Jak zorganizować zaopatrzenie gastronomii w produkty spożywcze?

Jak zorganizować zaopatrzenie gastronomii w produkty spożywcze?

Profesjonalne prowadzenie lokalu gastronomicznego wymaga nie tylko wiedzy kulinarnej i wykwalifikowanego zespołu, ale przede wszystkim odpowiedniego zaopatrzenia. Podstawą funkcjonowania każdej restauracji są wysokiej jakości produkty spożywcze. Dzięki nim możliwe będzie serwowanie klientom smacznych i zdrowych dań z menu. Jak zatem znaleźć dostawców żywności i jak zaopatrzyć się w potrzebne artykuły? 

W jakie artykuły spożywcze wyposażyć restaurację?

Podstawą działania lokali gastronomicznych są artykuły spożywcze proponowane przez hurtownie i producentów. Zaopatrzenie gastronomii w produkty spożywcze wymaga stosowania asortymentu spełniającego podstawowe kryteria. Artykuły powinny być przede wszystkim świeże. Przeznaczone do krótkiego przechowywania i tracące szybko zdatność do spożycia są: ryby, owoce morza, mięso, drób, warzywa oraz owoce. Podobnie częstych dostaw domagają się takie produkty spożywcze jak: nabiał, wędliny, jaja czy pieczywo. W zależności od profilu restauracji warto zaopatrzyć się w mrożone artykuły, które mogą być długo przechowywane. Tego rodzaju wyroby można zamówić jednorazowo większą ilość. Pozostałe produkty żywnościowe, które warto wziąć pod uwagę to sucha żywność i konserwy. Należą do nich sypkie środki odżywcze, takie jak: ryż, kasza oraz makaron, jak również tłuszcze, oleje i przetwory. Uzupełnią je sosy i koncentraty oraz herbata i kawa. Warto również pomyśleć o napojach np. sokach, napojach gazowanych, wodzie czy syropach. Przed rozpoczęciem poszukiwań dostawcy, warto spisać potrzebne produkty spożywcze w zależności od menu lokalu.

Gdzie znaleźć zaopatrzenie gastronomii w produkty spożywcze?

Artykuły spożywcze najlepiej kupować lokalnie na targach, gdzie można nabyć świeże owoce, warzywa lub jaja. Jeśli jesteśmy właścicielem lokalu gastronomicznego, najlepiej udajmy się tam z szefem kuchni lub oddelegujmy jednego z pracowników na regularne zakupy spożywcze. Warto jednak za pierwszym razem udać się osobiście. Wówczas można się będzie zorientować w cenach i oferowanym towarze oraz rozpocząć ewentualną współpracę z zaufanym sprzedawcą. Dobrym rozwiązaniem jest również zawarcie umowy ze sklepem spożywczym, rybnym lub masarnią z opcją dostawy do restauracji. Ciekawą alternatywą jest skorzystanie z usług pasiek lub osób zajmujących się prywatnie wytwarzaniem wyrobów spożywczych.

Szukając dostarczycieli zaopatrzenia spożywczego, można skorzystać z Internetu. W ten sposób można najszybciej dotrzeć do lokalnych producentów i zapoznać się z ofertą. Przy wyborze dostawcy asortymentu, dobrze jest przeczytać opinie klientów. Aby znaleźć dystrybutorów specjalizujących się w danej kuchni, wystarczy zawęzić pole wyszukiwań. Asortymentu można również szukać w hurtowniach artykułów spożywczych. Nierzadko pozwalają na usługę zamawiania z opcją dostawy do lokalu. W tym celu można wyróżnić hurtownie spożywcze, tzw. cash & carry (bez opcji dowozu) oraz wyspecjalizowanych dostawców. 

O czym jeszcze warto pamiętać przy zakupach spożywczych?

Oprócz produktów spożywczych równie ważne są sposoby ich przechowywania. W tym celu pomocne będą specjalistyczne chłodziarki, zamrażarki oraz inne przyrządy potrzebne do prowadzeni gastronomii. Właściwe przechowywanie żywności wpływa na jej jakość i świeżość. Szeroki wybór modeli o różnych funkcjach – chłodzących lub mrożących – wyposażonych w stosowny system zamykania pozwala na dopasowanie go do potrzeb personelu i lokalu gastronomicznego. Dlatego też przy wyborze dostarczyciela produktów spożywczych warto pomyśleć o sposobie ich przechowywania. Można np. zorganizować przeznaczone do tego specjalne pomieszczenie.

Podziel się

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.