Kuchnia bałkańska. 3 najciekawsze dania z półwyspu
Bałkany to region Europy, na który składają się kraje połączone wspólną historią i kulturą. Co za tym idzie, na obszarze tych państwa panują nawyki kulinarne rzadziej spotykane w innych częściach świata. Kuchnia bałkańska cechuje się różnorodnością i wyjątkowym smakiem. Jej popularność stale rośnie – wystarczy zerknąć na spisy restauracji w różnych polskich miastach. A my dziś zerkniemy na naszym zdaniem najciekawsze i najpopularniejsze potrawy z Półwyspu Bałkańskiego.
Bogactwo kuchni bałkańskiej
Bałkany to co najmniej 9 krajów: Grecja, Kosowo, Bułgaria, Bośnia i Hercegowina, Albania, Czarnogóra, Macedonia Północna, Chorwacja (częściowo) oraz Serbia (częściowo). Co najmniej, ponieważ bywa, że wlicza się do nich również Rumunię i Słowenię. Taka wielość prowadzi do różnorodności kulinarnej regionu i jej bogactwa.
Dla turystów Bałkany to świetne miejsce do smakowania i poznawania nowych potraw. Dużym atutem dla gościa z Polski jest fakt, że ceny w krajach Półwyspu Bałkańskiego są relatywnie bardzo przystępne. Specjaliści od kuchni europejskiej twierdzą, że kuchnia bałkańska wiele inspiracji zawdzięcza przepisom włoskim i tureckim, a także środkowoeuropejskim.
Dobrze, ale w takim razie, co łączy kulinarnie te wszystkie bałkańskie kraje? Ano, przede wszystkim wielkie zamiłowanie do dań mięsnych. Dania bałkańskie obfitują w różne rodzaje mięs ze szczególnym uwzględnieniem jagnięciny przyrządzanej na rożnie lub ruszcie. Wszelkie farsze w połączeniu z cienkim ciastem to zestawienie, które wyjątkowo pasuje do podniebienia mieszkańców Bałkan. Kucharze w tym rejonie Europy dbają o to, żeby na talerzu znalazły się smaki mocne i wyraziste z dodatkiem miejscowych warzyw takich jak bakłażan czy papryka.
Frapujący dla niektórych może być sposób podawania bałkańskich potraw, ponieważ często są one serwowane w temperaturze pokojowej, dlatego nasz świeżo usmażony schabowy dla mieszkańca choćby Chorwacji mógłby być po prostu zbyt gorący.
Burek, czyli śródziemnomorska klasyka
U nas ta nazwa najczęściej kojarzy się z imieniem psa, ale na Bałkanach nie ma z nim nic wspólnego. Burek (czytaj: Byrek) nazywany jest fast foodem krajów śródziemnomorskich. W kuchni bałkańskiej stanowi rodzaj przekąski, ale może być traktowany także jako danie główne. Spotkamy je w niemal każdej piekarni. Burek z serem lub mięsem to najpopularniejsze opcje. Nadzienie placka opatulone jest cienkim ciastem, które w swojej konsystencji przypomina nieco ciasto francuskie. Może być to bardzo popularne w tych okolicach ciasto filo, które służy do przygotowywania wielu tutejszych potraw. Poza burkiem na przykład używane jest do bakławy, czyli deseru z orzechami.
Pljeskavica zamiast hamburgera
Pljeskavica występuje w wielu krajach Półwyspu Bałkańskiego. W jej skład wchodzi mięso mielone (np. jagnięcina, wołowina lub baranina) w formie kotleta albo posiekane. Co ciekawe, mięso, aby było odpowiednie do tej potrawy, musi trochę poleżeć i dojrzeć. W zależności od kraju pejskavicę podaje się w różnym cieśnie – może być to pita. Całość zazwyczaj przygotowywana jest na grillu. Dodatkami mogą być cebula i sałata. To świetne urozmaicenie dla fanów hamburgerów, którzy wciąż poszukują nowych doznań smakowych.
Cevapcici zamiast mielonego
Upraszczając, cevapcici można uznać za chorwacki kotlet mielony z dobrze zmielonego mięsa. Zgodnie z nawykami kuchni bałkańskiej przygotowywany jest on na grillu. Panierkę przyrządza się z bułki tartej, jajka i przypraw takich jak pieprz i sól. Chorwackie kotlety mielone podawane są na chlebku, najczęściej lepinii (drożdżowym) oraz ciabatta. Oczywiście, cevapicici świetnie komponuje się także z warzywami, warto dorzucić do tego dania cebulę, czosnek i paprykę. Doskonały pomysł na oryginalny rodzinny obiad!
Podziel się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana