Farsz pieczarkowy w gastronomii
Pieczarki to wyjątkowe grzyby. Są smaczne, zdrowe, a przy tym niskokaloryczne. Nic dziwnego, że ich popularność nie słabnie i można je nabyć w różnych wersjach. Te kupowane w sklepie wymagają odpowiedniego przygotowania – proces czyszczenia, krojenia i doprawiania zajmuje chwilę, stąd też producenci przetworów oferują je w wersji gotowej. W jakich wariantach można je nabyć? Niżej przedstawiamy kilka propozycji.
Przetwory pieczarkowe – co warto wiedzieć?
Wśród dostępnych przetworów pieczarkowych znajdują się opcje gotowe do bezpośredniego spożycia, jak i do przygotowania tzw. półprodukty. Pierwsza grupa to m.in. pieczarki marynowane. Są to całe, starannie wyselekcjonowane, wyczyszczone grzyby, o zamkniętych kapeluszach, umieszczone w zalewie octowej. Wyróżnia je wyraźny, nieco kwaskowaty smak. Dzięki temu doskonale sprawdzą się jako przekąska czy składnik sałatki. W gastronomii przetwory pieczarkowe są wykorzystywane również w innych formach. Co więcej, można je nabyć w wersji całej, jak i krojonej. Te drugie są dostępne w połówkach, ćwiartkach, kostkach. Można też kupić same kapelusze.
Farsz pieczarkowy
Farsz pieczarkowy to umyte i drobno pokrojone pieczarki, które są odpowiednio doprawione i wymieszane z cebulą oraz poddane obróbce termicznej. Tak przygotowana mieszanka jest podstawą wyrobów garmażeryjnych: pierogów, krokietów, pasztecików i innych.
- Jest ona również używana do nadziewania wypieków – roladek z ciasta francuskiego czy cebularzy
– wyjaśnia ekspert z firmy Lomania. Tak szerokie zastosowanie farszu sprawia, że cieszy się on ogromną popularnością, gdyż znacznie ułatwia i przyśpiesza przygotowywanie potraw.
Pieczarki po grecku
Ciekawą propozycją gotowego przetworu są także pieczarki po grecku, tzn. w sosie pomidorowym z dodatkiem dużej ilości ziół i przypraw. To, co je wyróżnia, to wyrazisty smak, który doceniają głównie weganie i wegetarianie. Można je również spotkać w formie przystawki w wielu lokalach gastronomicznych. W takiej wersji są świetną alternatywą dla mięsa, stąd też ułatwiają przygotowywanie jarskich posiłków.
Po środziemnomorsku
Jeszcze bardziej wyrafinowaną wersją pieczarek są wersje po prowansalsku, w tzw. sosie Pistou czy we włoskiej wersji „funghi Trifolati”. Tego typu grzybowe przetwory są przyrządzone na podstawie tradycyjnych, śródziemnomorskich przepisów, które zakładają wykorzystanie oliwy i starannie wyselekcjonowanej kompozycji ziół. Odpowiednio dobrane składniki wydobywają ich subtelny smak. W restauracjach są wykorzystywane w postaci przystawki, ale też jako składnik sałatek.
Podziel się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana