Gdzie szukać pomocy przy budowie homarium z prawdziwego zdarzenia w restauracji?

Nieliczne firmy w Polsce oferują wykonanie profesjonalnego akwarium na zamówienie. W przypadku homarium bądź ostrygarium kwestia jest jeszcze bardziej skomplikowana. Przy budowie takiej instalacji należy pamiętać, aby zapewnić humanitarne warunki hodowanym zwierzętom – zgodnie z przyjętymi normami i przepisami prawa. Oto krótki poradnik, jak znaleźć fachowca, który nie tylko doradzi, ale i pomoże w postawieniu konstrukcji.
Przed założeniem akwarium morskiego warto się zastanowić nad rodzajem zwierząt, które będą je zamieszkiwały: zwyczajowo wyróżnia się homary tzw. „ciepłowodne” i „zimnowodne”. Do hodowli (także w restauracji) poleca się tą pierwszą, rafową odmianę, ponieważ – jak sama nazwa wskazuje – w przypadku drugiej zachodzi konieczność utrzymania niskiej temperatury (ok. 8˚C), co wiąże się z wyższymi kosztami za prąd (intensywne chłodzenie) i zastosowaniem właściwej izolacji lub podwójnej szyby (aby utrzymać zimno). Istnieje również pogląd, że homary „ciepłowodne” prezentują się efektowniej.
Co warto wziąć pod uwagę, poszukując firmy budującej homaria?
Homarium to właściwie akwarium morskie, w którym znajduje się słona woda oraz warunki odpowiadające potrzebom skorupiaków. Temperatura panująca wewnątrz instalacji powinna mieścić się w przedziale od 12 do 14˚ C, dlatego należy pamiętać o wyborze odpowiedniej chłodziarki. Parametry urządzenia dobiera się na podstawie wielkości konstrukcji – aby kupić właściwy model, warto poszukać pomocy u specjalisty (np. ekspertów z firmy REEFGUARD z siedzibą w Szczecinie). Wybierając fachowca, należy dokładnie przeanalizować prezentowaną ofertę i porównać ją z portfolio, które powinno znajdować się na jego stronie internetowej.
Aby zbudować profesjonalne homarium, warto postawić na firmę, której działalność opiera się na akwarystyce morskiej. Przedsiębiorstwa zajmujące się zwierzętami słodkowodnymi nie zawsze rozumieją potrzeby istot słonowodnych, stąd konieczność znalezienia osoby z odpowiednią wiedzą oraz doświadczeniem. Instalacje w obu przypadkach znacznie się różnią – przykładowo w homariach dekoracje opierają się głównie na różnorodnych skałach, a nie roślinach. Dobrą praktyką jest także wybór fachowców, którzy wykonują akwarium na zamówienie, dzięki czemu będzie się miało pewność, że spełnia ono potrzeby restauracji.
O czym jeszcze należy pamiętać, decydując się na budowę homarium?
Homarium to instalacja o stosunkowo dużych rozmiarach. Konstrukcja (wraz z wodą) często waży ponad 1000 kg, dlatego przed rozpoczęciem poszukiwań odpowiedniej firmy warto zastanowić się nad jej właściwym ustawieniem.
Podziel się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Instytut Maszyn Spożywczych Sp. z o.o.
Gastronomia - wyposażenie woj. mazowieckie03-762 Warszawa, Łomżyńska 37
-
Pro-Masz-Pak Monika Bialik, Artur Bialik Spółka Jawna
Opakowania woj. wielkopolskie64-800 Chodzież, Mostowa 2b
-
Fol-Plast Zawadka sp. z o.o. sp. k.
Opakowania - foliowe woj. mazowieckie08-440 Pilawa, al. Wyzwolenia 2A