Dobre jedzenie gwarancją udanego wesela
Wiele osób uważa, że bez dobrego jedzenia przyjęcie weselne jest niekompletne. Udane musi zapewnić gościom smaczny poczęstunek. Nic dziwnego, że pary bardzo poważnie podchodzą do tej kwestii. Komponując kolejne posiłki podawane w trakcie przyjęcia, biorą pod uwagę tradycję, trendy kulinarne oraz indywidualne oczekiwania gości. Czytaj dalej, jeśli chcesz poznać najważniejsze wskazówki dotyczące menu weselnego!
Odpowiednio skomponowane weselne menu – klasyczne, dobre jedzenie czy oryginalne potrawy?
Większe sale weselne na ogół wyposażone są we własne zaplecze gastronomiczne. Parom proponują więc przygotowane już wcześniej zestawy menu. Jeśli stoicie przed wyborem lokalizacji przyjęcia – pamiętajcie, że idealne menu składa się zarówno z tradycyjnych potraw, jak i tych nieco bardziej oryginalnych. Rosół czy roladki wołowe to klasyczne propozycje, których nie powinno zabraknąć. Nie należy jednak obawiać się kremów czy potraw rybnych, bo i takie bardzo często smakują gościom.
Przeczytaj również: Wesele w górach. Niezapomniana moc wrażeń
Weselne menu zazwyczaj składa się z pięciu, sześciu potraw ciepłych oraz zimnych przystawek. Do nich dochodzą oczywiście desery, ciasta i tort. Bardzo modne są też dodatkowe stoły z wybranymi smakołykami. Nowożeńcy zazwyczaj decydują się na wiejski lub słodki stół. Ci, o określonych gustach kulinarnych wolą stoły z owocami morza albo sushi.
Przeczytaj również: Korbacze jako idealna zakąska weselna
Z kolei na tak zwane zimne przystawki decyduje się dziś prawie każda para. Dobre jedzenie na weselu nie powinno ograniczać się wyłącznie do potraw podawanych na ciepło. Tak naprawdę największą popularnością cieszą się drobne przekąski, które łatwo zjeść pomiędzy blokami kolejnych utworów.
Dodatkowe pozycje w menu weselnym – czy są konieczne?
Niektóre lokale skupiają się wyłącznie na organizowaniu dużych wesel, wykluczając możliwość obsługi mniejszego przyjęcia. Inne takie, jak N 108 Restaurant & More z Poznania posiadają kilka wariantów weselnego menu.
– Nasi klienci mogą zdecydować się na organizację przyjęcia w sali restauracyjnej na około 40 osób lub w sali bankietowej na około 60 osób. Oferujemy menu weselne dostosowane do mniejszych, kameralnych obiadów poślubnych, jak i rozbudowaną jego wersję na przyjęcia weselne – mówi właściciel restauracji.
Jeśli wśród Waszych gości będą wegetarianie, warto dopytać o możliwość wprowadzenia drobnych zmian do menu. Dobre jedzenie bez dodatków mięsnych to zazwyczaj dodatkowy koszt, choć wszystko zależy od danej restauracji. Na pewno warto zainteresować się tą kwestią, jeśli wśród zaproszonych osób dość dużo nie jada mięsa.
Podziel się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana