Jak wybrać wyciskarkę wolnoobrotową do soków?
Zakup wyciskarki może stać się pierwszym krokiem w kierunku zdrowego odżywiania. Ale jak wybrać wyciskarkę? Na rynku dostępna jest cała masa wyciskarek do soków. To istny zawrót głowy dla miłośnika soków, który musi stanąć przed wyborem spośród tylu opcji. Nie sposób wskazać jednego niezawodnego modelu, ale podczas zakupu wyciskarki do soków warto kierować się kilkoma wskazówkami. A oto i one.
Wyciskarka do soków. Czym kierować się przy wyborze?
Przed zakupem wyciskarki wolnoobrotowej, warto zastanowić się nad paroma istotnymi kwestiami, które ułatwią nam wybór odpowiedniego dla nas modelu:
- Jak często zamierzamy korzystać z wyciskarki?
- Jakie warzywa i owoce będziemy wrzucać do wyciskarki? (Twarde czy miękkie?)
- Ile czasu zamierzamy poświęcać na przygotowanie soku?
- Czy będziemy w wyciskarce przygotowywać poza sokami również sorbety lub desery?
Na rynku istnieją dwa najpopularniejsze rodzaje wyciskarek wolnoobrotowych, czyli wyciskarki pionowe i wyciskarki poziome. Oczywiście, każdy z nich ma swoje plusy i minusy oraz każdy z nich jest przeznaczony do innego typu użytkowania. Przyjrzyjmy się podstawowym różnicom i przeznaczeniom wyciskarek, a także dopasujmy odpowiedni rodzaj do swoich potrzeb, które określiliśmy, odpowiadając na powyższe pytania.
Wyciskarka do soków wersja pozioma
Ten typ wyciskarek to cacko dla prawdziwych koneserów soków. Wyróżnia się przede wszystkim wysoką wydajnością. Zalecany jest głównie do wyciskania soków z zieleniny, ale posłuży również tym, którzy stosują sokowe kuracje lecznicze. Wersja z dwoma ślimakami, czyli częściami obracającymi się i służącymi do wyciskania, świetnie radzi sobie z wszelkiego rodzaju zielonymi liśćmi czy trawami zbóż. Słynie z tworzenia soków w wyjątkowo klarownej konsystencji.
Wyciskarka wolnoobrotowa pozioma z dwoma ślimakami charakteryzuje się dokładnością w wyciskaniu – składniki soku wyciska „do zera”. Niestety, jako wyciskarka do owoców gorzej radzi sobie z ich miękkimi gatunkami, dlatego nie jest polecana dla miłośników soków z jabłek, soków pomarańczowych czy soków z miękkich warzyw, np. pomidorów.
Wyciskarka pozioma wymaga również od nas więcej czasu i uwagi, często podczas wyciskania trzeba używać popychacza, przed wyciskaniem niektóre składniki trzeba pokroić, a mycie wyciskarki zajmuje relatywnie więcej minut niż w przypadku innych urządzeń tego typu. Dla posiadaczy mniejszej przestrzeni w kuchni minusem może być również fakt, że wyciskarka pozioma zajmuje więcej miejsca niż jej pionowa siostra.
Wyciskarka do soków wersja pionowa
Jeśli nazwać ją w kilku słowach, to jest to „wyciskarka dla zabieganych”. Działa szybko i kilka szklanek soku możemy mieć właściwie „na już”. Najlepiej sprawdza się z miękkimi warzywami i owocami, więc to świetna opcja dla miłośników soków z pomidora czy soków z bananem, jest to także solidna wyciskarka do cytrusów. Jeśli jesteś fanem lub fanką sorbetów czy innych deserów, to wyciskarka wolnoobrotowa pionowa również może posłużyć w ich przygotowaniu.
Gorzej natomiast sprawdza się, jeśli chodzi o wydajność. Nie możemy liczyć na tak klarowny sok, jak w przypadku wyciskarki poziomej. Znacznie gorzej radzi sobie także z zielonymi liśćmi, ale za to zajmuje mniej miejsca na blacie kuchennym. Wszystko zależy od naszych potrzeb i możliwości.
Czym kierować się przy wyborze wyciskarki wolnoobrotowej?
Czas na kilka ogólnych uwag, które dotyczą każdego rodzaju wyciskarki do soków. Będąc w sklepie czy przeglądając sklep internetowy, warto zwrócić uwagę m.in. na:
- atesty, jakie posiada dany model,
- wydajność, czyli ile składników musimy wrzucić do środka, żeby otrzymać szklankę soku,
- jakość materiału, z którego jest wykonana wyciskarka,
- gwarancję,
- markę i opinie o niej.
Podziel się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana