Gdzie zjeść, czyli jak znaleźć dobrą restaurację?

Gdzie zjeść, czyli jak znaleźć dobrą restaurację?

Dobra restauracja to taka, którą oblegają tłumy czy może taka z zaskakującym menu i przyciągającym wzrok wystrojem? Jeśli szukasz idealnego lokalu na pyszny obiad z rodziną lub wyśmienitą kolację we dwoje, koniecznie zapoznaj się z naszym poradnikiem. Przedstawiamy szereg cennych wskazówek. Sprawdź, na co koniecznie musisz zwrócić uwagę, by znaleźć dobrą restaurację.

Zapoznaj się dokładnie z menu

Do dobrej restauracji nie chodzimy wyłącznie dla miłej obsługi czy fajnej atmosfery. Podstawą jest przede wszystkim wyśmienite jedzenie. Pierwszy krok do znalezienia idealnego miejsca na obiad lub kolacje jest dokładne przestudiowanie menu.

Menu a ilość dań

Po pierwsze, im krótsze menu restauracji, tym lepsze. Jeśli otwierasz kartę i widzisz listę przeróżnych dań, raczej zrezygnuj z obiadu. Karta, w której obok tradycyjnej ryby i schabowego znajdziesz szeroki wybór burgerów, włoskich makaronów i chińskich specjałów, z pewnością nie wróży nic dobrego. Szukaj miejsc, które specjalizują się w jednym rodzaju kuchni i mają raczej niewielki wybór dań. Daje to większą pewność, że produkty nie są mrożone.

Menu a jakość produktów 

Kolejna ważna sprawa to jakość produktów. Gdy zapytasz kelnera o pochodzenie danego składnika, powinien on udzielić ci wyczerpującej informacji. Brak wiedzy w tym zakresie to zły znak. Dobry kucharz nie korzysta z półproduktów, tylko przygotowuje wszystko od podstaw. Możesz zapytać np., czy w restauracji chleb wypiekany jest na miejscu.

Menu a lokalne produkty

Dobre knajpy współpracują z lokalnymi producentami. W menu restauracji, która z dbałością podchodzi do klienta, z pewnością spróbujesz miejscowych produktów. Składniki pochodzące od okolicznych hodowców i rolników, a nie z hurtowni, to gwarancja wysokiej jakości i świeżości. Gdy więc wybierasz się w góry, raczej nie wybieraj morskich ryb.

Menu a świeże i sezonowe produkty

Świeże produkty są bazą wyśmienitej kuchni. Zwróć uwagę, czy w menu występują sezonowe warzywa i owoce. Jeśli w zimie dostaniesz szparagi lub truskawki, z pewnością będą to produkty mrożone lub sprowadzane z dalekich krajów.

Dowiedz się, kto jest szefem kuchni

Dziś wiele restauracji stawia na autorytet kucharza. To właśnie on bierze odpowiedzialność za serwowane dania. Dowiedz się więc, kto kieruje kuchnią w wybranym lokalu. Jeśli szef kuchni może pochwalić się sukcesami, z pewnością możesz zaufać takiej restauracji.

Zweryfikuj czystość i zapach

Bardzo ważna sprawa to czystość. Zwróć uwagę, czy w lokalu panuje porządek i czy ładnie pachnie. Podejrzany zapach, lepiące stoliki, zakurzona podłoga czy obdrapane krzesła to znak, że lepiej kieruj się do wyjścia. Jeśli w restauracji dostępny jest widok na kuchnię, zerknij, czy tam również nie panuje bałagan. Przed zamówieniem posiłku warto zajrzeć do toalety. Nie tylko po to by umyć ręce, ale również skontrolować czystość. Jeśli tam zasady higieny nie są przestrzegane, podobnie może być w kuchni.

Obserwuj, jak zachowuje się personel

Jeśli kelnerzy podchodzą do nas z uśmiechem i chętnie odpowiadają na pytania, od razu takie miejsce wzbudza nasze zaufanie. Zwróć więc uwagę na zachowanie personelu i chęć pomocy. W polecanych restauracjach na sali można spotkać właściciela, który dogląda, czy wszystko przebiega zgodnie z planem. Oznacza to, że zależy mu na dobrej opinii gości, a zdecydowanie to duży plus.

Nie zawsze kieruj się ceną i wystrojem

Nawet najpiękniejsza i najdroższa restauracja to nie gotowa recepta na pyszną kolację. Piękny wystrój to nie wszystko, a naprawdę dobre danie wcale nie musi kosztować milionów. Jeśli kucharz współpracuje z lokalnymi producentami i opiera się na sezonowych produktach, serwowane specjały wcale nie muszą być bajecznie drogie. Oczywiście wyjątkowo tania restauracja powinna wzbudzić nasze wątpliwości.

Poznaj opinie

Zanim udasz się na poszukiwania idealnej knajpy, koniecznie zapoznaj się ze zdaniem znajomych i ocenami w internecie. Mogą to być profesjonalne recenzje, jak i opinie zwykłych gości. Jeśli w wybranej restauracji czas oczekiwania na stolik jest długi i rezerwację trzeba robić z wyprzedzeniem, to zdecydowanie dobry znak.

Podziel się

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Pliki cookies (tzw. "ciasteczka") stanowią dane informatyczne, w szczególności tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

Dowiedz się więcej Akceptuję