4 pomysły na przyrządzenie kaszanki
Kaszanka składa się z krwi wieprzowej, kaszy gryczanej lub jęczmiennej i różnych dodatków. Powstają z niej niezapomniane w smaku dania. Kaszanka najczęściej jest serwowana podczas grilla. To jednak nie wszystko. W domowym zaciszu da się z niej przyrządzić inne smakowite potrawy. Jakie są najpopularniejsze sposoby na przyrządzenie kaszanki w kuchni?
Kaszanka pieczona lub smażona – najpopularniejsze sposoby przyrządzenia
Kaszanka, należąca do grupy wyrobów podrobowych, najczęściej jest pieczona. Do smażenia najlepiej nadają się cienkie kaszanki. Jak to zrobić? Podsmażamy je na gorącej patelni z boczkiem wędzony, cebulą, suszonym oregano oraz pieprzem. Podobne składniki można wykorzystać do kaszanki pieczonej – wymienione dodatki układamy razem z ową kiełbasą w naczyniu żaroodpornym, uprzednio nakłuwając kaszankę widelcem.
Sekretem dobrego dania z kaszanką jej dobra jakość tej kiełbasy. Masarnia Staropolska Strzecha słynie z doskonałych wędlin, kiełbas i wyrobów podrobowych.
Kaszanka z jabłkami
Kaszanka smażona z jabłkami (najlepiej kwaskowate lub słodkie) to niezwykłe w smaku danie. Łączymy je z majerankiem, solą, pieprzem i masłem, rozgrzanym na patelni. Najpierw odbywa się smażenie jabłek, kaszankę dodajemy po kilku minutach.
Kaszanka zapiekana
Kaszanka zapiekana to nieco inne danie niż pieczona. W tym przepisie pojawia się więcej składników, a sama kiełbasa jest krojona na małe plasterki (o grubości około centymetra). W naczyniu żaroodpornym łączymy kaszankę z kilkoma ugotowanymi ziemniakami, boczkiem wędzonym, cebulą, masłem. Jako przypraw używamy tylko majeranku, soli i pieprzu. Kaszankę zapiekaną należy piec w piekarniku (nagrzanym do 180 stopni Celsjusza) przez około pół godziny.
Kotlety z kaszanki
Kotlety z kaszanki to stosunkowo małe znana potrawa – a wielka szkoda. Kotlety formujemy z takiej mieszanki: grubej kaszanki, cebuli, kajzerki, jajka, majeranku, soli, pieprzu, ewentualnie słodkiego chili. Uformowane kotlety – tak jak każde inne – obtacza się w bułce tartej i smaży na oleju przez kilka minut z każdej strony.
Kaszanka z grilla
Kaszanka z grilla to danie, które często pojawia się w okresie późnowiosennym i letnim na stołach miłośników grillowania i wspólnego biesiadowania na świeżym powietrzu.
Podziel się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana