Co znajduje się w pasztecie drobiowym?
Drób to najpopularniejszy rodzaj mięsa chętnie spożywany przez dzieci i dorosłych. Wyróżnia się niską zawartością tłuszczu i wysoką białka, a także daje wiele możliwości przygotowania pysznych dań. Z dobrej jakości mięsa drobiowego wytwarzany jest również pasztet, który wraz z warzywami stanowi świetny dodatek do kanapek lub koreczków. Z czego powstaje pasztet drobiowy? Wyjaśniamy!
Co znajdziemy w pasztecie z drobiu?
Tradycyjny pasztet to potrawa przygotowywana na bazie gotowego lub duszonego mięsa z dodatkiem przypraw oraz warzyw. Do produkcji pasztetu niezbędne jest zatem dobrej jakości mielone mięso. Najczęściej wykorzystywane jest do tego drobiowe mięso nazywane Baader. Są to artykuły mięsne uzyskiwane za pomocą nowoczesnych miękkich separatorów, natomiast sam surowiec wytwarzany jest z resztek piersi kurczaka oraz indyka.
W ofercie producenta mięsa drobiowego Starmeat znajdziemy Baader o różnych stopniach rozdrobnienia, które możemy dostosować do określonego procesu produkcji. Co więcej, każda partia zarówno z indyka, jak i z kurczaka zawiera nie mniej niż 14% białka, nie więcej niż 20% tłuszczu oraz nie więcej niż 70% wody.
Poza tym do pasztetu drobiowego dodawane jest jajko, masło, olej, czerstwa bułka oraz warzywa, takie jak cebula lub marchewka. Na koniec doprawiany jest on wyrazistymi przyprawami, między innymi pieprzem, imbirem, gałką muszkatołową oraz solą.
Jak wybrać i gdzie kupić mięso na pasztet?
Aby mieć pewność, że pasztet drobiowy będzie nie tylko smaczny, ale również będzie cechował się wysokimi wartościami odżywczymi, ogromną rolę odgrywa zakup odpowiedniego i świeżego mięsa. Przede wszystkim warto wybierać artykuły od doświadczonych producentów stawiających na konkretną specjalność, którzy dysponują nowoczesnymi parkami maszynowymi.
Mięso na pasztet drobiowy dostępne w ofercie Starmeat to wspomniane mięso Baader oraz mięso drobne z kurczaka i indyka, które w porównaniu do pierwszego, cechuje się wyższą zawartością białka. Tego typu artykuły żywnościowe produkowane są innowacyjnymi metodami, które sprawiają, że pozostałości utrzymywane są z dala od artykułów końcowych, co gwarantuje wysoką i dobrą jakość uzyskanego w ten sposób drobiu. Dodatkowo wszystkie z nich potwierdzone są licznymi certyfikatami jakościowymi.
Warto także zwrócić uwagę na wyznaczniki świeżego produktu, czyli na ich barwę oraz zapach. Dobrej jakości mięso drobiowe powinno charakteryzować się różowo-czerwonym lub ciemno-czerwonym kolorem. Zapach z kolei musi być charakterystyczny dla mielonego mięsa.
Podziel się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana