Co i kiedy można zjeść w hotelu?
Możliwość stołowania się w hotelu to bardzo wygodne rozwiązanie, na które chętnie decydują się zarówno osoby planujące wyjazd na własną rękę, jak i współpracujące z biurami podróży. Wykupienie wycieczki z posiłkami pomaga zaoszczędzić czas i pieniądze, ponadto hotele gwarantują zazwyczaj kilka wariantów wyżywienia, dzięki czemu każdy gość może dopasować ofertę do swoich potrzeb. Jakie opcje są do wyboru?
All inclusive – rozwiązanie dla wygodnych
All inclusive (AI) pozwala maksymalnie cieszyć się pobytem w danym hotelu. Goście, którzy zdecydowali się na taką usługę, mają do swojej dyspozycji nie tylko hotelową restaurację, ale również bar. Trzeba jednak pamiętać, że all inclusive także może być dostępne w różnych wersjach, w tym zwłaszcza:
- AI podstawowe – zazwyczaj goście mogą skorzystać z 3 posiłków dziennie, bufetu i deserów między kolejnymi daniami głównymi oraz napojów ciepłych, zimnych i alkoholowych (np. piwo, alkohole lokalne);
- AI ultra – w tej opcji klienci mają do wyboru alkohole regionalne i zagraniczne, mogą też m.in. pójść na kolację à la carte, za darmo korzystać z minibaru w pokoju czy spróbować specjałów lokalnej kuchni, np. w hotelach nad morzem mogą być podawane ryby, a w górach – tradycyjne sery;
- AI soft – w all inclusive w wersji soft goście mogą stołować się w restauracji, lecz nie mają dostępu do baru. Napoje alkoholowe są całkowicie wykluczone z takich ofert lub pojawiają się w nich jedynie w opcji limitowanej (np. piwo do posiłku).
W ramach all inclusive dania są serwowane o stałych porach (niektóre hotele oferują dodatkowo późne śniadania), z kolei z bufetów między posiłkami można korzystać samodzielnie, bez żadnych ograniczeń. Co ważne, o napoje alkoholowe można poprosić jedynie w godzinach, w których czynny jest bar (zazwyczaj ok. 10:00–22:00, czasami do północy).
Co zamiast all inclusive?
AI nie jest rozwiązaniem idealnym dla każdego. Pracownik Amber Hotelu z Gdańska zaznacza: Jeśli wycieczka ma obfitować głównie w poznawanie lokalnych atrakcji i bycie w ciągłym ruchu, raczej trudno będzie wykorzystać wszystkie możliwości dostępne w all inclusive. Na szczęście hotele mają do zaoferowania wiele form wyżywienia – jedną z najpopularniejszych wśród aktywnych gości jest np. nocleg ze śniadaniem.
W przypadku niektórych gości lepszym wyborem niż AI będzie więc jedna z trzech poniższych opcji:
- BB (bed and breakfast) – gość może skorzystać w hotelowej restauracji wyłącznie ze śniadań, które są podawane w formie klasycznej lub szwedzkiego stołu, w godzinach od ok. 7:00 do ok. 10:00 (późne śniadania, np. w weekendy – do ok. 11:00);
- HB (half board) – zestaw śniadanie plus obiadokolacja (najczęściej między 16:00 a 20:00) jest chętnie wybierany przez osoby chcące poświęcić czas głównie na aktywny wypoczynek poza hotelem;
- FB (full board) – restauracja serwuje śniadanie, obiad i kolację, bez dodatkowych bufetów, deserów i napojów alkoholowych. Opcja zbliżona do all inclusive, ale tańsza i mniej urozmaicona.
Najbardziej elastyczną ofertą jest więc AI, lecz tylko w wariancie ultra. Pozostałe wersje AI również pozwalają nie martwić się na urlopie o wyżywienie, jednak posiadają pewne ograniczenia (np. brak napojów alkoholowych, okrojone menu). Dużą popularnością cieszą się także opcje BB i HB, zwłaszcza w miejscach, w których łatwo znaleźć kameralne restauracje z lokalnymi przysmakami.
Podziel się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana