Artykuł sponsorowany

Fakty i mity na temat mięsa czerwonego

Fakty i mity na temat mięsa czerwonego

Czerwone mięso jest podstawą diety na całym świecie od wieków, ale w ostatnich latach stało się przedmiotem kontroli. Podczas, gdy niektóre z twierdzeń dotyczących czerwonego mięsa są prawdziwe, inne są mitami. Czy warto jeść czerwone mięso? Jeśli tak, to jakie korzyści wynikać mogą z jego spożywania? Na to oraz na inne pytania odpowiemy w naszym artykule. Zapraszamy do lektury.

Fakty żywieniowe dotyczące czerwonego mięsa

Czerwone mięso jest doskonałym źródłem białka, żelaza, cynku, a także witamin z grupy B, takich jak tiamina i ryboflawina. Spożywanie czerwonego mięsa w dużych ilościach może jednak podnieść poziom cholesterolu, z tego względu warto wybierać wyłącznie fragmenty wołowiny pozbawione tłuszczu.

Korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania czerwonego mięsa

Regularne spożywanie czerwonego mięsa w niewielkich ilościach, może zapewnić liczne korzyści zdrowotne. Badania wykazały, że czerwone mięso może pomóc zmniejszyć ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 i choroby sercowo-naczyniowej. Dodatkowo, czerwone mięso jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które są niezbędne dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania mózgu. W masarniach, takich jak na przykład Herold, znajdziemy świeże, najwyższej jakości czerwone mięso, które nie tylko dostarcza cennych składników odżywczych, ale też może pomóc w utrzymaniu zdrowych kości i zębów ze względu na wysoką zawartość wapnia.

Mity na temat czerwonego mięsa

Pomimo wielu korzyści zdrowotnych, istnieją pewne mity dotyczące konsumpcji czerwonego mięsa. Jednym z mitów jest to, że jedzenie zbyt dużej ilości czerwonego mięsa zwiększa ryzyko zachorowania na raka. Jednak ostatnie badania nie znalazły żadnego bezpośredniego związku między spożyciem czerwonego mięsa a ryzykiem raka. Innym mitem jest to, że spożywanie czerwonego mięsa prowadzi do przyrostu masy ciała; nie jest to jednak koniecznie prawdą, o ile wybieramy mięso chude i kontrolujemy wielkość porcji. Wreszcie, niektórzy ludzie wierzą, że jedzenie czerwonego mięsa zwiększy poziom cholesterolu; jednak jest to prawdą tylko wtedy, gdy regularnie spożywane są duże ilości tłuszczów nasyconych. Jedzenie czerwonego mięsa z umiarem może dostarczyć niezbędnych składników odżywczych, jednocześnie pomagając zmniejszyć ryzyko wystąpienia niektórych chorób.

Podziel się

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.