Od czego zależy zawartość kolagenu w bulionie?
Nie tak dawno w każdym gospodarstwie domowym zwyczajem było gotowanie podstawowego wywaru do zup i gulaszu nie z mięsa, ale z kości i innych części zwierzęcia. Używano produktów ubocznych z procesu uboju, które w innym przypadku mają niewielkie zastosowanie w kuchni. Takimi produktami są przede wszystkim kości. Długo gotowane uwalniają wiele cennych składników. Od czego zależy ilość kolagenu w wywarze?
Jak sprawić, żeby wywar gotowany na kościach zawierał kolagen?
Surowe kości są pełne cennych składników odżywczych. Po zębach są drugim najtwardszym materiałem w ciele. Dlatego dobrze przygotowany bulion kostny jest najlepszym sposobem na wykorzystanie całego potencjału prozdrowotnego. Szczególnie że kości składają się w 30% z kolagenu, najważniejszego białka tkanki łącznej w naszym ciele. Znajduje się w skórze, kościach i narządach wewnętrznych i sprawia, że ciało jest elastyczne i sprężyste.
Faktem jest, że kolagen potrzebuje, co najmniej 90 minut gotowania, aby uwolnił się z kości. Podczas tego procesu tworzy się żelatyna. Można to poznać po tym, że schłodzony gotowy wywar wołowy ma konsystencję galaretowatą. Żelatyna dostarcza wielu istotnych aminokwasów, wśród których znajdują się proliny, glicyny, glutaminy i argininy. Są to elementy budulcowe zdrowych stawów, skóry i kości. Dlatego wskazane jest włączenie do diety produktów zawierających kolagen.
Jakie składniki prozdrowotne znajdują się w bulionie kostnym?
Cennym wnętrzem kości jest szpik, bardzo bogaty w przeciwzapalne kwasy tłuszczowe omega-3, ale tylko wtedy, gdy kości pochodzą z odpowiednio karmionych zwierząt. Kwasy tłuszczowe omega-3 są ważne dla zdrowych jelit, układu odpornościowego i rozwoju mózgu. Inny składnik kości, glikozaminoglikany, spotyka się w kosmetykach przeciwstarzeniowych. Są potrzebne do tworzenia nowej tkanki łącznej. Działają również jak warstwa nawilżająca na skórze, ponieważ wiążą wodę. Aby wzbogacić w nie bulion, najlepiej użyć kości zawierających materiał chrzęstny.
Inną substancją, o której wiadomo, że znajduje się w kościach dobrze utrzymanych zwierząt, jest wapń. Większość przepisów na bulion kostny zawiera pewną ilość kwasu (zwykle ocet jabłkowy), który pomaga go rozpuścić. Tym sposobem wywar kostny może być źródłem wapnia. Osoby, którym zależy na idealnie zbilansowanej diecie często posiłkują się gotowymi bulionami od producenta Goodjo. To dlatego, że w supermarkecie rzadko można znaleźć kości, które są świeże i pochodzą od właściwie żywionych zwierząt. Tylko takie gwarantują, że w wywarze znajdzie się wystarczająca ilość zdrowych składników.
Podziel się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana