Kuchnia bałkańska. 3 najciekawsze dania z półwyspu

Kuchnia bałkańska. 3 najciekawsze dania z półwyspu

Bałkany to region Europy, na który składają się kraje połączone wspólną historią i kulturą. Co za tym idzie, na obszarze tych państwa panują nawyki kulinarne rzadziej spotykane w innych częściach świata. Kuchnia bałkańska cechuje się różnorodnością i wyjątkowym smakiem. Jej popularność stale rośnie – wystarczy zerknąć na spisy restauracji w różnych polskich miastach. A my dziś zerkniemy na naszym zdaniem najciekawsze i najpopularniejsze potrawy z Półwyspu Bałkańskiego.

Bogactwo kuchni bałkańskiej

Bałkany to co najmniej 9 krajów: Grecja, Kosowo, Bułgaria, Bośnia i Hercegowina, Albania, Czarnogóra, Macedonia Północna, Chorwacja (częściowo) oraz Serbia (częściowo). Co najmniej, ponieważ bywa, że wlicza się do nich również Rumunię i Słowenię. Taka wielość prowadzi do różnorodności kulinarnej regionu i jej bogactwa.

Dla turystów Bałkany to świetne miejsce do smakowania i poznawania nowych potraw. Dużym atutem dla gościa z Polski jest fakt, że ceny w krajach Półwyspu Bałkańskiego są relatywnie bardzo przystępne. Specjaliści od kuchni europejskiej twierdzą, że kuchnia bałkańska wiele inspiracji zawdzięcza przepisom włoskim i tureckim, a także środkowoeuropejskim.  

Dobrze, ale w takim razie, co łączy kulinarnie te wszystkie bałkańskie kraje? Ano, przede wszystkim wielkie zamiłowanie do dań mięsnych. Dania bałkańskie obfitują w różne rodzaje mięs ze szczególnym uwzględnieniem jagnięciny przyrządzanej na rożnie lub ruszcie. Wszelkie farsze w połączeniu z cienkim ciastem to zestawienie, które wyjątkowo pasuje do podniebienia mieszkańców Bałkan. Kucharze w tym rejonie Europy dbają o to, żeby na talerzu znalazły się smaki mocne i wyraziste z dodatkiem miejscowych warzyw takich jak bakłażan czy papryka.

Frapujący dla niektórych może być sposób podawania bałkańskich potraw, ponieważ często są one serwowane w temperaturze pokojowej, dlatego nasz świeżo usmażony schabowy dla mieszkańca choćby Chorwacji mógłby być po prostu zbyt gorący.

Burek, czyli śródziemnomorska klasyka

U nas ta nazwa najczęściej kojarzy się z imieniem psa, ale na Bałkanach nie ma z nim nic wspólnego. Burek (czytaj: Byrek) nazywany jest fast foodem krajów śródziemnomorskich. W kuchni bałkańskiej stanowi rodzaj przekąski, ale może być traktowany także jako danie główne. Spotkamy je w niemal każdej piekarni. Burek z serem lub mięsem to najpopularniejsze opcje. Nadzienie placka opatulone jest cienkim ciastem, które w swojej konsystencji przypomina nieco ciasto francuskie. Może być to bardzo popularne w tych okolicach ciasto filo, które służy do przygotowywania wielu tutejszych potraw. Poza burkiem na przykład używane jest do bakławy, czyli deseru z orzechami.

Pljeskavica

Pljeskavica zamiast hamburgera

Pljeskavica występuje w wielu krajach Półwyspu Bałkańskiego. W jej skład wchodzi mięso mielone (np. jagnięcina, wołowina lub baranina) w formie kotleta albo posiekane. Co ciekawe, mięso, aby było odpowiednie do tej potrawy, musi trochę poleżeć i dojrzeć. W zależności od kraju pejskavicę podaje się w różnym cieśnie – może być to pita. Całość zazwyczaj przygotowywana jest na grillu. Dodatkami mogą być cebula i sałata. To świetne urozmaicenie dla fanów hamburgerów, którzy wciąż poszukują nowych doznań smakowych.

Cevapcici zamiast mielonego

Upraszczając, cevapcici można uznać za chorwacki kotlet mielony z dobrze zmielonego mięsa. Zgodnie z nawykami kuchni bałkańskiej przygotowywany jest on na grillu. Panierkę przyrządza się z bułki tartej, jajka i przypraw takich jak pieprz i sól. Chorwackie kotlety mielone podawane są na chlebku, najczęściej lepinii (drożdżowym) oraz ciabatta. Oczywiście, cevapicici świetnie komponuje się także z warzywami, warto dorzucić do tego dania cebulę, czosnek i paprykę. Doskonały pomysł na  oryginalny rodzinny obiad!

Podziel się

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.