Jak zorganizować zaopatrzenie gastronomii w produkty spożywcze?

Profesjonalne prowadzenie lokalu gastronomicznego wymaga nie tylko wiedzy kulinarnej i wykwalifikowanego zespołu, ale przede wszystkim odpowiedniego zaopatrzenia. Podstawą funkcjonowania każdej restauracji są wysokiej jakości produkty spożywcze. Dzięki nim możliwe będzie serwowanie klientom smacznych i zdrowych dań z menu. Jak zatem znaleźć dostawców żywności i jak zaopatrzyć się w potrzebne artykuły?
W jakie artykuły spożywcze wyposażyć restaurację?
Podstawą działania lokali gastronomicznych są artykuły spożywcze proponowane przez hurtownie i producentów. Zaopatrzenie gastronomii w produkty spożywcze wymaga stosowania asortymentu spełniającego podstawowe kryteria. Artykuły powinny być przede wszystkim świeże. Przeznaczone do krótkiego przechowywania i tracące szybko zdatność do spożycia są: ryby, owoce morza, mięso, drób, warzywa oraz owoce. Podobnie częstych dostaw domagają się takie produkty spożywcze jak: nabiał, wędliny, jaja czy pieczywo. W zależności od profilu restauracji warto zaopatrzyć się w mrożone artykuły, które mogą być długo przechowywane. Tego rodzaju wyroby można zamówić jednorazowo większą ilość. Pozostałe produkty żywnościowe, które warto wziąć pod uwagę to sucha żywność i konserwy. Należą do nich sypkie środki odżywcze, takie jak: ryż, kasza oraz makaron, jak również tłuszcze, oleje i przetwory. Uzupełnią je sosy i koncentraty oraz herbata i kawa. Warto również pomyśleć o napojach np. sokach, napojach gazowanych, wodzie czy syropach. Przed rozpoczęciem poszukiwań dostawcy, warto spisać potrzebne produkty spożywcze w zależności od menu lokalu.
Przeczytaj również: Jak wybrać najwyższej jakości składniki do cateringu?
Gdzie znaleźć zaopatrzenie gastronomii w produkty spożywcze?
Artykuły spożywcze najlepiej kupować lokalnie na targach, gdzie można nabyć świeże owoce, warzywa lub jaja. Jeśli jesteśmy właścicielem lokalu gastronomicznego, najlepiej udajmy się tam z szefem kuchni lub oddelegujmy jednego z pracowników na regularne zakupy spożywcze. Warto jednak za pierwszym razem udać się osobiście. Wówczas można się będzie zorientować w cenach i oferowanym towarze oraz rozpocząć ewentualną współpracę z zaufanym sprzedawcą. Dobrym rozwiązaniem jest również zawarcie umowy ze sklepem spożywczym, rybnym lub masarnią z opcją dostawy do restauracji. Ciekawą alternatywą jest skorzystanie z usług pasiek lub osób zajmujących się prywatnie wytwarzaniem wyrobów spożywczych.
Szukając dostarczycieli zaopatrzenia spożywczego, można skorzystać z Internetu. W ten sposób można najszybciej dotrzeć do lokalnych producentów i zapoznać się z ofertą. Przy wyborze dostawcy asortymentu, dobrze jest przeczytać opinie klientów. Aby znaleźć dystrybutorów specjalizujących się w danej kuchni, wystarczy zawęzić pole wyszukiwań. Asortymentu można również szukać w hurtowniach artykułów spożywczych. Nierzadko pozwalają na usługę zamawiania z opcją dostawy do lokalu. W tym celu można wyróżnić hurtownie spożywcze, tzw. cash & carry (bez opcji dowozu) oraz wyspecjalizowanych dostawców.
Przeczytaj również: Gdzie restauratorzy nabywają świeże produkty spożywcze?
O czym jeszcze warto pamiętać przy zakupach spożywczych?
Oprócz produktów spożywczych równie ważne są sposoby ich przechowywania. W tym celu pomocne będą specjalistyczne chłodziarki, zamrażarki oraz inne przyrządy potrzebne do prowadzeni gastronomii. Właściwe przechowywanie żywności wpływa na jej jakość i świeżość. Szeroki wybór modeli o różnych funkcjach – chłodzących lub mrożących – wyposażonych w stosowny system zamykania pozwala na dopasowanie go do potrzeb personelu i lokalu gastronomicznego. Dlatego też przy wyborze dostarczyciela produktów spożywczych warto pomyśleć o sposobie ich przechowywania. Można np. zorganizować przeznaczone do tego specjalne pomieszczenie.
Podziel się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Trezorwines Sp. z o.o. Importer i dystrybutor win
Wina - import woj. świętokrzyskie25-154 Kielce, Pileckiego 61
-
Staropolska Strzecha Masarnia
Mięso, wędliny, drób - produkcja, hurt woj. mazowieckie09-200 Sierpc, Wróblewskiego 2