Jak zrobić kimchi? Właściwości i przygotowanie
Kimchi to tradycyjna koreańska potrawa, której sekret tkwi w odpowiednim rodzaju papryki, czyli gochugaru. Jak ją przygotować w domu? Z jakich składników wykonuje się tradycyjną potrawę? Na co należy zwrócić szczególną uwagę? Oto 2 przepisy na koreańskie danie. Odkryj właściwości kimchi i poznaj w przeciwwskazania. Otwórz się na nowe smaki w kuchni!
Czym jest kimchi?
Na koreańską potrawę kimchi nie istnieje jeden przepis. Są to kiszone w pewnym stylu warzywa. Wszystko zależy od ich wyboru, a także koreańskiego regionu, w którym się je przygotowuje. Składnik taki jak mąka ryżowa znaleźć można w każdym sklepie z artykułami spożywczymi. Najtrudniej jednak znaleźć paprykę gochugaru. Zamiast szukać sklepów z azjatyckimi specjałami, można ją zamówić przez Internet. Koszt to około 20 złotych za 100 gramów. Jeśli nie ma innej możliwości, może być zastąpiona papryką jalapeno lub habanero (na ostro).
Właściwości kimchi oraz przeciwwskazania
Swoje właściwości kimchi zawdzięcza dużej ilości:
- Witamin – w tym z grupy B
- Składników mineralnych
- Błonnika
- Bakterii Lactobacillus – grupa bakterii kwasu mlekowego
Dzięki nim wspomaga się trawienie oraz wpływa pozytywnie na pracę jelit. Przeciwdziała rozwojowi bakterii odpowiedzialnych za choroby poprzez wytwarzanie trujących dla nich substancji. Zwiększa odporność na infekcje i na cały organizm. Ponieważ zawiera paprykę chili i imbir, potrawa nie powinna być spożywana przez osoby, które chorują na chorobę wrzodową, zespół jelita drażliwego czy refluks. Niewskazana jest także dla kobiet karmiących piersią. Z kolei duża zawartość soli powoduje, że powinni z niej zrezygnować osoby wyróżniające się nadciśnieniem.
Przepis na kimchi
Przepis na zupę kimchi wymaga zastosowania:
- Kapusty pekińskiej
- Białej rzepy
- Cukru – 30 gramów
- Soli kamiennej
- Świeżego imbiru – 30 gramów
- Czosnku – 20 gramów
- Cebuli dymki – 35 gramów
- Marchwi – 80 gramów
- Sosu sojowego i rybnego – 50 gramów
- Chili w płatkach – 35 gramów
Przygotowuje się warzywa, w które wciera się sól i cukier. Następnie odstawia na kilka godzin do lodówki i czeka, aż woda zacznie wyciekać. Wtedy należy wymieszać i przycisnąć wodę, aby zanurzyć w niej warzywa. Następnie odstawia się na noc do lodówki. Następnego dnia odcedza się rzepę i kapustę. Sieka się przyprawy, czosnek i marchewkę. Potem miesza się sosy i chili z cukrem oraz niewielką ilością wody. W ten sposób powstanie sos. Powstałą pastę wciera się w warzywa i wkłada następnie do kamionkowego naczynia. Można potem zakopać w ziemi, jak w tradycyjnej formie, lub schować do lodówki.
Kimchi można sporządzić poza tym z 2 średniej wielkości kapust pekińskich. Należy je pokroić na kawałki. Do tego należy przygotować rzodkiew Daikon, por, marchew, cebulę dymkę, pęczek szczypiorku i pokrojone w kostkę jabłko. Na zaprawę natomiast będą potrzebne:
- Przecier pomidorowy – 350 gramów
- Ząbki czosnku – 5 sztuk
- Kawałek imbiru – na 4 centymetry
- Chili w proszku – 1,5 łyżeczki
- Sos sojowy lub pasta miso – po 1 łyżeczce
- Soli – ½ łyżeczki
- Brązowy cukier – 1 łyżeczka
O czym warto pamiętać?
Warto wiedzieć, że tradycyjne kimchi serwowane przez restauracje z kuchnią koreańską składa się z papryki gochuagru, w którą warto się zaopatrzyć. Nie należy również pomijać w sporządzaniu kleiku ryżowego, które wpływa na gęstość oraz smak. Nie można poza tym zapomnieć o użyciu rękawiczek w trakcie nacierania pastą kapusty. Do kiszenia sprawdzą się najlepiej kamionkowe naczynia. Ich zaletą jest wchłanianie nadmiaru wilgoci. Poza tym chronią przed pleśnią. Najlepiej następnie schować do tradycyjnego koreańskiego plastikowego pojemnika.
Podziel się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana