Artykuł sponsorowany

Dobre menu weselne. Co powinno zawierać?

Dobre menu weselne. Co powinno zawierać?

Wśród mnóstwa wyzwań organizacyjnych, jakie stoją przed młodą parą wybór menu na wesele jest szczególnie ważny, ponieważ za warunek dobrej zabawy uznaje się dobre jedzenie. Z racji swojej wagi ta kwestia stwarza szereg wyzwań. Co uwzględnić dokonując wyboru menu weselnego? Jakie dania najlepiej się sprawdzają, a jakich należy unikać? Podpowiadamy poniżej.

Schemat układania menu

W większości przypadków, szczególnie gdy jedzenie podawane jest przez kelnerów, menu weselne stworzone jest według sprawdzonego schematu. Rozpoczyna się przystawką, najczęściej podawaną na zimno. Zawsze pojawia się co najmniej jedno danie ciepłe w stylu obiadowym. Prym w Polsce wiedzie kurczak pod wieloma postaciami, klasyczny kotlet schabowy lub mielony i wariacje potraw z ziemniaków – kluski śląskie, kopytka, pieczone ziemniaki, itp.

Przeczytaj również: Jak wybrać dobry catering?

Danie główne poprzedzone jest zupą. Najpopularniejszy na weselach jest rosół i kremy z sezonowych warzyw. Dań ciepłych najczęściej wybiera się od trzech do pięciu, jednak należy pamiętać, że co za dużo to niezdrowo. W związku z tym najlepiej jest dostosować ilość dań do długości wesela oraz liczby gości.  

Przeczytaj również: Cechy dobrej restauracji

Dania mięsne, wegetariańskie, wegańskie, bezglutenowe

Nie da się ukryć, że wśród gości weselnych znajdą się zarówno osoby jedzące wszystko jak i takie, które z jakichś względów nie spożywają lub nie mogą spożywać pewnych produktów. Układając menu na wesele należy uwzględnić potrzeby żywieniowe gości i zadbać o to, aby wśród dań znalazły się produkty bezmięsne (wegetariańskie), niezawierające produktów odzwierzęcych (wegańskie), bezglutenowe oraz niezawierające laktozy.

Przeczytaj również: Jak zaplanować menu na konferencję firmową?

Jak mówi szef kuchni z Restauracji PZM w Lublinie: Dobrym posunięciem będzie również uwzględnienie i wyeliminowanie najpopularniejszych alergenów takich jak orzechy czy owoce morza. Gościom przede wszystkim należy zapewnić różnorodność i możliwość bezstresowego zjedzenia czegoś dobrego. Absolutnie nie można ograniczyć się wyłącznie do schabowego z ziemniakami i zestawem surówek.

Szwedzki stół – uniwersalne rozwiązanie

Dobrą alternatywą dla dań podawanych bezpośrednio gościom jest wybór tak zwanego szwedzkiego stołu. Nie oznacza on wykluczenia dań ciepłych, które można umieścić w podgrzewaczach, czyli bemarach. Jest to opcja umożliwiająca każdemu z gości wybór i wielkość porcji oraz jedzenie w wybranym czasie, a jednocześnie pozwalająca zaoszczędzić miejsce na stole weselników. Dodatkowym rozwiązaniem może być wiejski stół, na którym znajdują się wędliny, sery, warzywa oraz sałatki. Pomiędzy daniami na stole gości lub w kąciku z przekąskami powinny znajdować się owoce i ciasta do spożycia w wybranym momencie.


Podziel się

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.