Dlaczego należy unikać przypraw do kurczaka z glutaminianem sodu?
Jedną z ważniejszych rzeczy, które oprócz ceny i smaku trzeba brać pod uwagę, robiąc zakupy, jest oczywiście ich jakość. Nie inaczej jest w przypadku przypraw. Często zdarza się tak, że najbardziej smakowite przyprawy nie są najzdrowsze. Warto jednak szukać alternatyw, które można znaleźć w coraz większej liczbie sklepów. Na uwagę zasługuje na przykład przyprawa do kurczaka. Dlaczego nie powinna zawierać glutaminianu sodu i jak wybrać odpowiednią?
Czym właściwie jest glutaminian sodu?
Często zdarza się tak, że w reklamach można usłyszeć stwierdzenie o tym, że produkt nie zawiera glutaminianu sodu. Nie każdy jednak zastanawiał się, dlaczego ma to znaczenie, jeżeli chodzi o jakość przyprawy. Warto o nim wiedzieć przede wszystkim, że to sól sodowa kwasu glutaminowego, która jest oznaczana symbolem E621. Jest dodawana do produktów spożywczych w celu wzmocnienia ich smaku i zapachu. Co ciekawe, ta substancja występuje naturalnie w wielu wyrobach, na przykład mlecznych albo w grzybach.
Glutaminian stosowany w przyprawach jest z kolei syntetyczną, a zatem szkodliwą wersją substancji. Właśnie dlatego warto poszukiwać przypraw do kurczaka bez glutaminianu sodu. Niestety nierzadko zdarza się tak, że syntetyczny glutaminian przyczynia się do nadwagi i otyłości. Ponadto często spożywanie substancji w większych ilościach może też doprowadzić do alergii, migreny czy nadciśnienia.
Jak wybrać odpowiednią przyprawę do kurczaka?
Trudno wyobrazić sobie obiad z kurczakiem w roli głównej, który nie zostanie odpowiednio przyprawiony. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby przygotowywać aromatyczne posiłki, które dodatkowo będą zdrowe. O to, jaką przyprawę do mięsa najlepiej wybrać, zapytaliśmy specjalistę z internetowego sklepu AleOlej, który zaproponował:
- Brak glutaminianu sodu w przyprawie do kurczaka wcale nie musi oznaczać, że nie jest aromatyczna i nie doda daniu wyjątkowego smaku. Na przykład produkt, który możemy zaoferować to mieszanka specjalnie wyselekcjonowanych i idealnie dobranych przypraw, w których nie ma sztucznych barwników, konserwantów, a także wspomnianego glutaminianu sodu, a jedynym konserwantem jest sól. Można tam za to znaleźć paprykę, suszone liście tymianku i kozieradki, czosnek, natkę pietruszki, gorczycę, liść laurowy, chili oraz suszony rozmaryn.
Takie połączenie z pewnością sprawi, że obiad będzie przepyszny i aromatyczny. Jak widać, przyprawy nie muszą zawierać glutaminianu sodu i innych szkodliwych substancji, aby dobrze smakować.
Podziel się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana