4 pomysły na zdrowe soki – jarmuż, banan i inne
Chyba nikogo nie trzeba przekonywać, że regularne picie soków owocowych z wyciskarki pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Lista zalet rozpoczyna się na zdrowej cerze, biegnie przez dodatkową energię, a kończy się na wzmocnionej odporności. Do tego dochodzi ochrona przed poważnymi chorobami i dobra kondycja psychiczna, która przekłada się na wyśmienity humor. W związku z tym postanowiliśmy zaprezentować 4 najciekawsze przepisy na soki i sprawdzić, co się kryje za częstym spożywaniem każdego z nich.
Sok z jarmużem? To nic dziwnego
Brzmi dość specyficznie, ale wbrew pozorom to świetny pomysł. Sezon na jarmuż to okres jesienno-zimowym, a przecież właśnie wtedy potrzebujemy dodatkowych dawek witamin. Co oferuje nam jarmuż? Przede wszystkim witaminy C i K, a także witaminy z grupy B. Zielone liście jarmużu to rezydencja antyoksydantów, żelaza i wapnia. Wapnia, którego jarmuż posiada więcej niż mleko!
Z czym najlepiej miksować jarmuż? Z innymi zielonymi warzywami i owocami. Na przykład dobrze komponuje się ze szpinakiem i jabłkiem. Całkiem niezłym towarzystwem dla jarmużu jest kiwi, a w połączeniu z jabłkiem i imbirem tworzą mocną witaminową ekipę. Grzechem byłoby się nie skusić.
Sok z bananem, czyli potasowa moc
Dostępne w sklepach przez cały rok banany to owoc, po który wypada sięgać. Dlaczego? Bo to potężna skarbnica potasu, jak również wielu podstawowych witamin (A, C, E, K i witamin z grupy B). Bananom nie brakuje również wapnia, fosforu i jakże istotnego magnezu. Dużym plusem tego tropikalnego przybysza jest skuteczność w obniżaniu ciśnienia.
Banana do wyciskarki wolnoobrotowej warto wrzucić wraz z jabłkiem – to już właściwie klasyk. Dla szukających nowych doznań smakowych ciekawym rozwiązaniem okaże się duet z kiwi albo trio ze szpinakiem i brzoskwinią – gra to bardzo dobrze.
Sok z buraka to samo zdrowie
Anemia albo kac? Na stole powinien pojawić się sok z buraka. Burak stanowi źródło białka, cukru i oczywiście wielu istotnych witamin. W tej niepozornej roślinie nie brakuje także ważnych soli mineralnych. Kompozycja, którą oferuje, sprawia, że mamy do czynienia ze świetnym sposobem na zapobieganie udarom i zawałom serca. Nie powinny go jednak pić osoby z reumatyzmem oraz kamienicą nerkową. A to z powodu zawartości szczawianów, które mogą zaostrzyć objawy wymienionych chorób.
Wielu internautów pyta: jak pić sok z buraka? Przecież ma taki ziemisty smak. Spokojnie, jest na to kilka sposobów. Pomocne mogą okazać się inne warzywa i owoce, np. połączenie z marchewką i pomarańczą lub niezawodnym jabłkiem. Za przyprawy do soku z buraka idealnie posłużą: pieprz, sól, a nawet koperek czy natka pietruszki.
Sok z aronii, czyli prawdziwy wojownik
Ten elegancki kolor to sok przygotowany z jagód aronii. Wojownik w walce z chorobami cywilizacyjnymi, takimi jak nadciśnienie, nowotwory czy miażdżyca. Aronia działa ze sporą armią, w skład której wchodzą m.in. witaminy B1, B2, B6, C, E, A oraz P i PP. To nie wszystko, jeszcze warto wymienić: potas, fosfor, wapń, magnez, jak również jod, bor, miedź czy mangan – trzeba przyznać, brzmi imponująco.
Przygotowanie soku z aronii nie jest czynnością skomplikowaną. Wystarczy woda i cukier, niektórzy dodają również liście wiśni lub jeżyn. Dobrym pomysłem jest przemrożenie jagód aronii przed przygotowaniem soku. Wówczas stają się mniej gorzkie i szybciej puszczają soki. Warto pasteryzować taki zdrowotny płyn z aronii, aby był pod ręką przez cały rok i wspomagał naszą dietę sokową.
Podziel się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana