemnomorskich krajów arabskich (np. Maroko, Liban) raczej unikają mięsa i stawiają na ryby, warzywa i owoce.

Głównymi napojami w kuchni arabskiej są kawa i herbata. Dla urozmaicenia smaku czarnego płynu dodaje się do niego wodę różaną, kardamon lub cynamon. Dużą popularnością cieszą się również świeże soki m.in. z pomarańczy, limonek i wspomnianego już grantu.

Nie sposób pominąć zamiłowania Arabów do przypraw. W kuchni arabskiej nie brakuje różnego rodzaju mieszanek przyprawowych, w których najczęściej znajdują się kolendra, czosnek, kmin rzymski, a także cynamon.

Na śniadanie szakszuka, czyli „wielki bałagan”

Szakszuka to śniadaniowy hit w kuchni arabskiej. Nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych, a potrafi dać nam sporo energii na początku dnia. A jeśli lubimy dania nieco pikantne, to ta opcja jest stworzona właśnie dla nas. 

Szakszuka to coś na kształt jajecznicy, którą gotuje się w pomidorach. Najtrudniejsze w jej przyrządzeniu jest odpowiednie przyprawienie. Poza jajkami, pomidorami, czosnkiem i cebulą do szakszuki dodajemy strączek ostrej papryczki, sól, pieprz, kmin rzymski oraz harrisa, czyli przyprawę marokańską opartą głównie na chilli. Szaszukę podobnie jak jajecznicę je się z chlebem, w niektórych restauracjach klienci konsumują ją prosto z patelni.

W Internecie można znaleźć także przepisy dla miłośników mięsa na szaszukę z kiełbasą.

Kuskus, czyli praktyczna klasyka

Kuskus to bardzo drobny makaron robiony z pszenicy durum. Jego charakterystyczną cechą jest szybkie przygotowanie, ponieważ kuskusu nie trzeba gotować, wystarczy jedynie zalać go gorącą wodą. Ten specyficzny rodzaj makaronu stanowi wyśmienity dodatek do obiadów, sałatek, zup, a nawet do dań podawanych na słodko z owocami.

Kuskus to przede wszystkim spora dawka białka roślinnego, które warto łączyć z białkiem zwierzęcym, więc kuskus z mięsem lub rybą to bardzo dobry pomysł. Dzięki łatwemu przygotowaniu i uniwersalności kuskus zyskuje coraz większą popularność i stanowi mocną konkurencję dla kaszy czy ryżu, których gotowanie wymaga znacznie więcej czasu.  

tadżin

Tadżin, czyli marokański gulasz

Tadżin nieco przypomina dobrze znany nam gulasz. Podstawowe składniki tej potrawy to mięso (najczęściej jagnięcina lub wołowina), warzywa (m.in. pomidory, cebula), suszone owoce (rodzynki) i przyprawy (kolendra, kmin rzymski, kurkuma, cynamon). W przeciwieństwie do błyskawicznego kuskusu tadziń to potrawa wymagająca czasu – duszenie trwa ok. 3 godzin.

Mówiąc o tadżinie, nie sposób nie wspomnieć o naczyniu, od którego pochodzi nazwa potrawy. Ozdobne naczynie tadżin (patrz zdjęcie powyżej) charakteryzuje się specyficzną stożkową pokrywą i służy przede wszystkim do pieczenia mięsa. Dzięki swojemu kształtowi zatrzymuje parujący sos, który powraca do misy. 

Podziel się

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.