Jak zaprojektować letni ogródek w restauracji?

Jak zaprojektować letni ogródek w restauracji?

Restauracyjny ogródek to najczęściej wybierane miejsce podczas letniej lub wiosennej wizyty w lokalu. Zapewnia on nie tylko miejsce do zjedzenia, ale również wypoczynku lub pracy. Jak go zaprojektować, by goście chętnie spędzali w nim swój czas? Z pewnością należy pamiętać, że jest on przedłużeniem przestrzeni lokalu i powinien nawiązywać do niego wystrojem czy układem stolików. Przeczytaj, o czym warto wiedzieć przed jego budową.

Załatw niezbędne formalności

Samowolna budowa ogródka restauracyjnego na terenie publicznym nie jest dozwolona i może spowodować nałożenie na ciebie kary pieniężnej. Jej wysokość będzie obliczona na podstawie ilości dni, w których ogródek był bezprawnie użytkowany oraz powierzchni zajmowanego terenu.

Jak uniknąć opłat? Należy pamiętać o załatwieniu niezbędnych formalności. Konieczna będzie wizyta w urzędzie miasta i u zarządcy drogi. Chodnik, na którym będzie znajdował się ogródek, jest częścią pasa drogowego, dlatego właściciel restauracji musi uzyskać zgodę zarządcy drogi na jego zajęcie. Aby ją otrzymać, należy złożyć odpowiedni wniosek.

Uzyskanie pozwolenia na zajęcie pasa drogowego wiąże się z opłatami. Są one określone przepisami Ustawy o drogach publicznych. Opłatę ustala się jako iloczyn liczby metrów kwadratowych zajętej powierzchni pasa drogowego, stawki opłaty za zajęcie 1 m kwadratowego pasa drogowego i liczby dni zajmowania pasa drogowego. W razie odmowy należy zwrócić się do Samorządowego Kolegium Odwoławczego.

Jak urządzić ogródek restauracyjny?

Ogródek przy restauracji musi spełniać rygorystyczne kryteria. Przede wszystkim powinien być funkcjonalny i przyciągać uwagę przechodniów. Dlatego pamiętaj, aby wyposażyć go w parasole grzewcze (sprawdzą się jesienią) i zadaszenie, które ochroni gości przed słońcem (przyda się latem). Zwróć również uwagę na rośliny – dobrym wyborem będzie zakup kwiatów w donicach, które zimą będziesz mógł ustawić wewnątrz restauracji.

Czym przyciągnąć uwagę klientów? Mogą to być na przykład niecodzienne dodatki – huśtawki, kwiatowe ścianki, na tle których goście będą mogli sobie zrobić zdjęcie – lub sprzęty – ustawiony pośrodku ogródka grill, na którym kucharz przyrządza świeże mięso, z pewnością zaskoczy niejednego łakomczucha.

Pamiętaj jednak, że ogródek musi również współgrać z wnętrzem restauracji. Punktem łączącym obie przestrzenie może być konkretny kolor, materiał, z którego będą wykonane meble czy poduszki lub specyficzne dodatki nawiązujące do motywu przewodniego twojego lokalu. Jeśli nie wiesz, jak połączyć te dwie przestrzenie, skorzystaj z pomocy architekta i projektanta, który pomoże ci zaprojektować odpowiedni wystrój.

O czym pamiętać podczas projektowania ogródka?

Podczas projektowania i budowy ogródka przy restauracji powinieneś pamiętać o kilku istotnych szczegółach. Jakich?

  • Stoliki ustawione zbyt blisko siebie to nie jest dobry pomysł – goście będą czuć się niezręcznie, a kelnerom trudniej będzie pracować. Pamiętaj, że ogródek restauracyjny to miejsce nie tylko na zjedzenie posiłku, ale również odpoczynek.
  • Meble ogrodowe to jeden z najważniejszych elementów wyposażenia tej strefy. Powinny być więc odporne na działanie czynników atmosferycznych, takich jak deszcz, skrajne temperatury czy słońce. Weź pod uwagę, że będą pozostawać na zewnątrz przez dłuższy okres czasu.
  • Latem słońce potrafi być dokuczliwe. Aby zapewnić odpoczywającym w ogródku gościom komfort w ciepłe dni, zaopatrz się w parasole ogrodowe. Pamiętaj, aby traktować je jako część stylizacji ogródka i nie decydować się na najtańsze modele.
  • Aby stworzyć nastrój i przyciągnąć klientów również nocą, zdecyduj się na powieszenie girlandy świetlnej, postawienie świec na stolikach i położenie na krzesłach i kanapach poduszek dekoracyjnych.
  • Jeśli chcesz, by klienci korzystali z ogródka również wiosną i jesienią, pamiętaj o ustawieniu w ogródku ogrzewaczy i palenisk ogrodowych. Ogrzewacze swoim wyglądem przypominają lampy, ale dzięki nim temperatura otoczenia wzrasta.
  • Jeśli twoja restauracja nastawiona jest na goszczenie rodzin z małymi dziećmi, pomyśl o nich, projektując ogródek. Zbuduj mały plac zabaw, postaw huśtawki lub piaskownicę. Skorzystają na tym nie tylko maluchy, ale również ich rodzice, którzy będą mogli odpocząć.

Podziel się

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Pliki cookies (tzw. "ciasteczka") stanowią dane informatyczne, w szczególności tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

Dowiedz się więcej Akceptuję