Gastronomia a walka z COVID-19 – jak można pomóc lekarzom?
Wirus COVID-19 sprawił, że musiałeś zawiesić działalność w gastronomii? Jesteś właścicielem restauracji, baru lub oferujesz catering? Przeczytaj, jak możesz pomóc w walce z epidemią w Polsce. Poznaj ogólnopolskie akcje wspierające polski personel medyczny i dowiedz się, na czym dokładnie polegają. Sprawdź, jak możesz do nich dołączyć oraz jakie dotychczas odnotowano efekty. Ile udało się zebrać pieniędzy?
Jak można pomóc, czyli sposoby wspomagania przez branżę gastronomiczną
Świadczysz usługi z zakresu cateringu dietetycznego? Oferujesz usługi gastronomiczne? Chcesz wspomóc personel medyczny? Zgłoś się do organizatora ogólnopolskiej akcji, która ma na celu przekazanie posiłku dla lekarza. Sposób rozliczania jest tygodniowy, a warunkiem jest przekazanie dowodu dostarczenia dostawy jedzenia. Wszystko jest zorganizowane tak, aby zachować pełną poufność i ochronę danych osobowych. Przykładowo darmowe posiłki w ramach akcji #posilekdlalekarza umożliwiają dostarczenie dań na wynos:
- Lekarzom
- Pielęgniarkom
- Ekipie medycznej (karetkom)
- Personelowi medycznemu
Można także zorganizować zrzutkę funduszy pieniężnych poprzez przeznaczenie części dochodów z jedzenia na wynos na wsparcie, na przykład co 3 danie. Co więcej, dobrze, aby posiłki dotarły także do pacjentów oraz ich opiekunów. Właściciele pizzerii z kolei dostarczają za darmo po około 10 sztuk dziennie – przy odbiorze przed siedzibą lokalu gastronomicznego. Hurtownie spożywcze czy właściciele sklepów mogą natomiast pomyśleć o dostarczaniu niezbędnych produktów i opakowań. Datki mogą również wpłacać wszyscy chętni. Sprawna dostawa jedzenia jest możliwa także dzięki zorganizowanej akcji #WzywamyPosiłki, zajmująca się dostarczaniem posiłków polskim lekarzom, którzy walczą z koronawirusem. Akcji patronuje Naczelna Izba Lekarska, a wspiera ją wiele znanych marek i firm na zasadzie pro bono, a więc bezinteresownie. Co więcej, możliwy jest zwrot kosztów w przypadku zaangażowanych lokali gastronomicznych.
W jaki sposób można zacząć pomagać?
Prowadzisz hurtownię żywności, oferujesz catering lub jesteś właścicielem restauracji? Chcesz wspomóc walkę z wirusem COVID-19 i wesprzeć lekarzy i pielęgniarki? A może chcesz dostarczyć żywności samotnym seniorom? Poszukaj kontaktu z organizatorem działania (zlokalizowanym w Gdańsku) i napisz e-maila bądź skontaktuj się za pośrednictwem popularnych mediów społecznościowych. Co więcej, artykuły żywnościowe po wcześniejszym ustaleniu możesz dostarczyć bezpośrednio na wskazany adres. Dowiedz się więcej na ten temat, szukając informacji w Internecie.
Dlaczego warto przystąpić do akcji?
Rozwój epidemii wirusa COVID-19 odbił się szczególnie na gospodarce Polski. Wiele lokali gastronomicznych zostało zmuszonych zawiesić działalność. Jedzenie z dostawą do domu z zachowaniem wszelkich środków ostrożności i metod przygotowania żywności pozwala na utrzymanie lokalu oraz wypłatę pensji pracownikom. Warto przy tym pomyśleć o wsparciu polskiego personelu medycznego. Jak wiadomo, jeszcze 8 kwietnia zebrano ponad 630 tysięcy złotych, które dostarczyło aż 11 tysięcy darczyńców. Za inicjatywą stoją aż 4 polskie organizacje, o których warto więcej poczytać. Warto pomyśleć, co można przekazać i skontaktować się z odpowiednimi jednostkami. Dobrze jest na ten czas się zjednoczyć i pomóc wzajemnie, aby polska gastronomia przetrwała i wyszła z kryzysu.
Podziel się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana