Czym są spieki żużlowe i co je powoduje?
Wśród paliw stałych największą popularnością cieszy się węgiel. Coraz częściej poszukuje się jednak rozwiązań, które będą nie tylko bardziej komfortowe w użytkowaniu, ale też bezpieczniejsze dla środowiska naturalnego. Z tego powodu od jakiegoś czasu można usłyszeć o rosnącym zainteresowaniu kotłami na ekogroszek. Z pewnością jest to rozwiązanie godne zainteresowania pod warunkiem, że poznamy zasady wyboru odpowiedniego paliwa, które pozwoli ograniczyć powstawanie spieków. Z naszego artykułu dowiesz się, czym są spieki żużlowe.
Największe zalety ogrzewania ekogroszkiem
Ekogroszek jest to paliwo powstałe z węgla poddanego odpowiedniej obróbce. Kruszenie, przesianie i płukanie powodują, że usuwa się z niego część szkodliwych substancji, a także obniża spiekalność, co pozytywnie wpływa na proces spalania. Produktem finalnym jest niewielki granulat, dzięki czemu możliwe jest spalanie w specjalnie przeznaczonych do tego piecach, charakteryzujących się licznymi zaletami, o których mówi przedstawiciel sklepu 499.pl z Rybnika.
Przede wszystkim ogrzewanie tego typu jest tańsze od zastosowania gazu czy też oleju, a nowoczesne piece to urządzenia o dużej efektywności. Są one ponadto łatwe w obsłudze, wystarczy bowiem raz na jakiś czas napełnić je odpowiednią ilością paliwa, co powoduje, że spalanie odbywa się w sposób ciągły i nie wymaga od użytkownika ciągłego pamiętania o obsłudze pieca. Niezwykle ważne jest jednak, aby wybrać ekogroszek dobrej jakości, a także właściwie ustawić kocioł, ponieważ w innym przypadku może dojść do powstania spieków żużlowych.
Jak uniknąć powstawania spieków żużlowych?
Spieki żużlowe są to bryły stopionego popiołu o lekko błyszczącej powierzchni. Przyczyną ich powstawania jest zbyt duża temperatura w strefie żaru. Może to wynikać ze złego ustawieniakotła na ekogroszek lub też z wyboru paliwa kiepskiej jakości. Od początku użytkowania pieca warto dołożyć wszelkich starań, aby uniknąć spieków, ponieważ kiedy się pojawią, mogą być trudne do wyeliminowania. Co więcej, ich obecność jest niebezpieczna, ponieważ może nie tylko obniżyć sprawność urządzenia grzewczego, ale także zablokować jego pracę.
Dla komfortu palenia i utrzymania kotłowni w czystości warto wybierać ekogroszek o niskiej spiekalności. W innym przypadku trzeba się liczyć z koniecznością uciążliwego usuwania spieków i kontrolowania pracy kotła. Ekogroszek o małej spiekalności posiada wartości 0-20, natomiast wysoka spiekalność kształtuje się na poziomie 55-85. Istotna jest także wilgotność, której wartość nie powinna przekraczać 10-12%, a także zawartość popiołu oscylująca w granicach 6%. Wybór takiego opału będzie miał bezpośrednie przełożenie na ograniczenia powstawania spieków żużlowych. Oprócz tego warto także odpowiednio ustawić piec, uwzględniając trzy najważniejsze parametry. Należą do nich czas podawania, przerwa podawania, a także moc nadmuchu.
W eksploatacji pieca na ekogroszek liczy się zarówno właściwe ustawienie, jak i jakość opału. Warto wybierać ekogroszek o najlepszych parametrach, ponieważ dzięki temu zminimalizujemy ryzyko powstawania niebezpiecznych spieków żużlowych.
Podziel się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana