Jak działają krajalnice do wędlin?
Krajalnica jest urządzeniem przeznaczonym do krojenia różnych produktów spożywczych w bardzo łatwy i wygodny sposób. Dzięki niej, bez trudu pokroimy wędlinę, mięso, chleb lub ser w plastry o dowolnej grubości. Rynek oferuje różne typy krajalnic, w zależności od ich przeznaczenia oraz wyglądu. Do szybkiego krojenia żywności raz na jakiś czas wystarczy mechaniczna krajalnica. Jeżeli chcemy kroić często, najlepsza będzie krajalnica elektryczna wyposażona w nóż obrotowy, która pozwala na krojenie każdego typu żywności. Jeśli krajalnica posiada regulację wysokości podajnika i grubości cięcia, zajmie ona więcej miejsca na kuchennym blacie niż krajalnica bez opcji dodatkowych. Jaki jest sposób działania krajalnicy?
Wyposażenie i działanie krajalnicy
Krajalnice są wyposażone w nóż obrotowy oraz prowadnicę. Na prowadnicy umieszcza się produkt, który mamy pokroić. Niektóre modele uruchamia się za pomocą przycisku, który należy trzymać w trakcie krojenia, jednocześnie przesuwając produkt znajdujący się na prowadnicy.
Inne modele krajalnic uruchamia się za pomocą przycisku, którego nie trzeba trzymać podczas krojenia. Należy jedynie włożyć dany produkt w odpowiednie miejsce i go przesunąć. Krajalnica tego typu pracuje przez cały czas, aż do momentu wyłączenia. W każdym modelu urządzenia można regulować grubość krojenia. Szerokość zaś jest ustawiana specjalnym pokrętłem.
Funkcjonalność krajalnicy do wędlin
Krajalnice mogą pracować w sposób ciągły bądź na żądanie. Niektóre modele dają jednak możliwość na przemienne przełączanie dwóch trybów pracy.
Jak mówi specjalista z firmy będącej profesjonalnym dystrybutorem mebli sklepowych IGLOOTECHNIKA:
W większości krajalnic można w łatwy sposób wymontować tarczę noża. Jest to bardzo przydatne rozwiązanie, szczególnie w sytuacji, gdy chcemy naostrzyć lub umyć nóż obrotowy krajalnicy. Specjalna regulacja podajnika ułatwia za to krojenie większych produktów. Dociskacz dołączany do krajalnicy sprawia, iż wędlina położona na podajnik nie będzie się przesuwać, dzięki czemu krojenie będzie bardziej precyzyjne.
Na co zwrócić uwagę wybierając krajalnicę?
Wybierając krajalnicę, szczególną uwagę powinno się zwrócić na jakość jej wykonania. Odpowiednia krajalnica do wędlin powinna mieć przede wszystkim solidne i ostre noże. Noże w krajalnicach są najczęściej wykonane ze stali nierdzewnej bądź z tytanu. Wybór taniego i słabego jakościowo urządzenia może skutkować nierównymi i poszarpanymi plastrami, a także ich niewłaściwą grubością. Krajalnice są na ogół wykonane z metalu lub plastiku. Plastikowe urządzenie może posłużyć nam przez lata, jeśli plastik ma dobrą jakość i jest lekki. Metalowe krajalnice są bardzo wytrzymałe i wystarczy je konserwować raz na jakiś czas.
Krajalnice do wędlin znacznie ułatwiają krojenie i pozwalają otrzymać plastry o pożądanej grubości. Działają one w bardzo prosty sposób, a także łatwo utrzymać je w dobrym stanie odpowiednio o nie dbając.
Podziel się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana