Jak działają maszyny typu multidrop do ciastek?
Produkcja wyrobów cukierniczych na dużą skalę to zadanie wymagające odpowiedniego wyposażenia. Nie inaczej jest w przypadku popularnych ciastek, bez których wiele osób nie potrafi wyobrazić sobie spotkań towarzyskich. W profesjonalnych zakładach cukierniczych do ich wytwarzania używa się maszyn typu multidrop. Jak one działają i dlaczego warto w niej zainwestować?
Multidrop – jak to działa?
Zadanie maszyn typu multidrop polega na porcjowaniu ciasta na mniejsze kęsy i formowanie go w odpowiedni sposób na taśmie produkcyjnej. Urządzenia te zastępują więc pracowników, którzy musieliby wykonać to zadanie ręcznie. W jaki sposób to działa?
- Ogólna zasada działania maszyn multidrop jest prosta
– mówi przedstawiciel firmy Guz Technika Piekarnicza, specjalizującej się w dystrybucji wyposażenia dla piekarni i cukiernki –
Maszyna wyposażona jest w zasobnik, w którym znajduje się surowe ciasto. Z zasobnika ciasto jest wyciskane do specjalnych kieszeni i w ten sposób porcjowane na kawałki o określonej masie. Następnie kęsy ciasta wypychane są przez system tłoczków i formę, która nadaje im określony kształt – już uformowane kęsy trafiają na taśmę transportową, która przenosi je do dalszej obróbki.
Dlaczego warto posiadać multidrop w zakładzie?
Maszyny typu multidrop to w dzisiejszych czasach praktycznie obowiązkowy element wyposażenie każdego zakładu cukierniczego działającego na dużą skalę. Wynika to z kilku kluczowych zalet tego typu rozwiązania, między innymi znacznego wzrostu wydajności produkcji w porównaniu do produkcji ręcznej. W zależności od swoich parametrów technicznych oraz konstrukcji, jedna maszyna multidrop jest w stanie wyprodukować w ciągu doby od kilkudziesięciu do nawet kilkuset tysięcy ciastek – to znacznie więcej, niż nawet bardzo wydajny i sprawny zespół złożony z kilku pracowników. Kolejnym ważnym atutem maszyn typu multidrop jest poprawa jakości produktów – wszystkie ciastka trafiające na taśmę mają tę samą masę oraz kształt. Jest to bardzo ważne w produkcji przemysłowej, gdzie wszelkie odstępstwa od przyjętych standardów są podstawą to wykluczenia danego produktu ze sprzedaży.
Podsumowując – posiadanie maszyny multidrop do ciastek w zakładzie cukierniczym przekłada się na znaczne podniesienie zysków i obniżenie kosztów. Dzięki urządzeniom tym jesteśmy w stanie produkować więcej w ciągu doby przy minimalnych stratach surowców, a jednocześnie możemy ograniczyć zatrudnienie w zakładzie do osób niezbędnych przy sprawowaniu kontroli nad produkcją.
Podziel się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana