Dobra restauracja w Zakopanem. Gdzie zjeść ze smakiem?
Do jakiej restauracji w Zakopanem warto się udać? Nie ma wątpliwości, że dobra restauracja zapewnia niesamowite doznania smakowe. Mimo to nie wolno zapominać o atmosferze panującej w danym lokalu. Ciepły, przyjazny klimat wpływa na samopoczucie. Z tego względu najlepszym rozwiązaniem jest odwiedzenie restauracji cieszącej się dużą popularnością. Co powinna gwarantować dobry lokal? Gdzie zjeść ze smakiem w Zakopanem?
W jakiej restauracji w Zakopanem warto zjeść?
Zakopane to jeden z najpopularniejszych kierunków turystycznych w Polsce. Stoi za tym przede wszystkim wyjątkowa, magiczna atmosfera panująca w mieście oraz serdeczność mieszkańców. Jednak istotną rolę odgrywają również regionalne smaki, które są nie do podrobienia. Miłośnicy góralskiej kuchni chętnie przyjeżdżają do Zakopanego, aby nacieszyć się aromatycznymi daniami. W takim razie, jaki lokal warto odwiedzić? Miejsce powinno wyróżniać się wyjątkowym menu bogatym w potrawy przygotowywane z ekologicznych produktów.
Wyjątkową popularność zyskała m.in. klimatyczna restauracja Kryjówka w Zakopanem. Dlaczego? Lokal oferuje skosztowanie pysznych dań, tj. pstrąg czy golonka po góralsku. Jednak restauracja zapewnia nie tylko rozsmakowanie się w góralskiej kuchni, ale również odpoczynek w przyjaznej atmosferze. Pracownicy restauracji dbają o samopoczucie każdego z gości, dlatego wprowadzili również menu dziecięce. Jest to bardzo dobra wiadomość dla dużych rodzin.
Potrawy, których należy spróbować w Zakopanem
Nie ma nic lepszego niż odpoczynek od długiego zwiedzania w przytulnej restauracji. Rozgrzewające i aromatyczne potrawy góralskie są najlepszym sposobem na dodanie sobie energii. Będąc w Zakopanem, należy spróbować przynajmniej niektórych z wielu potraw charakterystycznych dla kuchni góralskiej. Wśród nich można wskazać na golonkę z kapustą, a także kwaśnicę – zupę z kiszonej kapusty oraz baraniny bądź wieprzowiny. Ponadto grzech nie spróbować oryginalnego oscypka. W niektórych restauracjach w Zakopanem oscypek jest podawany w formie ciepłej przystawki.
Dużą popularnością cieszą się moskole, czyli ziemniaczane placki przygotowywane na blaszy lub w piecu kaflowym. Danie smakuje najlepiej w połączeniu z masłem czosnkowym. Można wymienić wiele regionalnych potraw, których warto spróbować, będąc w Zakopanem. Potrawy będą smakować najlepiej, jeżeli zostaną przygotowane ze świeżych produktów. Jednak na doznania smakowe wpływa również atmosfera panująca w restauracji. Z tego względu warto udać się do lokalu znanego z przyjaznego podejścia do klienta.
Podziel się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana