Kotleciarki MAGA w praktyce. Rola i znaczenie maszyn rozbijających w gastronomii
Obróbka produktów mięsnych w branży gastronomicznej powinna być sprawna, a przy tym precyzyjna i gwarantująca najwyższą jakość gotowych wyrobów. Jedną z metod przygotowywania mięsa przed spożyciem jest jego rozbijanie. Skutecznym sposobem na przyspieszenie tego procesu może być skorzystanie z profesjonalnej kotleciarki. Czym charakteryzują się te maszyny?
Jak działają kotleciarki?
Kotleciarka to rodzaj profesjonalnej maszyny rozbijającej przeznaczonej do profesjonalnych zastosowań w branży gastronomicznej. Urządzenie to stanowi znakomitą alternatywę dla tradycyjnego rozbijania mięsa przy pomocy tłuczka, co jest procesem niezwykle czasochłonnym. Kotleciarka pozwala przyspieszyć pracę, działając na zasadzie prasy hydraulicznej, przy czym istotne znaczenie mają tu parametry danej maszyny. Przykładowo kotlecierka MAGA – KOT marki Clip Systems z grupy Beck charakteryzuje się wydajnością wynoszącą do 800 cykli na godzinę oraz możliwością regulacji grubości rozbijanych wyrobów w przedziale 0,5 – 30mm. Omawiane urządzenie dostępne jest w wersji 400V o mocy silnika 1,5 kW i średnicy talerza rozbijającego wynoszącej 300mm. Warto zaznaczyć, że profesjonalne kotleciarki produkowane są z wysokiej jakości materiałów dopuszczonych do kontaktu z żywnością. Zastosowanie stali kwasoodpornej gwarantuje przy tym odporność mechanizmów na korozję.
Zalety maszyn rozbijających w gastronomii
Kotleciarka znacznie przyspiesza proces rozbijania mięsa, a jednocześnie gwarantuje zachowanie jego jakości, sprawiając, że gotowe wyroby pozostają świeże, kruche i soczyste. Proces rozbijania mięsa przy pomocy prasy zapobiega również ubytkom wagowym produktów. Samo urządzenie jest natomiast trwałe i niezwykle wydajne oraz wygodne w obsłudze – mechanizm prasy uruchamia się automatycznie po wsunięciu tacki z mięsem. Elementy maszyny można przy tym myć w zmywarce, co sprawia, że praca z kotleciarką jest nie tylko łatwa, ale i higieniczna.
Do czego w praktyce służą kotleciarki?
W ten sposób z łatwością przygotujemy mięso na tradycyjne schabowe, sznycle, bitki, zrazy oraz steki wieprzowe lub wołowe, a także rolady i filety z piersi kurczaka bądź indyka. Ponadto wspomniana wcześniej kotleciarka MAGA znakomicie nadaje się również do rozbijania mięsa wołowego z przeznaczeniem np. na burgery. Można ją wykorzystać zresztą do rozbijania nie tylko wyrobów mięsnych, ale też innych produktów, np. spodów na pizzę. Wszechstronne zastosowanie kotleciarki sprawia, że jest to uniwersalne urządzenie dla szeroko pojętej branży gastronomicznej, które usprawni pracę restauracji, firm cateringowych oraz zakładów produkcyjnych.
Podziel się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana