Dlaczego stal nierdzewna to najlepszy materiał na sprzęt gastronomiczny?

Podczas wyboru mebli, urządzeń i sprzętów do lokalu gastronomicznego, warto zwrócić uwagę na jakość wykonania oraz materiały wykorzystane do ich produkcji. Najczęściej spotykanym materiałem na kuchni jest stal nierdzewna, która potrafi bardzo dobrze sprostać panującym w niej warunkom. Meble ze stali nierdzewnej są rosnącym trendem w wyborze wyposażenia dla lokali gastronomicznych, gdyż posiadają wiele zalet. Sprawdźmy zatem, jakie cechy posiada stal nierdzewna.
Odporność na korozję i wytrzymałość
Stal nierdzewna to stop żelaza, m.in. z chromem i molibdenem, które zapewniają wieczną wytrzymałość i odporność na korozję, zarówno w warunkach atmosferycznych jak i pod działaniem cieczy - w tym kwasów. Wybierając meble i sprzęty wykonane ze stali nierdzewnej, możemy mieć pewność, że będą wytrzymałe na wysokie temperatury, podpalenia, odparzenia, czy odkształcenia pod wpływem ciepła.
Stal nierdzewna zapewnia idealnie równą powierzchnię, której nigdy nie uszkodzą ciężkie gorące naczynia, czy najostrzejsze noże . Jest to metal niezwykle bezpieczny, który rozkłada ciepło równomiernie, jest odporny na uderzenia, pęknięcia, czy ukruszenia, jak np. w przypadku blatów kamiennych. Wyposażenie kuchenne wykonane ze stali przez lata zachowuje idealną powierzchnię – zauważa specjalista z firmy Alkos, która jest producentem stołów i okapów gastronomicznych ze stali nierdzewnej do restauracji, barów i kawiarni.
Pamiętajmy, że kuchnia to miejsce, w którym jest dużo wilgoci, a jej wpływ powoduje niezwykle szybki rozwój korozji mebli i sprzętów kuchennych, dlatego nie warto oszczędzać i lepiej zaopatrzyć się w wysokiej jakości sprzęt ze stali nierdzewnej, który będzie nam służył przez lata.
Funkcjonalność i estetyka
Kolejną niezwykłą zaletą sprzętów kuchennych ze stali, jest ich lekkość i stabilność, co sprawia, że bez problemu możemy je przenosić, zapewniając wygodę sobie i współpracownikom. Stoły gastronomiczne, okapy i inne elementy wyposażenia wykonane ze stali zapewniają czysty, estetyczny i nowoczesny wygląd, który wpasuje się do każdego wnętrza, nie tylko w kuchniach zamkniętych, ale i tych otwartych na klientów. Co więcej, stal równomiernie rozprowadza ciepło na całej powierzchni, nie kumulując go niebezpiecznie w konkretnym miejscu. Takie meble i sprzęty zapewniają nowoczesny wygląd kuchni i doskonale współgrają z innymi materiałami. Meble i sprzęty wykonane ze stali nierdzewnej można łatwo poznać po niesłabnącym z upływem lat połysku.
Podstawę każdego wyposażenia zaplecza gastronomicznego powinny stanowić stoły gastronomiczne z półkami lub bez, które tworzą praktyczne stanowiska pracy, stoły ze zlewami oraz baseny gastronomiczne zapewniające niezależną powierzchnię do zmywania naczyń. Szafy przelotowe i magazynowe są niezbędne do składowania oraz magazynowania naczyń i innych sprzętów gastronomicznych, dlatego również warto wybrać te, które wykonane są ze stali nierdzewnej.
Łatwość w utrzymaniu czystości
To prawda! Stal nierdzewną czyści się bardzo łatwo i nawet używanie mocnych środków czystości nie naruszy jej gładkiej powierzchni. Stoły gastronomiczne ze stali nierdzewnej uznaje się za najlepszy wybór. Powierzchnia takiego stołu jest idealnie gładka, lśniąca, nie posiada porów ani pęknięć, co czyni ją niezwykle łatwą w czyszczeniu - wystarczy regularnie przecierać miękkim materiałem zwilżonym mieszanką wody i odpowiedniego detergentu. Materiał nie stawia także oporu, nie przechodzi brudem oraz tłuszczem. Warto zapamiętać, że powierzchnie ze stali nierdzewnej nie wchodzą w reakcje z substancjami zawartymi w produktach spożywczych, a więc nie zmieniają ich właściwości.
Podziel się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana