Jak zrobić kimchi? Właściwości i przygotowanie

Jak zrobić kimchi? Właściwości i przygotowanie

Kimchi to tradycyjna koreańska potrawa, której sekret tkwi w odpowiednim rodzaju papryki, czyli gochugaru. Jak ją przygotować w domu? Z jakich składników wykonuje się tradycyjną potrawę? Na co należy zwrócić szczególną uwagę? Oto 2 przepisy na koreańskie danie. Odkryj właściwości kimchi i poznaj w przeciwwskazania. Otwórz się na nowe smaki w kuchni!

Czym jest kimchi?

Na koreańską potrawę kimchi nie istnieje jeden przepis. Są to kiszone w pewnym stylu warzywa. Wszystko zależy od ich wyboru, a także koreańskiego regionu, w którym się je przygotowuje. Składnik taki jak mąka ryżowa znaleźć można w każdym sklepie z artykułami spożywczymi. Najtrudniej jednak znaleźć paprykę gochugaru. Zamiast szukać sklepów z azjatyckimi specjałami, można ją zamówić przez Internet. Koszt to około 20 złotych za 100 gramów. Jeśli nie ma innej możliwości, może być zastąpiona papryką jalapeno lub habanero (na ostro).

Właściwości kimchi oraz przeciwwskazania

Swoje właściwości kimchi zawdzięcza dużej ilości:

  • Witamin – w tym z grupy B
  • Składników mineralnych
  • Błonnika
  • Bakterii Lactobacillus – grupa bakterii kwasu mlekowego

Dzięki nim wspomaga się trawienie oraz wpływa pozytywnie na pracę jelit. Przeciwdziała rozwojowi bakterii odpowiedzialnych za choroby poprzez wytwarzanie trujących dla nich substancji. Zwiększa odporność na infekcje i na cały organizm. Ponieważ zawiera paprykę chili i imbir, potrawa nie powinna być spożywana przez osoby, które chorują na chorobę wrzodową, zespół jelita drażliwego czy refluks. Niewskazana jest także dla kobiet karmiących piersią. Z kolei duża zawartość soli powoduje, że powinni z niej zrezygnować osoby wyróżniające się nadciśnieniem.

Przepis na kimchi

Przepis na zupę kimchi wymaga zastosowania:

  • Kapusty pekińskiej
  • Białej rzepy
  • Cukru – 30 gramów
  • Soli kamiennej
  • Świeżego imbiru – 30 gramów
  • Czosnku – 20 gramów
  • Cebuli dymki – 35 gramów
  • Marchwi – 80 gramów
  • Sosu sojowego i rybnego – 50 gramów
  • Chili w płatkach – 35 gramów

Przygotowuje się warzywa, w które wciera się sól i cukier. Następnie odstawia na kilka godzin do lodówki i czeka, aż woda zacznie wyciekać. Wtedy należy wymieszać i przycisnąć wodę, aby zanurzyć w niej warzywa. Następnie odstawia się na noc do lodówki. Następnego dnia odcedza się rzepę i kapustę. Sieka się przyprawy, czosnek i marchewkę. Potem miesza się sosy i chili z cukrem oraz niewielką ilością wody. W ten sposób powstanie sos. Powstałą pastę wciera się w warzywa i wkłada następnie do kamionkowego naczynia. Można potem zakopać w ziemi, jak w tradycyjnej formie, lub schować do lodówki.

Kimchi można sporządzić poza tym z 2 średniej wielkości kapust pekińskich. Należy je pokroić na kawałki. Do tego należy przygotować rzodkiew Daikon, por, marchew, cebulę dymkę, pęczek szczypiorku i pokrojone w kostkę jabłko. Na zaprawę natomiast będą potrzebne:

  • Przecier pomidorowy – 350 gramów
  • Ząbki czosnku – 5 sztuk
  • Kawałek imbiru – na 4 centymetry
  • Chili w proszku – 1,5 łyżeczki
  • Sos sojowy lub pasta miso – po 1 łyżeczce
  • Soli – ½ łyżeczki
  • Brązowy cukier – 1 łyżeczka

O czym warto pamiętać?

Warto wiedzieć, że tradycyjne kimchi serwowane przez restauracje z kuchnią koreańską składa się z papryki gochuagru, w którą warto się zaopatrzyć. Nie należy również pomijać w sporządzaniu kleiku ryżowego, które wpływa na gęstość oraz smak. Nie można poza tym zapomnieć o użyciu rękawiczek w trakcie nacierania pastą kapusty. Do kiszenia sprawdzą się najlepiej kamionkowe naczynia. Ich zaletą jest wchłanianie nadmiaru wilgoci. Poza tym chronią przed pleśnią. Najlepiej następnie schować do tradycyjnego koreańskiego plastikowego pojemnika.  

Podziel się

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.