Jak zrobić naleśnika z serem? Przepisy!
Naleśniki z serem to doskonała propozycja na danie latem czy zimą. Z nadzieniem serowym będą pyszne w połączeniu z polewami, posypkami czy owocami. Oto proste przepisy na naleśniki z serem, które warto wypróbować w kuchni. Sprawdź, jak je przygotować i jak je najlepiej podawać. Jakie składniki będziesz musiał przygotować? Odpowiadamy i życzymy smacznego!
Naleśniki z owocami
Naleśniki z sercem to kcal 230 w 1 porcji. Do składników zaliczają się:
- mleko – 400 mililitrów,
- jajka – 3 sztuki,
- wiórki kokosowe – 1 łyżka,
- masło,
- cukier – 3 łyżki,
- sól – 2 łyżki (płaskie),
- olej – 3 łyżki,
- cukier puder,
- banany – 2 sztuki,
- kiwi,
- sok z cytryny,
- brzoskwinie z puszki,
- serek waniliowy,
- truskawki – 6 sztuk,
- mleczna czekolada.
Sposób przygotowania:
Zmiksuj mąkę z cukrem pudrem i jajkami. Dodaj mleko. Wsyp wiórki kokosowe i dołącz margarynę. Przykryj folią. Odczekaj 15 minut. Usmaż naleśniki z serem. Pokrój w plastry banany, a potem skrop sokiem z cytryny. Pokrój w kosteczkę brzoskwinie, a truskawki w plasterki. Kiwi pokrój w półplasterki. Ułóż następnie owoce i złóż je w trójkąty. Podawaj z roztopioną czekoladą (także z tubki).
Klasyczne naleśniki
Aby przygotować naleśnika z serem kup następujące artykuły spożywcze:
- mąka pszenna – 1 szklanka,
- cukier - 1 łyżka,
- odrobina soli,
- mleko – 1 szklanka,
- woda mineralna – ¾ szklanki,
- jajka – 2 sztuki,
- olej roślinny – 4 łyżki,
- tłusty twaróg – 450 gram,
- cukier puder
- cukier waniliowy – 1 łyżka.
Wsyp do miski mąkę, cukier, sól, mleko i wodę. Wymieszaj wszystko lub użyj miksera, tak aby powstała gładka masa. Dorzuć jajka i wszystko zmiksuj. Następnie odstaw na 15 minut bądź na czas przygotowania nadzienia. Dodaj do wszystkiego tłuszcz i zmiksuj. Na rozgrzanej patelni smaż naleśniki. Nałóż porcję ciasta z użyciem łyżki wazowej. Odczekaj, aż się zarumieni z obu stron.
Przełóż do miski twaróg. Dołącz cukier puder i cukier waniliowy. Rozgnieć widelcem, a potem wymieszaj. Podawaj z cukrem pudrem, owocami czy syropem klonowym. Możesz również wykorzystać śmietanę.
Naleśniki z cynamonem
Do zrobienia naleśników z serem na słodko będziesz potrzebować:
- mąki pszennej – 150 gramów,
- budyniu waniliowego – 1 opakowania,
- odrobiny soli,
- jajek – 2 sztuk,
- mleka – 350 mililitrów,
- cukru waniliowego – 1 łyżki.
Do przygotowania nadzienia będziesz potrzebować twarogu tłustego lub półtłustego (400 gramów), 1 łyżki cukru, 2 łyżek cukru waniliowego, kwaśnej śmietany (3 łyżek) lub naturalnego jogurtu, cynamon (1 łyżeczka). Dodatkowo przyda się tłuszcz do smażenia, najlepiej olej rzepakowy.
Przygotowanie:
Aby przygotować nadzienie, rozgnieć widelcem twaróg. Wymieszaj z cukrami, śmietaną i cynamonem. Oddziel żółtka od białek, a potem wsyp do miski mąkę, cukier waniliowy i budyń w proszku. Dołącz żółtka. Wlej mleko i wymieszaj wszystko trzepaczką. Możesz do tego użyć miksera. Ubij białka połączone z odrobiną soli, tak aby powstała sztywna piana. Na patelnię wylej nieznaczną ilość oleju i ją rozgrzej. Nalej ciasto na środek patelni za pomocą chochelki i rozprowadź na całej powierzchni. Smaż aż do zarumienienia się. Następnie posmaruj je nadzieniem z sera. Zwiń wszystko w ruloniki i złóż w trójkąty. Posyp cukrem pudrem i cynamonem.
Naleśniki z serem to popularne danie, które możesz przygotować samodzielnie lub z dziećmi. Będą pyszne zarówno latem, jak i zimą! Podawaj je z owocami, słodkimi polewami, dżemem czy cukrem pudrem.
Podziel się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana