Cechy dobrej restauracji
Szukasz dobrej restauracji? Pomimo wielu lokali w każdej części Polski, ciężko jest znaleźć miejsce, w którym można spróbować smacznych dań czy zorganizować imprezę okolicznościową. Czym charakteryzuje się dobry lokal gastronomiczny? Czy rozbudowana karta dań to zaleta, czy wada? Czy to dobrze, jeśli restauracja oferuje catering? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w artykule.
Krótkie, często zmieniane menu
O tym, czym przede wszystkim powinna charakteryzować się dobra restauracja, zapytaliśmy managera restauracji Jedyna w Gdyni:
Podstawą funkcjonowania dobrego bistro są smaczne dania, ugotowane ze świeżych składników. Jak poznać taką jadłodajnię? Menu w niej będzie krótkie i często zmieniane, tak, aby podawać wyłącznie posiłki przygotowane tego samego dnia. Rozbudowane karty pełne najróżniejszych dań z wielu kuchni zwykle oznacza rozmrażane, wielokrotnie odgrzewane i niezbyt świeże jedzenie, które nie będzie ani smaczne, ani zdrowe.
Krótkie menu to korzyść dla wszystkich – klient ma gwarancję dobrej strawy i nie musi podejmować decyzji, co zje, bo wszystko zawsze dobrze smakuje. Z kolei restaurator upraszcza logistykę kierowania restauracją i przygotowywania posiłków.
Catering to podstawa dobrej restauracji
Dobra restauracja to nie tylko miejsce, w którym można zjeść porządny obiad. To także usługi cateringowe, które dowożą ciepłe i aromatyczne posiłki do pracy, domu, szkół czy przedszkoli.
Ważne jest przy tym, aby dania nie były przygotowywane z półproduktów. Najzdrowsze obiady czy kolacje są tworzone od podstaw, z ręcznym obieraniem warzyw, krojeniem świeżego mięsa, pieczeniem, gotowaniem czy smażeniem.
Przy codziennym korzystaniu z cateringu pojawia się inne ważne kryterium – cena. Gdy raz na jakiś czas wychodzimy do restauracji, jesteśmy w stanie jednorazowo ponieść większy wydatek. Jednak gdy dzień w dzień płacimy za obiady, muszą być one dostosowane do naszej kieszeni. Dzięki oferowaniu usług cateringowych w wielu miejscach restaurator może zaproponować nam atrakcyjne ceny, nie oszczędzając na jakości oferowanych dań.
Dobra restauracja to miejsce na imprezę z polską kuchnią
Najlepszym testem jakości restauracji jest to, czy można w niej urządzić imprezy okolicznościowe. Wesela, chrzciny, komunie, rocznice, urodziny, imprezy integracyjne – każda z tych okazji wymaga oprawy muzycznej (orkiestry lub DJ’a) i smacznej strawy dla gości.
Jaka kuchnia najlepiej sprawdza się przy takich imprezach? Oczywiście polska. Każdy ją zna i każdy ma przynajmniej parę ulubionych tradycyjnych dań, które odnajdzie na stole.
Podziel się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana