Dobre menu weselne. Co powinno zawierać?
Wśród mnóstwa wyzwań organizacyjnych, jakie stoją przed młodą parą wybór menu na wesele jest szczególnie ważny, ponieważ za warunek dobrej zabawy uznaje się dobre jedzenie. Z racji swojej wagi ta kwestia stwarza szereg wyzwań. Co uwzględnić dokonując wyboru menu weselnego? Jakie dania najlepiej się sprawdzają, a jakich należy unikać? Podpowiadamy poniżej.
Schemat układania menu
W większości przypadków, szczególnie gdy jedzenie podawane jest przez kelnerów, menu weselne stworzone jest według sprawdzonego schematu. Rozpoczyna się przystawką, najczęściej podawaną na zimno. Zawsze pojawia się co najmniej jedno danie ciepłe w stylu obiadowym. Prym w Polsce wiedzie kurczak pod wieloma postaciami, klasyczny kotlet schabowy lub mielony i wariacje potraw z ziemniaków – kluski śląskie, kopytka, pieczone ziemniaki, itp.
Danie główne poprzedzone jest zupą. Najpopularniejszy na weselach jest rosół i kremy z sezonowych warzyw. Dań ciepłych najczęściej wybiera się od trzech do pięciu, jednak należy pamiętać, że co za dużo to niezdrowo. W związku z tym najlepiej jest dostosować ilość dań do długości wesela oraz liczby gości.
Dania mięsne, wegetariańskie, wegańskie, bezglutenowe
Nie da się ukryć, że wśród gości weselnych znajdą się zarówno osoby jedzące wszystko jak i takie, które z jakichś względów nie spożywają lub nie mogą spożywać pewnych produktów. Układając menu na wesele należy uwzględnić potrzeby żywieniowe gości i zadbać o to, aby wśród dań znalazły się produkty bezmięsne (wegetariańskie), niezawierające produktów odzwierzęcych (wegańskie), bezglutenowe oraz niezawierające laktozy.
Jak mówi szef kuchni z Restauracji PZM w Lublinie: Dobrym posunięciem będzie również uwzględnienie i wyeliminowanie najpopularniejszych alergenów takich jak orzechy czy owoce morza. Gościom przede wszystkim należy zapewnić różnorodność i możliwość bezstresowego zjedzenia czegoś dobrego. Absolutnie nie można ograniczyć się wyłącznie do schabowego z ziemniakami i zestawem surówek.
Szwedzki stół – uniwersalne rozwiązanie
Dobrą alternatywą dla dań podawanych bezpośrednio gościom jest wybór tak zwanego szwedzkiego stołu. Nie oznacza on wykluczenia dań ciepłych, które można umieścić w podgrzewaczach, czyli bemarach. Jest to opcja umożliwiająca każdemu z gości wybór i wielkość porcji oraz jedzenie w wybranym czasie, a jednocześnie pozwalająca zaoszczędzić miejsce na stole weselników. Dodatkowym rozwiązaniem może być wiejski stół, na którym znajdują się wędliny, sery, warzywa oraz sałatki. Pomiędzy daniami na stole gości lub w kąciku z przekąskami powinny znajdować się owoce i ciasta do spożycia w wybranym momencie.
Podziel się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana