Automaty vendingowe dla gastronomii. Przegląd rozwiązań
Podobno w Japonii powstają już restauracje vendingowe, w których rolę kelnerów pełnią automaty serwujące szeroki wachlarz dań i napojów. Choć nad Wisłą takie rozwiązanie może jeszcze dziwić, niezaprzeczalnym faktem jest, że rynek maszyn sprzedających rozwija się dynamicznie i coraz więcej produktów spożywczych możemy kupić w ten właśnie sposób. Jakie automaty wykorzystuje dziś branża gastronomiczna?
Automaty sprzedające z przekąskami
Chyba każdy z nas choć raz kupił batonik czy paluszki z automatu sprzedającego. Oferta produktów dostępnych w tych urządzeniach stale jednak się poszerza – coraz częściej znajdziemy w nich nie tylko słodycze i napoje gazowane, ale również świeże owoce, rozmaite kanapki, zdrową żywność, batony proteinowe, soki i koktajle. Przedsiębiorcy z branży gastronomicznej mogą więc kupić lub wydzierżawić automaty vendingowe, wypełnić je swoimi produktami, ustawić w miejscu o wysokim natężeniu ruchu i sprzedawać – bezobsługowo, przez całą dobę i siedem dni w tygodniu.
Automaty talerzowe i serwujące ciepłe dania
Nowością na rynku są automaty talerzowe, zaprojektowane z myślą o sprzedaży świeżych produktów spożywczych: kanapek, sałatek, jogurtów, ciastek i wyrobów garmażeryjnych, które przechowywane są w warunkach chłodniczych i eksponowane na obrotowych półkach zwanych talerzami (co odróżnia je od tzw. sprężynowców).
O krok dalej idą nowoczesne automaty serwujące ciepłe posiłki w pudełkach. Są wyposażone w chłodnię i moduł podgrzewający, dzięki czemu klient może już po kilkudziesięciu sekundach od wybrania dania cieszyć się ciepłym obiadem. Oczywiście posiłki muszą być codziennie wymieniane na świeże. Miłośnicy pizzy ucieszą się zapewne z informacji, że w Polsce pojawiły się już pierwsze maszyny vendingowe serwujące ten włoski przysmak, wyrabiany i pieczony na oczach kupującego w zaledwie kilka minut.
Maszyny vendingowe z kawą
Jedzenie to nie wszystko, dlatego branża gastronomiczna chętnie korzysta z automatów sprzedających kawę i inne gorące napoje. Tego typu maszyny, jakie znajdziemy np. w ofercie operatora automatów vendingowych Ploh, świetnie sprawdzają się zarówno w niewielkich lokalach gastronomicznych, jak i cukierniach czy piekarniach, umożliwiając klientom wypicie ulubionego napoju po posiłku lub do deseru lub wzięcie kawy na wynos. Nie powinno ich zabraknąć w hotelach, urzędach, na stacjach benzynowych, dworcach, w poczekalniach czy budynkach użyteczności publicznej, gdzie z powodzeniem pełnią rolę całodobowej kawiarni, przynosząc spore zyski swoim właścicielom.
Podziel się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana