Materiał Partnera

5 potraw, których trzeba spróbować w górach

5 potraw, których trzeba spróbować w górach

Wybierając się na urlop w góry, koniecznie powinieneś spróbować kilku potraw. Kuchnia góralska nie wyróżnia się niczym specjalnym, jednak zawiera potrawy, obok których nie można przejść obojętnie. Zapomnij o diecie i ciesz się kalorycznymi, ale bardzo smacznymi daniami. Większość z nich jest przygotowywana na bazie ziemniaków, mąki oraz tłuszczu zwierzęcego. W poniższym artykule podajemy przykłady popularnych dań kuchni góralskiej.

Oscypek

Oscypek to przysmak, którego koniecznie musisz spróbować, będąc w górach. Jest to wędzony ser owczy z dodatkiem mleka krowiego, charakteryzujący się twardą postacią. Wyróżnia się niezapomnianym zapachem i smakiem, dlatego cieszy się tak dużym zainteresowaniem wśród turystów. 

Pracownik ośrodka wypoczynkowego Kaniówka Ski Resort dodaje: Ten pyszny ser owczy można jeść sam jako przekąskę. Bardzo popularny jest również z dodatkiem żurawiny. Używa się go także jako alternatywę dla zwykłego sera, można go ścierać i dodawać do sosów czy innych dań. Możliwe jest też panierowanie oscypka w jajku oraz bułce tartej, a następnie smażenie.

Korboc

W górach dużą popularnością cieszą się również inne sery, jak np. korboc. Jest to wyrób z mleka krowiego, który kształtem przypomina długie nitki. Mogą być one zaplatane w wiązki lub warkocze. Występuje w wersji wędzonej lub niewędzonej. Ten rodzaj sera cieszy się w górach długą tradycją i smakuje prawie wszystkim turystom. Wyróżnia się łagodnym smakiem, nie jest tak słony, jak większość serów. Bardzo często podawany jest jako zakąska na imprezach okolicznościowych, ale możliwe jest również dodawanie go do różnych dań.

Kwaśnica

Będąc w górach, warto spróbować pysznej zupy, jaką jest kwaśnica. Gotowana jest ona na bazie kiszonej kapusty oraz mięsa z dodatkiem przypraw np. kminku, majeranku czy pieprzu. Ma kwaśno-słony smak i znana jest jako bardzo sycące danie. Nie zawiera żadnych warzyw takich jak marchew bądź seler. Najczęściej kwaśnicę podaje się z ziemniakami lub chlebem i żeberkami.

Moskole

Moskole to klasyczne placki ziemniaczane, które piecze się na blasze. Ich głównymi składnikami są oczywiście gotowane ziemniaki, ale również woda, mąka oraz sól. Dawniej stanowiły codzienną potrawę górali, a teraz zachwycają swoim smakiem turystów. Najpopularniejszą formą podawania moskoli jest serwowanie ich z serem i smalcem ze skwarkami. Bardzo dobrze smakują również w połączeniu z grillowanym oscypkiem oraz żurawiną.

Placek po zbójnicku

Ta potrawa również zachwyca turystów odwiedzających góry. Przygotowuje się ją z ugotowanych, a następnie zmielonych ziemniaków. Bardzo istotne jest dodanie do tego dania gulaszu mięsnego. Placki po zbójnicku można dostać niemalże w każdej karczmie góralskiej.

Podziel się

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Pliki cookies (tzw. "ciasteczka") stanowią dane informatyczne, w szczególności tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

Dowiedz się więcej Akceptuję