Artykuł sponsorowany

Farsz pieczarkowy w gastronomii

Farsz pieczarkowy w gastronomii

Pieczarki to wyjątkowe grzyby. Są smaczne, zdrowe, a przy tym niskokaloryczne. Nic dziwnego, że ich popularność nie słabnie i można je nabyć w różnych wersjach. Te kupowane w sklepie wymagają odpowiedniego przygotowania – proces czyszczenia, krojenia i doprawiania zajmuje chwilę, stąd też producenci przetworów oferują je w wersji gotowej. W jakich wariantach można je nabyć? Niżej przedstawiamy kilka propozycji.

Przetwory pieczarkowe – co warto wiedzieć?

Wśród dostępnych przetworów pieczarkowych znajdują się opcje gotowe do bezpośredniego spożycia, jak i do przygotowania tzw. półprodukty. Pierwsza grupa to m.in. pieczarki marynowane. Są to całe, starannie wyselekcjonowane, wyczyszczone grzyby, o zamkniętych kapeluszach, umieszczone w zalewie octowej. Wyróżnia je wyraźny, nieco kwaskowaty smak. Dzięki temu doskonale sprawdzą się jako przekąska czy składnik sałatki. W gastronomii przetwory pieczarkowe są wykorzystywane również w innych formach. Co więcej, można je nabyć w wersji całej, jak i krojonej. Te drugie są dostępne w połówkach, ćwiartkach, kostkach. Można też kupić same kapelusze.

Farsz pieczarkowy

Farsz pieczarkowy to umyte i drobno pokrojone pieczarki, które są odpowiednio doprawione i wymieszane z cebulą oraz poddane obróbce termicznej. Tak przygotowana mieszanka jest podstawą wyrobów garmażeryjnych: pierogów, krokietów, pasztecików i innych.

Jest ona również używana do nadziewania wypieków – roladek z ciasta francuskiego czy cebularzy 

– wyjaśnia ekspert z firmy Lomania. Tak szerokie zastosowanie farszu sprawia, że cieszy się on ogromną popularnością, gdyż znacznie ułatwia i przyśpiesza przygotowywanie potraw.

Pieczarki po grecku

Ciekawą propozycją gotowego przetworu są także pieczarki po grecku, tzn. w sosie pomidorowym z dodatkiem dużej ilości ziół i przypraw. To, co je wyróżnia, to wyrazisty smak, który doceniają głównie weganie i wegetarianie. Można je również spotkać w formie przystawki w wielu lokalach gastronomicznych. W takiej wersji są świetną alternatywą dla mięsa, stąd też ułatwiają przygotowywanie jarskich posiłków.

Po środziemnomorsku

Jeszcze bardziej wyrafinowaną wersją pieczarek są wersje po prowansalsku, w tzw. sosie Pistou czy we włoskiej wersji „funghi Trifolati”. Tego typu grzybowe przetwory są przyrządzone na podstawie tradycyjnych, śródziemnomorskich przepisów, które zakładają wykorzystanie oliwy i starannie wyselekcjonowanej kompozycji ziół.  Odpowiednio dobrane składniki wydobywają ich subtelny smak. W restauracjach są wykorzystywane w postaci przystawki, ale też jako składnik sałatek.

Podziel się

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.