Jak zioła wpływają na smak potraw?

Zioła podczas przyrządzania potraw wykorzystywane były od niepamiętnych czasów. Ich historia jest niezwykle bogata i wpłynęła na tradycje kuchni wielu krajów. Ze względu na praktycznie nieograniczone możliwości i ogrom korzyści płynących ze stosowania ziół w sztuce kulinarnej przyprawy takie stały się nierozłącznym elementem w większości gospodarstw domowych i nie tylko.
Zalety ziół
Podstawą dobrze przyrządzonej potrawy jest jej właściwe doprawienie. To właśnie w tym momencie kluczową rolę odgrywają zioła. Nie odpowiadają one jednak za sam smak dania. Wykorzystanie ziół to oprócz walorów smakowych:
- lepsze trawienie – tego typu produkty wpływają na pracę wątroby, dzięki czemu przemiana materii jest zauważalnie szybsza,
- źródło witamin - zioła zapewniają niezbędne dla organizmu człowieka i witaminy i minerały takie jak witamina B, magnez czy wapno,
- właściwości zdrowotne – stosowanie niektórych rodzajów ziół korzystnie wpływa na skórę, włosy, polepsza koncentrację oraz zapobiega niebezpiecznym chorobom.
Szukasz świeżych ziół, którymi urozmaicisz swoje specjały? Z pomocą przychodzi gdańska hurtownia Golden Fruits mająca w swojej ofercie wysokiej jakości zioła cięte, doniczkowe, jadalne liście oraz naturalnie hodowane owoce i warzywa.
Rodzaje ziół i ich zastosowanie
Popularność ziół wpłynęła na ogromny asortyment tego typu produktów na rynku. Zastanawiasz się, w które towary najlepiej się zaopatrzyć, aby w Twojej kuchni niczego nie zabrakło?
Poszczególne zioła mogą w znacznym stopniu wpłynąć na smak potrawy. Nadają one mu nie tylko unikatowego aromatu, ale także odpowiedniej ostrości czy słodyczy. Jakie są najpopularniejsze zioła stosowane w kuchniach na całym świecie? Przede wszystkim trzeba wspomnieć o takich przyprawach jak pieprz, kurkuma czy imbir, które nadadzą przygotowywanym daniom nieco ostrości.
Przygotowujesz ulubiony deser albo ciasto na przekąskę po ciężkim dniu? Nie zapomnij dodać do nich nieco więcej słodkości. Uczynisz to przy pomocy takich ziół jak cynamon czy goździki. Aby nadać słodkim daniom nieco świeżości i poprawić trawienie, skorzystaj z mięty.
W przypadku dań mięsnych i ryb świetnie sprawdzi się między innymi tymianek, kminek czy szałwia. Dzięki nim Twoje potrawy zyskają wyraźny smak i aromat. Zioła w postaci organu, kopru czy pietruszki z kolei idealnie łączą się z różnego rodzaju warzywami, zupami, sosami czy sałatkami.
Preferujesz niezbyt intensywny, gorzkawy smak? Jest to cecha charakterystyczna dla wielu potrawek, dań mięsnych i nie tylko. W tym przypadku skorzystaj z ziół typu szałwia czy estragon.
Podziel się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Polskie Centrum św. Hildegardy, dr Alfreda Walkowska
Zdrowa żywność woj. małopolskie31-133 Kraków, Karmelicka 21 lok. 17C