Maszyny do krojenia wędlin i inne urządzenia gastronomiczne do mięsa
Maszyny do krojenia wędlin, podobnie jak inne tego typu urządzenia, są bardzo ważnym elementem wyposażenia sklepów mięsnych, zakładów przetwórstwa żywności, masarni, restauracji, hoteli, firm cateringowych oraz innych lokali i punktów gastronomicznych, które oferują swoim klientom wyroby mięsne. Te innowacyjne sprzęty umożliwiają precyzyjne i dokładne krojenie wędlin, a większość z dostępnych modeli jest wyposażona w funkcję regulacji krojenia, dzięki której możesz dostosować grubość plastrów do swoich potrzeb.
Maszyny do krojenia wędlin to łatwe w obsłudze urządzenia, które wbrew pozorom pozwalają na bezpieczną i szybką pracę. Sprzęty bardzo łatwo utrzymać w idealnej czystości za sprawą demontowanego wózka, dzięki któremu w wygodny sposób możemy pozbyć się resztek żywności. W tym artykule skupimy się na kilku urządzeniach i akcesoriach do mięsa, które są najczęściej wykorzystywane w branży gastronomicznej. Chcesz wiedzieć więcej? Przeczytaj cały artykuł!
Czym jest rękawica masarska i gdzie się ją wykorzystuje?
Rękawica masarska to akcesorium, które jest dedykowane dla wszystkich osób, które na co dzień wykonują ciężką, fizyczną pracę przy wykorzystaniu ostrych narzędzi. Cała powłoka rękawicy jest wykonana ze stali lub termoplastycznego poliuretanu, co zapewnia maksymalne bezpieczeństwo w trakcie pracy. W zakładach przetwórstwa żywności, rzeźniach lub masarniach przestrzeganie zasad BHP jest kluczowe, gdyż wystarczy chwila nieuwagi i pracownicy mogą ulec niebezpiecznemu wypadkowi, który może doprowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych.
Rękawica masarska to gadżet, który jest niezwykle skuteczną ochroną przed urazami, ranami kłutymi oraz innymi ranami, które mogą być spowodowane przez ostre narzędzia. Produkty tego typu charakteryzują się nie tylko trwałością, wytrzymałością i odpornością na urazy mechaniczne, ale bardzo łatwo jest je również utrzymać w idealnej czystości.
Urządzenia do gyrosa – idealny sprzęt w barach i punktach z kebabem
Kolejnymi ciekawymi urządzeniami, z którymi bardzo często możemy się spotkać w barach typu fast food oraz w punktach gastronomicznych serwujących kebaby, są urządzenia do gyrosa. Taki sprzęt pozwala na równomierne upieczenie mięsa, ponieważ obraca się ono wokół własnej osi. Na rynku są dostępne dwa rodzaje opiekaczy do mięsa: urządzenia gazowe oraz sprzęty elektryczne.
Urządzenia do gyrosa składają się z trzech głównych elementów: silnika, który w zależności od posiadanego przez nas modelu może znajdować się na dole lub górze urządzenia, wsadu, od którego zależy wydajność sprzętu oraz stref grzewczych, które są w nim umieszczone i to właśnie one odpowiadają za szybkość pieczenia mięsa oraz jego stopień zarumienienia. Zanim dokonamy zakupu konkretnego produktu, warto wziąć pod uwagę przede wszystkim dzienne zapotrzebowanie na mięso, gdyż dzięki temu jesteśmy w stanie oszacować, jaki model sprosta naszym oczekiwaniom i idealnie sprawdzi się w danym lokalu gastronomicznym.
Do czego służą szpryce do mięsa?
Ostatnimi akcesoriami, o których musimy wspomnieć w tym artykule, są szpryce do mięsa. Do czego wykorzystuje się te urządzenia? Są to specjalistyczne maszyny, które umożliwiają nam nadziewanie mięsa. Szpryce do mięsa są najczęściej wykorzystywane do produkcji kiełbas oraz peklowania mięsa, a ich prosta i intuicyjna obsługa pozwala na szybkie i sprawne przygotowywanie aromatycznych i pełnych smaków wyrobów.
Te urządzenia są najczęściej wykonywane ze stali nierdzewnej, która ma właściwości antykorozyjne i jest odporna na działanie wody, wysoką i niską temperaturę, a także na wszelkiego rodzaju urazy mechaniczne. Dzięki wykorzystaniu tego surowca szpryce do mięsa bardzo łatwo utrzymać w idealnej czystości, co znacząco usprawnia codzienną pracę kucharzy oraz personelu pomocniczego. Większość z dostępnych modeli jest wyposażona w lejki o różnych rozmiarach, które pozwalają na przygotowywanie nie tylko kiełbas, lecz także kabanosów, parówek, kaszanek oraz salcesonów. Szpryce do mięsa są uniwersalne i wielofunkcyjne – niezastąpione w rzeźniach, masarniach, sklepach mięsnych i zakładach produkcji żywności.
Podziel się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana