3 nieoczywiste artykuły, które musisz mieć w swojej kuchni
Aranżując kuchnię niezwykle ważna jest organizacja każdego kąta – tj. staranne rozmieszczenie dekoracji i sprzętu AGD, który dzięki dobrej organizacji zwiększy funkcjonalność wnętrza. Obok oczywistych elementów – lodówki, garnków, kuchenki i okapu – warto spojrzeć na niewielkie gadżety, które mogą sprawić, że ta zyska na estetyce i designie. Co ważne – gadżety te wyróżnia nie tylko niski koszt, ale także łatwa obsługa, dzięki czemu skorzysta z nich każdy początkujący (i zaawansowany!) kucharz. Kilka takich funkcjonalnych, niezwykle przydanych artykułów, znajdziesz poniżej – wypróbuj je wszystkie!
Akcesoria do dekorowania potraw
Babeczki, kruche ciasteczka, jajka faszerowane – w kuchni niezwykle ważna jest precyzja oraz kreatywne zacięcie, dzięki któremu potrawa nie tylko podbije kubki smakowe, ale także nacieszy oko.
Jeśli więc uwielbiasz dbałość o detale, pragniesz zaskoczyć swoich gości przepiękną aranżacją oraz przemyślaną dekoracją, w Twojej kuchni nie może zabraknąć gadżetów i przyborów, dzięki którym precyzyjnie nałożysz krem lub lukier, a także stworzysz fantazyjny wzór na talerzu. W wyborze gadżetów kieruj się ich jakością i funkcjonalnością – sprawdzony producent, to gwarancja wieloletniej użyteczności.
Na przykładzie Horecapolska.pl wytypować możemy profesjonalne i przydatne gadżety, dzięki którym Twoje potrawy zyskają zupełnie inny wymiar:
Blachy aluminiowe – dzięki którym przechowasz i podasz gorące, aromatyczne ciasto,
Butelki do dekorowania – zarówno małe, jak i większe, dzięki którym precyzyjnie nałożysz sos lub stworzysz drobną dekorację na pierniczkach i ciasteczkach (znajdziesz je tutaj),
Nóż dekoracyjny – który umożliwia stworzenie najbardziej szalonych i precyzyjnych cięć. Wśród modeli dostępne są m.in. noże do cytrusów lub noże o kształcie litery V,
Pęsety gastronomiczne – dzięki którym precyzyjnie nałożysz drobne elementy i ozdoby, bez obawy, że zniszczysz warstwę kremu lub polewy,
Pierścienie do układania żywności – które pozwolą Ci ułożyć potrawy na talerze, tworząc z nich estetyczne piramidki i okrągłe porcje,
Porcjonery – dzięki którym każda porcja będzie taka sama, starannie wyważona i zbilansowana.
Duże sztućce
Dzięki dużym sztućcom i funkcjonalnym przyborom, bez większego trudu, zamieszasz gotującą zupę, nałożysz sos, przełożysz mięso i odwrócisz warzywa. Wybieraj przybory z drewna lub trwałej stali nierdzewnej, która odporna jest na kwasowe środowisko. Kuchenne akcesoria, które nie wykazują się zdolnością do korozji, wytrzymają dużą wilgotność i wysoką temperaturę.
Wśród dostępnych produktów, zdecydować się możesz, na:
Chochle – do nalewania sosów i zup,
Szczypce – do obracania ryb i mięsa na grillu lub patelni,
Widelce – dzięki którym precyzyjnie zdejmiesz i nałożysz porządną porcję mięsa,
Gałkownice – dla wszystkich miłośników zimowych deserów.
Miarki i wagi
Każdy, kto korzysta z przepisów wie, jak ważna jest precyzja i trzymania się gramatury podanych składników. Tylko jak odmierzyć 200 ml mleka, 150 gr drożdży i 55 ml śmietanki?
Tu z pomocą przychodzą wszelkie gadżety, dzięki którym wymierzysz zarówno produkty sypkie, jak i płynne. W przypadku tych pierwszych doskonale sprawdzą się wagi kuchenne. Ważne, aby były one nie tylko lekkie i kompaktowe, ale także dokładne i wrażliwe na każdą zmianę. W przypadku produktów płynnych – kremów, sosów, mleka, budyniu – niezwykle pomocne są dzbanki z miarką, które niemalże co do 1ml wskażą wartość, którą wlejesz do formy lub pozostałych składników.
Miarki w różnej gramaturze również znajdziesz w Horeca Polska.
Podziel się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana