Dofinansowanie unijne dla restauracji 2024 - wszystko, co musisz wiedzieć
Na czym polega dofinansowanie na restauracje i co musisz zrobić, aby wziąć udział w naborze wniosków? Jakie są możliwe kwoty dotacji na dofinansowanie gastronomii? Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na dofinansowanie HoReCa i rozwój firmy gastronomicznej.
Dofinansowanie restauracji
Dofinansowanie na restauracje w ramach polityki Unii Europejskiej to rzadkość, dlatego przyznanie dotacji na gastronomię w ramach Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększania Odporności należy uznać za znakomite wieści. Na początku kwietnia oficjalnie ogłoszono pozytywne zaopiniowanie pierwszego wniosku o płatność w ramach Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększania Odporności, w wyniku czego do Polski trafi aż 27 miliardów złotych. To z tych środków sfinansowane zostaną dotacje na branżę HoReCa, m.in w ramach najnowszego działania "Inwestycje dla przedsiębiorstw w produkty, usługi i kompetencje pracowników oraz kadry związane z dywersyfikacją działalności (KPO A1.2.1)". Maksymalna wartość dofinansowania wynosi aż 540 000 zł, a o wsparcie mogą ubiegać się nie tylko placówki gastronomiczne, ale też firmy cateringowe, cały sektor HoReCa, a nawet wiele podmiotów prowadzących działalność okołosportową czy kulturalną. Biznes gastronomiczny jest jednym z sektorów gospodarki, które w największym stopniu ucierpiały podczas trwania pandemii. Główne cele programu to odbudowa potencjału rozwojowego gospodarki, wsparcie budowy trwałej konkurencyjności, zwiększenie odporności oraz wzrost poziomu życia społeczeństwa w dłuższym horyzoncie czasowym.
Na czym polega dofinansowanie gastronomii?
Dotacje dla restauracji mogą być przeznaczone na różnego rodzaju inwestycje związane z rozszerzeniem lub dywersyfikacją dotychczasowej działalności. Cel ten można osiągnąć np. poprzez:
unowocześnienie bazy usługowej lub produkcyjnej,
zmianę sposobu dostarczania usług lub produktów,
zmianę asortymentu usług lub produktów,
pozyskanie nowych dostawców, dystrybutorów lub usługodawców,
zwiększenie grupy odbiorców,
zastosowanie odmiennych lub nowszych niż dotychczas rozwiązań.
Warto zauważyć, że dofinansowanie HoReCa musi wiązać się z wprowadzeniem nowej usługi lub nowego produktu do działalności. O ile zupełnie oczywistym rozwiązaniem wydaje się być zatem rozwój firmy gastronomicznej np. w kwestii wdrożenia usługi dostawy czy nowej oferty, to trzeba wyraźnie zaznaczyć, że możliwe jest również gruntowne przebranżowienie w ramach innego kodu PKD. Dopuszczalne jest choćby otwarcie lokalu gastronomicznego o zupełnie innym charakterze, uruchomienie wypożyczalni sprzętu sportowego przy restauracji mieszczącej się nad brzegiem jeziora lub rzeki lub adaptacja lokalu (albo jego części) do nowego przedmiotu działalności. Oprócz powyższych, unowocześnienie działalności gastronomicznej może opierać się o zakup środków trwałych czy wartości niematerialnych i prawnych wspierających działania związane z zieloną transformacją (np. segregacja i recykling odpadów, redukcja negatywnego wpływu na środowisko, zielone technologie) i transformację cyfrową (automatyzacja i cyfryzacja procesów, płatności elektroniczne, oprogramowanie do zarządzania zamówieniami).
Dotacje HoReCa - nabór wniosków
Nabór wniosków na dofinansowanie na restauracje rusza 6 maja 2024 roku i potrwa do 5 czerwca 2024 roku. Co bardzo ważne z perspektywy sektora, ocena wniosków o dotacje dla branży HoReCa będą podejmowane w ciągu 14 dni od chwili złożenia dokumentacji. W znacząco sposób przyspieszy to formalności, w efekcie czego dofinansowanie restauracji nastąpi po prostu szybciej. Ocena kryteriów dotacji składa się z części formalnej i merytorycznej. Pierwsza z nich polega na ocenie poprawności złożonej dokumentacji i kwalifikowalności wnioskodawcy, druga natomiast odnosi się do jakości merytorycznej projektu. Poprawne uzupełnienie wniosku wraz ze wszystkimi uzasadnieniami wcale nie jest tak proste, jak mogłoby się wydawać - tym bardziej, że sama dokumentacja w przypadku niektórych dotacji unijnych może mieć kilkadziesiąt lub kilkaset stron z załącznikami. Kwota dotacji uzależniona jest od projektu. Aby zwiększyć swoje szanse na uzyskanie dotacji dla restauracji, warto skorzystać z pomocy specjalistów np. firmy Sekwencja - https://www.sekwencja.eu/. Okres realizacji projektu to maksymalnie 12 miesięcy.
Jaka jest wysokość dofinansowania?
Wysokość dofinansowania uzależniona jest od rodzaju projektu i znaczenia poszczególnych jego elementów w kontekście całości podejmowanych działań. Należy bowiem pamiętać, że nieodpowiednio uzasadnione zakupy środków czy wartości niematerialnych i prawnych, mogą zostać zakwestionowane podczas oceny wniosku i finalnie usunięte z projektu. Maksymalna wysokość kosztów kwalifikowalnych wynosi 600 000 zł. Biorąc pod uwagę najwyższą możliwą intensywność dofinansowania na poziomie 90%, maksymalna kwota dotacji to aż 540 000 zł.
Na co możesz przeznaczyć środki?
Własna działalność gastronomiczna wiąże się z wieloma wyzwaniami, które z powodu pandemii, urosły do rozmiarów niespotykanych nigdy wcześniej. Wypłacane dofinansowanie z pewnością pomoże wielu restauracjom w dalszej działalności, warto jednak zastanowić się, na co konkretnie możesz przeznaczyć dotacje dla restauracji? Jakie inwestycje związane z gastronomią i nie tylko można sfinansować w ramach programu? Oto kilka przykładów:
sfinansowanie sprzętu gastronomicznego powodującego wprowadzenie nowej usługi lub produktu do oferty, jak np. piece konwekcyjne, zmywarki przemysłowe czy systemu do sous-vide,
zakup sprzętu do serwowania kawy i maszyny do espresso,
zakup systemu do zarządzania rezerwacjami,
zakup systemu do obsługi zamówień i płatności,
zakup środków do monitoringu temperatury i wilgotności żywności,
rozszerzenie działalności o dodatkowy sektor, jak np. catering, organizacja wydarzeń, oferta noclegowa, wypożyczalnia sprzętu sportowego i rekreacyjnego.
Dotacje dla restauracji
Dofinansowanie na restauracje może więc przybierać różnorodną formę, a mnogość wykorzystania środków otwiera masę możliwości przed branżą gastronomiczną. Nabór wniosków planowany jest na 6 maja, w miarę możliwości warto jednak przygotować się do złożenia dokumentów już wcześniej. Maksymalna wartość dofinansowania to ponad pół miliona złotych, placówki gastronomiczne mogą przeznaczyć te środki na rozszerzenie lub dywersyfikację działalności w różnorodnych kierunkach. Nie czekaj dłużej i już teraz skorzystaj z dofinansowania gastronomii z Unii Europejskiej.
Podziel się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana