Materiał Partnera

Jak skomponować oryginalne, ale i smakujące gościom menu weselne?

Jak skomponować oryginalne, ale i smakujące gościom menu weselne?

Jedzenie odgrywa jedną z najważniejszych ról na przyjęciach weselnych. Brak smacznych zakąsek i głównych posiłków często skutkuje niezadowoleniem gości oraz ich przedwczesnym pożegnaniem. Istnieją jednak propozycje menu, które przynoszą satysfakcję biesiadnikom, a jednocześnie oferują coś więcej niż tradycyjny kotlet schabowy. Podsuwamy wskazówki, jak skomponować własną kartę dań.

Chociaż mówi się, że ślub jest najszczęśliwszym momentem w życiu małżonków, samo wesele zazwyczaj stanowi dla nich stresujące przeżycie. Chęć oczarowania wszystkich gości sprawia, że para młoda jest niespokojna i ma obawy co do przebiegu przyjęcia, a w szczególności smaku poszczególnych posiłków. Podstawowy dylemat dotyczy wyboru dań, które nieco się różnią od tych zwykle serwowanych w podobnych okolicznościach. Czy bardziej oryginalne propozycje spotkają się z aprobatą biesiadników? Celem narzeczonych jest przecież dogodzenie osobom, które towarzyszą im w tym wyjątkowym dniu.

Menu ze śląskimi pozycjami na przyjęciu weselnym 

Sala, na której będzie odbywać się zabawa często jest dekorowana pod ustalony wcześniej motyw. Kwiaty, zarówno te dzierżone przez pannę młodą, jak i ustawione na stołach mają podobne barwy, a w środku panuje spójna kolorystyka. Warto w podobny sposób podejść do przygotowania menu – jedzenie serwowane na przyjęciu weselnym może być inspirowane przepisami jednej kuchni, np. śląskiej. Bardziej egzotyczne propozycje mogą spotkać się z pewnym oporem, a receptury pochodzące z tego rejonu są uwielbiane na terenie całej Polski.

Klasycznego kotleta można zastąpić maczanką ze schabu podawaną wraz z zapiekanymi ziemniakami. Łączy się tutaj tradycyjną wieprzowinę z inną techniką obróbki i otrzymuje się delikatne, rozpływające się w ustach mięso. Smaczną alternatywą jest także rolada z kluskami śląskimi, która zadowoli bardziej konserwatywne podniebienia, a dla odświeżenia smaków warto zdecydować się na drobiowe „faworki” (można je zobaczyć w menu Dworku pod Lipami z Katowic).  Zarówno forma, jak i całokształt potrawy zaskoczy wielu biesiadników.

Desery na przyjęcie weselne 

Słone dania warto przeplatać bądź uwieńczyć czymś bardziej słodkim. Desery pozwalają na jeszcze większą fantazję, dlatego poleca się zaczerpnąć inspiracji poza granicami naszego kraju. Przykładem mogą być banany w cieście kokosowym z dodatkiem bitej śmietany, które z pewnością wyróżnią się na tle zwyczajnych propozycji. Smażone owoce można przełamać odrobiną lodów – kontrastujące temperatury dadzą tutaj podobny efekt jak przy klasycznej szarlotce na ciepło.

Podziel się

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Pliki cookies (tzw. "ciasteczka") stanowią dane informatyczne, w szczególności tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

Dowiedz się więcej Akceptuję