Artykuł sponsorowany

Tradycyjne pomady dla cukiernictwa i piekarnictwa. Co powinna zawierać specyfikacja produktów?

Tradycyjne pomady dla cukiernictwa i piekarnictwa. Co powinna zawierać specyfikacja produktów?

Pomady cukiernicze wykorzystywane są w różnych technologiach produkcji żywności. Tradycyjne pomady do wykańczania produktów ciastkarskich i pieczywa cukierniczego są niezastąpione przy produkcji glazur kolorowych i ciast z posypkami. Więcej na temat pomad cukierniczych i innych półproduktów wykorzystywanych w cukiernictwie możemy dowiedzieć się z ich specyfikacji. Podpowiadamy, co powinna zawierać dobrze przygotowana specyfikacja produktu.

Tradycyjne pomady cukiernicze – charakterystyka

Pomady cukiernicze to półprodukty znacznie przyspieszające i ułatwiające pracę ciastkarni, piekarni i zakładów cukierniczych. W zależności od składu i technologii produkcji różnią się one zastosowaniem oraz konsystencją.

Oferujemy pomady do rozcieńczania wodą, pomady cukiernicze od razu gotowe do użycia, a także smakowe mleczne oraz toffi. Wysoka jakość naszych produktów potwierdzona jest odpowiednimi certyfikatami i testami – dowiadujemy się w rozmowie z przedstawicielem firmy  Holger Food zajmującej się produkcją i dystrybucją profesjonalnych pomad cukierniczych oraz innych produktów dla branży spożywczej.

Tradycyjne pomady cukiernicze otrzymywane są poprzez gotowanie mlecznych albo wodnych roztworów cukrowych, które następnie poddawane są procesowi energicznego ubijania. Podczas tego procesu dochodzi do nasycenia powietrzem oraz ochłodzenia pomady. To wszystko sprawia, że pomada zyskuje biały kolor, a jej konsystencja jest gęsta. Podczas procesu dojrzewania, pomada robi się mniej lepka i bardziej plastyczna.

Co powinna zawierać specyfikacja produktów takich jak pomady cukiernicze?

Gotowa pomada cukiernicza posiada własną specyfikację, która ukazuje nam najważniejsze cechy produktu. Możemy z niej dowiedzieć się o masie produktu, jego wielkości, rodzaju, cechach chemicznych, organoleptycznych takich jak smak, zapach barwa czy tekstura oraz cechach mikrobiologicznych. Istotna jest także informacja o materiale opakowaniowym i jego dopuszczeniu do kontaktu z żywnością.

Specyfikacja to także określenie warunków przechowywania produktu, jego okresu przydatności do spożycia oraz transportu i dystrybucji. Dzięki takim specyfikacjom możemy się dowiedzieć więcej o naszych półproduktach wykorzystywanych w cukiernictwie.

Co zatem wiemy o tradycyjnych pomadach wodnych i mlecznych? Ze specyfikacji możemy dowiedzieć się, że tradycyjna pomada wodna charakteryzuje się jednolitą, białą masą o dużej lepkości i plastyczności. Nie ma środków konserwujących. Dzięki dodatkowi glukozy krystalicznej dłużej zachowuje naturalną ciągliwość. Tradycyjne pomady wodne można dowolnie barwić, wzbogacać ich smak oraz zapach różnymi aromatami. Natomiast pomady mleczne powstają na pełnym mleku, któremu zawdzięczają swoją aksamitną strukturę. Stosuje się je do produkcji nadzienia do czekoladek, pralin lub wafelków. Niezwykłą zaletą pomad cukierniczych jest możliwość zastosowania ich na wypieczonym wyrobie cukierniczym, przeznaczonym do przechowywania w głębokim zamrożeniu i nadającym się bezpośrednio po rozmrożeniu do konsumpcji. Pomady te przechowywane są najczęściej w bezpiecznych wiaderkach dopuszczonych do kontaktu z żywnością, które również ułatwiają ich przechowywanie i wpływają na termin przydatności do spożycia.

Podziel się

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.