Artykuł sponsorowany

Dlaczego warto wybierać lokalne potrawy podczas weekendu nad morzem?

Dlaczego warto wybierać lokalne potrawy podczas weekendu nad morzem?

Spędzając przyjemny weekend nad morzem, warto go sobie dodatkowo umilić, jedząc lokalne specjały – smaczne potrawy oraz przekąski, które cieszą zarówno podniebienia turystów, jak i tubylców. Aromatyczne zupy, smażone stynki czy chrupiące gofry to tylko niektóre przysmaki, jakich można skosztować przy plaży. Dlaczego jednak poleca się regionalną kuchnię?

Nadbałtyckie restauracje oferują przede wszystkim ryby i owoce morza – wszystko ze względu na bliskość wody oraz portu, do którego stale przybijają statki ze świeżym ładunkiem. W menu znajdują się m.in. smażone flądry, pieczone dorady, śledzie w rozmaitych postaciach, a także zupy rybne i stynki. Nie można także zapomnieć o wszystkich przysmakach, jakie są oferowane przez różne budki – chrupiące gofry, prażona kukurydza, chipsy z ziemniaka oraz „tradycyjne”, polskie zapiekanki to nieodłączny element wielu deptaków i pobocznych uliczek.

Weekend nad morzem z nadbałtyckimi smakołykami 

Wydaje się, że zjedzenie ryby podczas pobytu w nadbałtyckiej miejscowości jest koniecznością – na tyle mocno wpisało się w nasze obyczaje, że trudno zrezygnować z takiej „przyjemności”. Spędzając weekend nad morzem, warto zjeść smażoną flądrę czy pieczoną doradę, ponieważ są możliwie świeże i właściwie przyrządzone. Atrakcyjność tych restauracji opiera się właśnie na bliskości wody oraz portu, dlatego nie można przegapić podobnej okazji. Ryby stanowią też bardzo zdrowe alternatywy dla mięsa, które często pojawia się na wakacyjnych grillach.

Co istotne, skosztowanie lokalnych potraw pozwala również poznać dany rejon od kompletnie innej strony niż „zwyczajne” zwiedzanie. Tradycje kulinarne są czymś bliższym dla regionalnej społeczności, która tworzy historię Pomorza, od „oficjalnych” zabytków czy muzeów. Żywność stanowi bowiem element codzienności – jest w stanie przekazać wiedzę o tym, czym zajmuje się wybrana ludność. Jak dodaje resort Laola, w przypadku woj. zachodniopomorskiego jest to rybołówstwo. Ciekawą atrakcją może być więc wycieczka na kutrze i spożycie swojego połowu.

Co dokładnie zjeść podczas weekendu nad morzem? 

Wybierając się w podróż, można sprawdzić ofertę lokali, które znajdują się w pobliżu naszego miejsca noclegowego i punktów, jakie planujemy odwiedzić. Warto także przyjrzeć się menu, jakie mieści się na stronie obiektu hotelowego – restauracja znajdująca się w kurorcie często przygotowuje lokalne specjały. Szczególną popularnością cieszą się m.in. zupa rybna, dorada i flądra. Do zachodniopomorskich przysmaków należą też paprykarze i paszteciki szczecińskie.

Podziel się

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.