Materiał Partnera

Jak folie do pakowania żywności są chronione przed przebiciem?

Jak folie do pakowania żywności są chronione przed przebiciem?

Odpowiednie zabezpieczenie produktów żywnościowych pozwala na długie zachowanie ich świeżości, smaku i wydłuża czas przydatności do spożycia. Niezmierne ważne jest, by opakowania foliowe były odpowiednio wytrzymałe. Nie można dopuścić, by w trakcie transportu doszło do rozerwania folii. A więc jak folie do pakowania żywności są chronione przed przebiciem?

Co wpływa na wytrzymałość folii do pakowania żywności?

Folie typu PVC charakteryzują się przede wszystkim przejrzystością oraz rozciągliwością. Mają duże właściwości oddychające oraz zapewniają produktom spożywczym odpowiednią wymianę tlenu i pary wodnej. Dzięki temu doskonale nadają się do pakowania takich produktów jak mięsa, wędliny, ryby czy wyroby garmażeryjne. Tego typu produkty są także stosowane np. do pakowania w branży mleczarskiej.

Transport produktów i półproduktów z zakładu spożywczego do sklepów oraz hurtowni w Polsce, a nawet Europie, wymaga, aby folie do żywności były chronione przed przebiciem, dlatego należy przykładać jak najstaranniejszą uwagę do materiału, z którego są wykonane oraz przeprowadzać testy jakościowe, które wyeliminują wszelkie wady i odstępstwa od normy. 

Jakie są najczęściej stosowane rodzaje opakowań foliowych?

Obecnie najpopularniejszą grupę opakowań stosowaną w branży żywnościowej stanowią folie wielowarstwowe, czyli laminaty. Do ich produkcji wykorzystuje się następujące materiały i ich pochodne: PE, PET, PA, PS, PVC, PP, EVOH, PVDC.

Jak tłumaczy nasz rozmówca, specjalista z firmy Supravis, która zajmuje się produkcją barierowych i wysokobarierowych opakowań: Dzięki laminowaniu warstw z różnych materiałów folie, mimo mniejszej grubości, charakteryzują się dużą sztywnością oraz zwiększoną barierą, która uniemożliwia rozerwanie. Szeroki asortyment i duże możliwości doboru folii, zgodnie ze wskazaniami oraz normami, umożliwiają lepszą ochronę produktu.

Specjalnie dobrana, poprzedzona badaniami kolejność warstw oraz ułożenie polimerów w strukturach wielowarstwowych pozwala na stworzenie konstrukcji do indywidualnych wymagań pakowanego produktu. W efekcie folie charakteryzują się wysoką odpornością  na uszkodzenia mechaniczne, takie jak przebicie czy zgniatanie.

Podziel się

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Pliki cookies (tzw. "ciasteczka") stanowią dane informatyczne, w szczególności tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

Dowiedz się więcej Akceptuję