Materiał Partnera

Czy korzystanie z cateringu jest eko?

Czy korzystanie z cateringu jest eko?

W obecnych czasach coraz więcej mówi się o byciu eko. Zanieczyszczenie planety jest ogromne, a świadomość dotycząca zmian klimatu jest już powszechna. Z tego względu wiele osób, które chcą korzystać z cateringu, zadaje sobie pytanie, czy korzystanie z niego jest ekologiczne. Jak catering wpływa na marnowanie jedzenia? Z czego wykonane są opakowania cateringowe? Czy korzystanie z cateringu jest eko? Spieszymy z odpowiedzią!

Koniec z marnowaniem jedzenia

W Polsce co minutę do śmietników trafia nawet 6 ton jedzenia. W ciągu roku marnujemy około 5 milionów ton żywności. Są to ogromne, przytłaczające wręcz, liczby. Sklepowe półki kuszą coraz to nowszymi produktami, obok których trudno przejść obojętnie – serek bio, jogurt bez laktozy, kurczak bez antybiotyków z wolnego wybiegu. Niestety, nie zawsze jesteśmy w stanie odpowiednio ocenić, ile jedzenia jest nam potrzebne i kupujemy za dużo, tym samym finalnie marnując żywność.

Korzystanie z cateringu pozwoli nam uporać się z problemem marnowania jedzenia. Wszystkie porcje są dokładnie wyliczone. Dostajemy dokładnie tyle dań, ile jesteśmy w stanie zjeść w ciągu dnia. Dzięki temu nie musimy samodzielnie robić zakupów spożywczych i zastanawiać się, ile kupić poszczególnych produktów. Jeśli mamy nietypowe upodobania żywieniowe, możemy skorzystać z opcji personalizacji cateringu. Dzięki temu wszystko zjemy ze smakiem i nie zmarnujemy żywności.

Ekologiczne opakowania

Czasy, w których głównym tworzywem wykorzystywanym do produkcji opakowań cateringowych był plastik, powoli odchodzą w niepamięć. Firmy cateringowe doskonale wiedzą, jak ważne dla ich klientów jest bycie eko. Z tego względu coraz częściej stawiają na opakowania z ekologicznych materiałów. Na rynku popularne są na przykład tekturowe tacki do zgrzewu, które po wykorzystaniu mogą być poddane recyklingowi jako odpady biodegradowalne. Zakupić je można między innymi w sklepie CornetDesign.

Zmniejszenie śladu węglowego

Korzystanie z cateringu wpływa także na zmniejszenie śladu węglowego. W pierwszej chwili może wydawać się to nielogiczne, ponieważ cateringi dostarczane są do klientów samochodami. Należy jednak wziąć pod uwagę to, że są one rozwożone seriami. Podczas jednego rozwozu można dostarczyć nawet 100 cateringów! Wszystkie trasy są dokładnie planowe, zatem nie ma mowy o bezsensownym krążeniu po mieście, które niekorzystnie wpływa na planetę. Co więcej, dzięki cateringom wiele osób rezygnuje całkowicie z robienia zakupów spożywczych, a tym samym rzadziej porusza się samochodem.

Podziel się

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Pliki cookies (tzw. "ciasteczka") stanowią dane informatyczne, w szczególności tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

Dowiedz się więcej Akceptuję