Jak zrobić lody tajskie? Gotowa receptura!

Jak zrobić lody tajskie? Gotowa receptura!

W okresie wiosenno-letnim do lubianych deserów zaliczają się lody. Do najnowszych nowinek należą lody tajskie, które wyróżniają się nie tylko smakiem czy naturalnością, ale kształtem. Są one tworzone w kształcie ruloników i wyglądają przez to dobrze na zdjęciach. Czy można je wykonać w domu? Jakie składniki są potrzebne? Co trzeba przygotować? Sprawdzamy!

Składniki i przygotowanie

Do przygotowania lodów tajskich potrzebne są nie tylko różnego typu owoce, ale też czekolada, mięta czy cynamon. Po zamrożeniu płyty w temperaturze -20 stopni Celsjusza wylej mleko kokosowe, a potem dodaj pozostałe składniki. Następnie miesza się je i rozprowadza na płycie. Dzięki temu tworzy się niewielka powłoka przypominająca naleśnik. Zeskrobuje się ją z użyciem szpachelki.

Nie potrzebujesz wcale maszyny do robienia tajskich lodów. Po zdjęciu z płyty mają kształt ruloników. Ułóż je pionowo jeden obok drugiego w pojemniku. Ozdób następnie liśćmi mięty, posypką czy płatkami kwiatów. Ciekawostka: Płyta jest importowana z Tajlandii. Zazwyczaj podstawę stanowi tam mleko kokosowe. W Polsce jako bazę wybiera się sorbet lub zwykłe mleko.

Jak zrobić lody tajskie?

Przepis na lody tajskie jest prosty i nie wymaga zbyt wielkiej liczby artykułów spożywczych. Przygotuj kilka z Twoich ulubionych owoców, cukier waniliowy, świeżą miętę, kolorową posypkę czy owoce albo orzechy. Nie zapomnij o 2-4 łyżkach kokosowego lub zwykłego mleka, 200-300 mililitrów śmietany 30% oraz 2-3 łyżkach cukru pudru.

Sposób przygotowania:

Na pół godziny przed robieniem domowych lodów tajskich wstaw blaszkę do pieczenia w zamrażalniku. Pokrój owoce takie jak banan, malina czy truskawki na plasterki bądź w drobną kostkę. Zasyp cukrem pudrem pokrojone owoce w dowolnej ilości – wszystko zależy od słodyczy owoców. Następnie płaską łyżką rozgnieć owoce. W celu otrzymania gładkiej konsystencji w formie kremu zastosuj blender. Następnie dołącz 2-4 mililitry mleka. Wszystko jednak zależy od soczystości owoców. Dodaj około 200 mililitrów śmietanki oraz cukier puder.

Potem wymieszaj całość. Masa powinna mieć formę rzadkiego koktajlu lub sorbetu. Wylej następnie wszystko na przygotowaną wcześniej blaszkę. Następnie równomiernie rozprowadź. Ważne, aby warstwa owoców nie była grubsza bardziej niż 4-5 mililitrów. Płaską łyżką, szpachelką do lodów bądź za pomocą tortowej łyżki zeskrob zamarznięty sorbet. Masa powinna się rolować. Gotowe ruloniki wsadź do kubeczków czy pucharków. Warto przy tym wiedzieć, że w Tajlandii tego typu deser lodowy powstaje na ulicy. Przekłada się je następnie do kubeczków z plastiku. Na koniec posyp tajskie lody kolorową posypką, owocami, listkami świeżej mięty czy orzechami.

Nie trzeba mieć maszynki do tajskich lodów, aby je przygotować w domu. Można je stworzyć z dowolnych owoców. Ponadto są smaczne i ładnie się prezentują. Poza tym powstają w kuchni i mogą wywoływać wspomnienia związane z wypoczynkiem w Tajlandii.

Lody tajskie – kalorie

Zastanawiasz się, ile kalorii mają lody tajskie? Odpowiedź Cię zaskoczy: są mniej kaloryczne niż tradycyjne. Wszystko jednak zależy od użytych składników. Wszystko dlatego, że nie stosuje się tłustych śmietanek czy skondensowanego mleka. Poza tym porcje lodów są trochę mniejsze. Różnią się przy tym kształtem – ruloniki nie zapełniają całego rożka czy kubka. Wskazówka: Jeśli zależy Ci na niższej zawartości tłuszczu lub cukru, wybierz tylko owoce.

Tajskie lody to propozycja dla osób, które lubią słodycze lub dbają o wagę. Wszystko zależy od składników, które sam wybierzesz.

Podziel się

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Pliki cookies (tzw. "ciasteczka") stanowią dane informatyczne, w szczególności tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

Dowiedz się więcej Akceptuję