Jak skomponować menu weselne?
Ślub jest jednym z najważniejszych wydarzeń życiowych. Większość nowożeńców nie wyobraża sobie zaślubin bez przyjęcia weselnego. Przyszli małżonkowie zwracają uwagę na lokalizację, wyposażenie sali weselnej. Przyjęcie nie może być udane bez dopasowanego do gości menu. Dania powinny być smaczne i wybrane według upodobań nowożeńców. Jak prezentuje się dobre menu weselne?
Klasyczne menu weselne
Menu na weselu zazwyczaj jest klasyczne – składa się z tradycyjnych, polskich dań. Tylko nieliczni decydują się na tematyczne dania, zaczerpnięte z innych kuchni, np. azjatyckiej, włoskiej. Klasyczne menu weselne zazwyczaj składania się z ciepłych i zimnych przystawek, zupy, kilku dań głównych i deseru. Najpopularniejszą zupą jest rosół. W przypadku drugiego dania nowożeńcy najczęściej decydują się na ziemniaki połączone z mięsem pieczonym (w sosie). Deserem jest tort. Przystawki to ryby, sałatki, rolady. Podczas długiej zabawy podawane są też barszcz, bigos.
Progres Event & Conference, zlokalizowane w Gdańsku, jest idealnym miejscem na zorganizowanie wyjątkowego wesela. W sali bankietowej Progres serwowane są dania z produktów najwyższej jakości (pochodzących od lokalnych dostawców). Obsługa obiektu może bezproblemowo dopasować się do preferencji i wymagań nowożeńców.
Sposoby na urozmaicenie menu weselnego
Typowe sale weselne dysponują nie tylko głównymi stołami dla gości, ale też tzw. stołami specjalnymi, na których goszczą słodycze, ciasta, wędliny, alkohol. Czasem pojawia się czekoladowa fontanna. Coraz większą popularność zyskują stoły tematyczne, nawiązujące do kuchni świata, np. stoły francuskie (z serami, krakersami, ostrygami), azjatyckie (z sushi), włoskie (z pizzą).
Menu na weselu powinno być dopasowane do każdego gościa. Błędem jest postawienie tylko na potrawy mięsne – niektórzy goście mogą być wegetarianami lub weganami.
Dekoracja stołów i tortu weselnego
Potrawy są podawane na ozdobionych stołach (oprócz obrusów pojawiają się kokardki, falbanki, bukiety w wazonach, dekoracyjne liście, papierowe napisy). Ważny jest też wygląd tortu. Sala i stoły weselne bywają przystrojone w ciepłe kolory, np. żółć. Modne są też napisy, umieszczone najczęściej za stołem nowożeńców. Na szczycie tortu pojawiają się ozdoby, np. figurki państwa młodych. Ciasto można udekorować napisami lub cytatami. Nad stołami mogą być zawieszone ozdobne światełka. Przed nakryciami powinno się zamieścić karteczki z imionami i nazwiskami konkretnych gości. Wszystko zależy od gustu i preferencji przyszłych małżonków.
Podziel się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana