Jak parzyć kawę? Porady i sugestie
O poranku, w trasie, na spotkaniu z przyjaciółmi, czy w trakcie pracy- kawa towarzyszy nam praktycznie zawsze. Rynek oferuje setki rodzajów kawy różnych marek i pod różnymi postaciami. Mamy do dyspozycji kawy ziarniste, sypane, rozpuszczalne oraz zbożowe. Oczywiście każda z nich gwarantuje prawdziwy głęboki smak, aksamitną piankę oraz niezwykły aromat. Zapewne każdy z nas zauważył, że kawa zamówiona w kawiarni znacznie różni się od tej przygotowywanej w domu. Czy istnieje zatem sposób na prawdziwą, domową kawę?
Jak parzyć kawę?
Niewielu z nas zastanawia się nad konsekwencjami złego przygotowania kawy. Oczekujemy, że napój zostanie przygotowany i podany jak najszybciej to możliwe. Cytując profesjonalistów z wiedeńskiej firmy Julius Meinl: “Potrzeba sześciu miesięcy, by stworzyć perfekcyjną mieszankę kawy, a tylko sześciu sekund, żeby ją zepsuć.” Pierwszym i najważniejszym błędem jest natychmiastowe zalewanie kawy, przegotowaną wodą. Temperatura wody znacząco wpływa na smak, dlatego uznaje się, że optymalna temperatura parzenia kawy to 88-94 stopni Celsjusza.
Domowe sposoby parzenia kawy
Najlepszy do stworzenia aromatycznej kawy w domowym zaciszu jest ekspres ciśnieniowy. Wystarczy odpowiednia ilość kawy, wody oraz mleka, by po chwili cieszyć się aromatyczną kawą. Niewiele osób jednak wie, że urządzenie tego typu posiada szereg opcji. Możemy ustalić między innymi intensywność smaku kawy, temperaturę wody, ilość kawy w filiżance oraz czas dozowania spienionego mleka.
Jeśli nie jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami ciśnieniowych ekspresów, to możemy spróbować jednej z przedstawionych poniżej, alternatywnych metod parzenia kawy:
- Kawiarka – uznawana jako alternatywa dla ekspresu. Jest to dwuczęściowy czajniczek, który pozwala na przygotowanie aromatycznego napoju w kilka minut.
- French Press - najczęściej szklany lub metalowy cylinder, z tłokiem wewnątrz, na końcu którego znajduje się sitko, oddzielające fusy od naparu. Jest to jeden z najszybszych i najprostszych sposobów na przyrządzenie kawy w domu. Kupując french press warto zwrócić uwagę na jakość i materiał z jakiego jest wykonany. Gorszej jakości plastik może nadać kawie nieprzyjemny posmak.
- Kawa przygotowywana w tygielku (po Turecku) – proces przygotowania jest długi i ze względu na swój rytualny charakter, bardziej skomplikowany. Za to kawa jest mocniejsza, gęstsza i bardziej aromatyczna.
- Ekspres przelewowy – owe ekspresy są w Polsce niezwykle popularne z uwagi na ich cenę i prostotę przygotowania. Woda przelewa się przez filtr ze zmieloną kawą tworząc gotowy napój do picia. Należy jednak pamiętać, by zbyt długo nie trzymać kawy w wysokiej temperaturze, gdyż z czasem traci ona swoje walory smakowe i aromat.
- Aeropress - to tłok, do którego wsypuje się kawę, wlewa wodę, zakręca sitkiem z papierowym filtrem i przeciska do kubka. Jego zaletą są niewielkie rozmiary, które pozwalają na bardzo łatwy transport. Niestety jednorazowo pozwala na przygotowanie ok. 200 ml napoju.
Każdy z nas jest w stanie cieszyć się prawdziwą, aromatyczną kawą przygotowaną w zaciszu własnego domu. Większość nie wyobraża sobie dnia bez niej, a każdy ma swoje preferencje, co do jej rodzaju, wielkości czy smaku. Nie pozostanie nic tylko wybierać, eksperymentować i cieszyć się cudownym aromatem kawy w naszych domach!
Podziel się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana