Artykuł sponsorowany

Garnki gastronomiczne – jak wybrać najlepsze dla swojego biznesu?

Garnki gastronomiczne – jak wybrać najlepsze dla swojego biznesu?

Garnki to jedno z najważniejszych narzędzi pracy w każdym lokalu gastronomicznym, zatem jest to inwestycja, na której zdecydowanie nie warto oszczędzać. Na rynku dostępna jest niezliczona liczba marek i modeli, jak zatem znaleźć i zakupić zestaw, który będzie służył bez problemów przez lata? Odpowiedź znajdziesz w poniższym artykule!

Wybór garnka do gastronomii – liczy się dobry materiał

Garnki profesjonalne muszą spełniać szereg wymagań stawianych przez charakter prowadzonej działalności, ale też samych szefów kuchni. Warto zaznaczyć, że o ile rozmiar naczynia czy producent mają duże znaczenie, to materiał, z którego wykonano garnek, będzie definiował zakres jego wykorzystania, a także możliwości, jakie zaoferuje kucharzowi.

Najczęściej spotykanym materiałem w kontekście garnków gastronomicznych jest stal nierdzewna i trudno się temu dziwić – jest wyjątkowo trwała, odporna na uszkodzenia, bezpieczna dla zdrowia i utrzymuje swoje właściwości nawet w bardzo wysokich temperaturach. Jest także łatwa w czyszczeniu i niemal w każdym wypadku można ją myć w zmywarkach gastronomicznych. Sama stal jednak często nie wystarczy, dlatego warto rozważyć wybór garnka z dodatkową powłoką oraz niestandardową budową dna. Najczęściej spotykane są garnki nierdzewne zaopatrzone w powłoki:

  • ceramiczne – świetnie utrzymujące ciepło, zapobiegające przywieraniu potraw, jednak podatne na zarysowania druciakiem lub metalowymi przyborami;

  • emaliowane – wyjątkowo odporne na wysokie temperatury i tym samym często nadające się do stosowania w piekarnikach, uważane są też za najbezpieczniejsze dla zdrowia;

  • tytanowe – takie powłoki nagrzewają się bardzo szybko, co sprawia, że można na nich gotować z minimalną ilością tłuszczu, a dodatkowo są bardzo trwałe;

  • teflonowe – zmniejszają do minimum ryzyko przywierania potraw, jednak są bardzo podatne na zarysowania;

  • marmurowe – dość uniwersalne, o dobrej dystrybucji ciepła, jednak trudne w czyszczeniu.

Garnki gastronomiczne mogą mieć także specyficznie formowane dno, które w jeszcze większym stopniu poprawi parametry techniczne garnka. Mowa na przykład o tzw. dnie kapsułowym, które składa się z dwóch warstw ze stali nierdzewnej szczelnie okalających rdzeń z aluminium. Takie rozwiązanie sprawia, że poza wszystkimi zaletami stali nierdzewnej uzyskujemy także atuty aluminium – doskonałe rozprowadzanie ciepła, a tym samym szybsze przygotowywanie potraw i oszczędność energii.

Jeśli jest to możliwe, zdecydowanie warto upewnić się też, że wybrany garnek został w całości wytłoczony z jednego arkusza nierdzewnej blachy. Gwarantuje to pełną szczelność, której nie zapewniają z kolei garnki spawane.

Wymiary garnka i zapotrzebowanie lokalu

Gdy już wiadomo, jaki materiał wykonania garnka sprawdzi się najlepiej, można rozważyć, jakie wymiary garnków będą pasować do naszego zaplecza gastronomicznego.

Nie licząc najmniejszych lokali, w których największe garnki mogłyby utrudniać pracę, warto zaopatrzyć się w zróżnicowany zestaw składający się z garnków o różnej pojemności, wymiarach (niskie, średnie, wysokie, rondle) i przeznaczeniu (uniwersalne oraz służące np. do duszenia lub przyrządzania owoców morza). Nie znaczy to, że trzeba kupować po jednym garnku z każdej kategorii, proporcje należy dopasować do potrzeb lokalu i charakteru prowadzonej działalności.

Jeśli lokal obsługuje zwykle umiarkowaną liczbę gości, to lepszym wyborem będzie zakup głównie garnków małych lub średnich – do około 30 litrów. Duże lokale odwiedzane przez licznych gości, a także firmy cateringowe obsługujące wydarzenia powinny zainwestować w duży garnek gastronomiczny sięgający nawet 100 litrów pojemności. W niektórych przypadkach takich garnków może być potrzebnych nawet kilka.

Bezpieczeństwo i możliwości czyszczenia

Gdy w kuchni panuje duży ruch, a pracownicy muszą wykonywać złożone czynności niezwykle szybko, często nietrudno o wypadek. Dlatego garnki dla gastronomii powinny być projektowane tak, aby to ryzyko minimalizować. Warto szukać garnków z nienagrzewającymi się, solidnie przymocowanymi i ergonomicznymi uchwytami. Czasami uderzenia, zarysowania lub upadki garnka są nieuniknione, a w takich przypadkach jakość wykonania i wykorzystanego materiału będą grały pierwsze skrzypce. Garnki renomowanych producentów zagwarantują odpowiednią wytrzymałość, a ponadto będą miały wszystkie niezbędne atesty i certyfikaty związane z kontaktem z żywnością.

Możliwość efektywnego czyszczenia garnków gastronomicznych jest niezwykle istotna dla utrzymania płynnego działania zaplecza kuchennego. W tym celu trzeba zwrócić uwagę, czy dany garnek można myć w zmywarce gastronomicznej. Niemal wszystkie garnki ze stali nierdzewnej są do tego przystosowane, jednak należy uważać na garnki aluminiowe, miedziane i żeliwne, które wymagają mycia ręcznego – w innym wypadku mogą się odbarwiać i ulegać korozji.

Rozważywszy wszystkie powyższe kwestie, wybór odpowiedniego garnka dla lokalu gastronomicznego będzie znacznie łatwiejszy.

Podziel się

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.