Materiał Partnera

Jak myć kosze w zakładach piekarniczych?

Jak myć kosze w zakładach piekarniczych?

Zakłady piekarnicze muszą stosować się do szeregu regulacji i skrupulatnie przestrzegać higieny. Kontakt z żywnością wymaga wdrożenia odpowiednich procedur, specjalistycznych urządzeń, a także utrzymania czystości w miejscu pracy. Jednak jak dbać o kosze piekarnicze – ciężkie do umycia pojemniki z ażurowymi ściankami pełnymi załamań i wgłębień? Z naszego artykułu dowiesz się, jak myć kosze w zakładach piekarniczych przy pomocy specjalistycznych zmywarek.

Czystość koszy piekarniczych a prawo

Wymagania higieniczno-sanitarne w zakładach produkujących lub wprowadzających do obrotu środki spożywcze regulowane są przez między innymi ustawę z 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Jednymi z takich zakładów są bez wątpienia przedsiębiorstwa piekarnicze i cukiernicze. Ustawa mówi nie tylko o dbałości o higienę pracowników, ale również sprzętu mającego kontakt z żywnością. Każda osoba zobowiązana jest do dezynfekcji rąk oraz przestrzegania zasad związanych z odpowiednim ubiorem. Bardzo ważne jest również mycie i odkażanie maszyn, narzędzi, a także pomieszczeń produkcyjnych. Do tego celu służą na przykład zamgławiacze do dezynfekcji pomieszczeń i myjki ciśnieniowe.

W zakładach piekarniczych i cukierniczych ogromną rolę odgrywają kosze piekarnicze. Są to pojemniki wykonane z tworzywa sztucznego, które mają wszystkie atesty niezbędne do kontaktu z żywnością. Przenoszone jest w nim gotowe pieczywo, jak i masy przed wypiekiem. Ścianki koszy są zazwyczaj ażurowe. Dzięki temu są trwałe i nie pękają, co zapobiega dostaniu się jakichkolwiek odłamków plastiku do żywności. Niestety taka konstrukcja bogata w różnego rodzaju kąty, załamania i zagłębienia jest trudna do dokładnego umycia. Utrudniona dezynfekcja i utrzymanie w czystości warunkuje korzystanie ze specjalistycznych urządzeń takich jak myjki przemysłowe do koszy.

Zmywarki do koszy piekarniczych

Myjki do koszy piekarniczych to ogromne ułatwienie w każdej piekarni i cukierni, które wytwarzają dużo wypieków. Nie tylko ułatwiają pracę, odciążają pracowników, ale również pozwalają zachować najwyższe standardy higieny. Ponadto mają znacznie większą przepustowość niż zwykłe zmywarki. Myjki przemysłowe pozwalają zaoszczędzić detergenty i wodę, a ich konstrukcja idealnie sprawdza się do tak dużych pojemników jak kosze. Doskonale nadają się również do mycia blach piekarniczych.

Zmywarki do koszy najczęściej są myjkami przelotowymi. Ideą ich działania jest tunel myjący, przez który na specjalnych taśmociągach przejeżdżają kosze. Sam proces czyszczenia podzielony jest na:

  • etap mycia – kosze myte są wodą i detergentem w zamkniętym obiegu,
  • etap spłukiwania – kosze są wyparzane i spłukiwane pod bieżącą wodą.

Jaką myjkę do koszy wybrać?

Czym należy się kierować, wybierając myjkę do koszy? Jak się okazuje, wybór odpowiedniego urządzenia nie jest wcale taki oczywisty. Rozmawialiśmy o tym z ekspertem z firmy Eurotechnika – producentem maszyn gastronomicznych:

Zmywarka przemysłowa musi być dopasowana do potrzeb danego przedsiębiorstwa. Bardzo ważna jest wydajność takiej maszyny, czyli ilość koszy zmywanych na godzinę. Nasza firma przykładowo produkuje myjki o przepustowości nawet 500 koszy na godzinę. To bardzo dobry wynik, dlatego są idealne do dużych zakładów piekarniczych. Oprócz wydajności warto zwrócić uwagę na regulację szerokości i wysokości tunelu, aby być pewnym, że kilkaset sztuk koszy, które już firma posiada, na pewno będą do danej zmywarki odpowiednie. Istotne jest również sterowanie prędkością mycia, a także regulacja kierunku pracy dysz myjących. Dobrze zwrócić też uwagę na łatwość demontażu komponentów oraz możliwość mycia ich w zmywarce.

Ze względu na konstrukcję koszy piekarniczych ich mycie w zakładach piekarniczych jest trudne. Z pomocą przychodzą jednak specjalistyczne myjki przemysłowe, które są doskonałym rozwiązaniem zarówno do niewielkich firm, jak i dużych przedsiębiorstw. Pozwalają dokładnie umyć i wyparzyć kosze, co ułatwia utrzymanie higieny w zakładzie na wysokim poziomie.

Podziel się

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Pliki cookies (tzw. "ciasteczka") stanowią dane informatyczne, w szczególności tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

Dowiedz się więcej Akceptuję