Fakty i mity na temat mięsa czerwonego

Spis treści
- Fakty żywieniowe dotyczące czerwonego mięsa
- Korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania czerwonego mięsa
- Mity na temat czerwonego mięsa
Czerwone mięso jest podstawą diety na całym świecie od wieków, ale w ostatnich latach stało się przedmiotem kontroli. Podczas, gdy niektóre z twierdzeń dotyczących czerwonego mięsa są prawdziwe, inne są mitami. Czy warto jeść czerwone mięso? Jeśli tak, to jakie korzyści wynikać mogą z jego spożywania? Na to oraz na inne pytania odpowiemy w naszym artykule. Zapraszamy do lektury.
Fakty żywieniowe dotyczące czerwonego mięsa
Czerwone mięso jest doskonałym źródłem białka, żelaza, cynku, a także witamin z grupy B, takich jak tiamina i ryboflawina. Spożywanie czerwonego mięsa w dużych ilościach może jednak podnieść poziom cholesterolu, z tego względu warto wybierać wyłącznie fragmenty wołowiny pozbawione tłuszczu.
Korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania czerwonego mięsa
Regularne spożywanie czerwonego mięsa w niewielkich ilościach, może zapewnić liczne korzyści zdrowotne. Badania wykazały, że czerwone mięso może pomóc zmniejszyć ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 i choroby sercowo-naczyniowej. Dodatkowo, czerwone mięso jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które są niezbędne dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania mózgu. W masarniach, takich jak na przykład Herold, znajdziemy świeże, najwyższej jakości czerwone mięso, które nie tylko dostarcza cennych składników odżywczych, ale też może pomóc w utrzymaniu zdrowych kości i zębów ze względu na wysoką zawartość wapnia.
Mity na temat czerwonego mięsa
Pomimo wielu korzyści zdrowotnych, istnieją pewne mity dotyczące konsumpcji czerwonego mięsa. Jednym z mitów jest to, że jedzenie zbyt dużej ilości czerwonego mięsa zwiększa ryzyko zachorowania na raka. Jednak ostatnie badania nie znalazły żadnego bezpośredniego związku między spożyciem czerwonego mięsa a ryzykiem raka. Innym mitem jest to, że spożywanie czerwonego mięsa prowadzi do przyrostu masy ciała; nie jest to jednak koniecznie prawdą, o ile wybieramy mięso chude i kontrolujemy wielkość porcji. Wreszcie, niektórzy ludzie wierzą, że jedzenie czerwonego mięsa zwiększy poziom cholesterolu; jednak jest to prawdą tylko wtedy, gdy regularnie spożywane są duże ilości tłuszczów nasyconych. Jedzenie czerwonego mięsa z umiarem może dostarczyć niezbędnych składników odżywczych, jednocześnie pomagając zmniejszyć ryzyko wystąpienia niektórych chorób.
Podziel się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Trezorwines Sp. z o.o. Importer i dystrybutor win
Wina - import woj. świętokrzyskie25-154 Kielce, Pileckiego 61
-
JAR Aromaty sp. z o. o.
Produkcja spożywcza - artykuły, dodatki woj. mazowieckie01-919 Warszawa, Wólczyńska 238
-
Anna PPHU Amelia Anna Marczak
Spożywcze artykuły - produkcja, hurt woj. mazowieckie05-075 Warszawa, Kasprowicza (d.Wesoła) 2a