Tradycyjne pomady dla cukiernictwa i piekarnictwa. Co powinna zawierać specyfikacja produktów?
Pomady cukiernicze wykorzystywane są w różnych technologiach produkcji żywności. Tradycyjne pomady do wykańczania produktów ciastkarskich i pieczywa cukierniczego są niezastąpione przy produkcji glazur kolorowych i ciast z posypkami. Więcej na temat pomad cukierniczych i innych półproduktów wykorzystywanych w cukiernictwie możemy dowiedzieć się z ich specyfikacji. Podpowiadamy, co powinna zawierać dobrze przygotowana specyfikacja produktu.
Tradycyjne pomady cukiernicze – charakterystyka
Pomady cukiernicze to półprodukty znacznie przyspieszające i ułatwiające pracę ciastkarni, piekarni i zakładów cukierniczych. W zależności od składu i technologii produkcji różnią się one zastosowaniem oraz konsystencją.
Oferujemy pomady do rozcieńczania wodą, pomady cukiernicze od razu gotowe do użycia, a także smakowe mleczne oraz toffi. Wysoka jakość naszych produktów potwierdzona jest odpowiednimi certyfikatami i testami – dowiadujemy się w rozmowie z przedstawicielem firmy Holger Food zajmującej się produkcją i dystrybucją profesjonalnych pomad cukierniczych oraz innych produktów dla branży spożywczej.
Tradycyjne pomady cukiernicze otrzymywane są poprzez gotowanie mlecznych albo wodnych roztworów cukrowych, które następnie poddawane są procesowi energicznego ubijania. Podczas tego procesu dochodzi do nasycenia powietrzem oraz ochłodzenia pomady. To wszystko sprawia, że pomada zyskuje biały kolor, a jej konsystencja jest gęsta. Podczas procesu dojrzewania, pomada robi się mniej lepka i bardziej plastyczna.
Co powinna zawierać specyfikacja produktów takich jak pomady cukiernicze?
Gotowa pomada cukiernicza posiada własną specyfikację, która ukazuje nam najważniejsze cechy produktu. Możemy z niej dowiedzieć się o masie produktu, jego wielkości, rodzaju, cechach chemicznych, organoleptycznych takich jak smak, zapach barwa czy tekstura oraz cechach mikrobiologicznych. Istotna jest także informacja o materiale opakowaniowym i jego dopuszczeniu do kontaktu z żywnością.
Specyfikacja to także określenie warunków przechowywania produktu, jego okresu przydatności do spożycia oraz transportu i dystrybucji. Dzięki takim specyfikacjom możemy się dowiedzieć więcej o naszych półproduktach wykorzystywanych w cukiernictwie.
Co zatem wiemy o tradycyjnych pomadach wodnych i mlecznych? Ze specyfikacji możemy dowiedzieć się, że tradycyjna pomada wodna charakteryzuje się jednolitą, białą masą o dużej lepkości i plastyczności. Nie ma środków konserwujących. Dzięki dodatkowi glukozy krystalicznej dłużej zachowuje naturalną ciągliwość. Tradycyjne pomady wodne można dowolnie barwić, wzbogacać ich smak oraz zapach różnymi aromatami. Natomiast pomady mleczne powstają na pełnym mleku, któremu zawdzięczają swoją aksamitną strukturę. Stosuje się je do produkcji nadzienia do czekoladek, pralin lub wafelków. Niezwykłą zaletą pomad cukierniczych jest możliwość zastosowania ich na wypieczonym wyrobie cukierniczym, przeznaczonym do przechowywania w głębokim zamrożeniu i nadającym się bezpośrednio po rozmrożeniu do konsumpcji. Pomady te przechowywane są najczęściej w bezpiecznych wiaderkach dopuszczonych do kontaktu z żywnością, które również ułatwiają ich przechowywanie i wpływają na termin przydatności do spożycia.
Podziel się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana