Czym wyróżnia się kuchnia orientalna?
Kuchnia orientalna jest zbiorem kulinarnych tradycji i zwyczajów mieszkańców takich krajów jak: Japonia, Chiny, Korea, Tajlandia, Wietnam, Indonezja, Tajwan, Malezja czy Singapur. Każdy z tych krajów ma charakterystyczne dla siebie smaki, które powstają dzięki miejscowym składnikom i przyprawom. Najważniejszą cechą kuchni orientalnej jest powszechne zamiłowanie do warzyw i owoców morza oraz przygotowywanie wielu posiłków w woku.
Dominujące smaki
Smaki, które są charakterystyczne dla kuchni orientalnej, stają się coraz bardziej popularne w naszym kraju. Potrawy wchodzące w jej skład są wyraziste, bogate w rozmaite aromaty i łączą smak słodki z ostrym.
W kuchni orientalnej często używa się imbiru i chili, które wspomagają procesy trawienne i ułatwiają spalanie tłuszczu. Popularny jest też czosnek, którego zalety są znane także w kuchni polskiej – działa bakteriobójczo i reguluje poziom cholesterolu we krwi. Ponadto Azjaci lubią dodawać do swoich dań trawę cytrynową, która ma działanie ożywiające i pobudzające, a także miętę i kolendrę, które słyną ze swoich właściwości uspokajających – podpowiada nasz rozmówca z restauracji serwującej kuchnię orientalną Lee’s Chinese w Gdańsku.
Zdrowe składniki
Tym, co wyróżnia kuchnię orientalną, przede wszystkim jest jej działanie prozdrowotne. Mieszkańcy krajów azjatyckich są zdrowi, nie chorują na nowotwory i choroby układu krążenia równie często, jak Europejczycy, a także nie mają tak dużego problemu z nadwagą. Dania kuchni orientalnej są tak skomponowane, aby nasz organizm czerpał z nich jak najwięcej składników odżywczych. Do smażenia nie używa się masła, tylko olejów roślinnych (głównie sojowego i sezamowego), które są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe. Większość dań głównych, jakie można zjeść w restauracjach z kuchnią orientalną, bazuje na dużej ilości świeżych warzyw i niewielkiej ilości mięsa drobiowego, ryb lub owoców morza. W orientalnych daniach niewiele jest czerwonego mięsa, a desery przyrządzane są najczęściej z owoców. Tak skonstruowany jadłospis pomaga dbać o zdrowie i dobre samopoczucie.
Smacznie i przyjemnie
W restauracjach orientalnych oprócz dobrego i zdrowego jedzenia możemy liczyć na przyjemną i relaksującą atmosferę. Kultura jedzenia w krajach azjatyckich jest wysoko rozwinięta. Można powiedzieć, że stanowi jeden z głównych trzonów filozofii życia mieszkających w nich ludzi. Spożywanie posiłków nie ogranicza się tylko do zaspokojenia głodu. Dania kuchni orientalnej karmią ciało i umysł. Dlatego ważny jest także wystrój lokalu, w którym serwowane są potrawy oraz panująca w nim atmosfera. A tę ostatnią poza aromatami wydobywającymi się z kuchni i aranżacją wnętrza, tworzą pracujący w restauracji ludzie.
Podziel się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana