Jak zrobić pesto z bazylii?

Jak zrobić pesto z bazylii?

Pesto alla genovese to świetny dodatek do dań zarówno na ciepło jak i na zimno. Przygotowanie go nie zajmuje dużo czasu, jest proste i nie wymaga wielu składników. Ten zielony sos wywodzi się z Włoch, dokładniej z Genui, a jego głównym składnikiem jest bazylia. Czytaj dalej i sprawdź jak przygotować domowe pesto oraz z czym je podawać.

Jak powstawało pesto alla genovese?

Bazyliowe pesto to niekwestionowany klasyk kuchni włoskiej. Bez wątpienia znajdziemy go w menu każdej restauracji serwującej dania z tego regionu. W podstawowej wersji składa się z liści bazylii, orzeszków piniowych, parmezanu, czosnku i oliwy. Chociaż dziś przygotowujemy je przy użyciu blendera, kiedyś zielony sos wyrabiało się umieszczając wszystkie składniki w kamiennym moździerzu, a następnie ucierając je i miażdżąc.

Pesto z bazylii – jak się z nim obchodzić?

Warto wiedzieć, że pesto nie powinno się podgrzewać – bazylia pod wpływem wysokiej temperatury gorzknieje, przez co jej walory smakowe nie są już tak zachwycające. Zielony sos powinien być przechowywany w szczelnie zamykanym słoiczku w lodówce do 5 dni. Możesz je też zamrozić, pamiętaj jednak, żeby spożyć je w ciągu 3-6 miesięcy.

Dobrym pomysłem jest samodzielna uprawa bazylii. Wcale nie musisz w tym celu mieć ogrodu ani działki, wystarczy doniczka na balkonie lub kuchennym parapecie.

Z czym jeść bazyliowe pesto?

Pesto z bazylii może mieć różnorodne zastosowanie w naszej kuchni. Najpopularniejsze pomysły na jego wykorzystanie to:

  • makaron z pesto z bazylii

  • kieszonki z kurczaka z bazyliowym pesto

  • grzanki z pieczywa posmarowane zielonym pesto

  • pieczony dorsz z pesto alla genovese

  • bazyliowe pesto jako zielony sos do sałatki

Pesto z bazylii – przepis

Klasyczny przepis na bazyliowe pesto to:

  • pęczek bazylii

  • 2 ząbki czosnku

  • garść orzeszków piniowych

  • 1/3 szklanki oliwy

  • garść startego parmezanu

Wszystkie składniki należy zmiksować blenderem lub, jeśli wolisz, utrzeć w moździerzu.

To przepis podstawowy, jednakże w oparciu o niego możesz eksperymentować. Najczęstsze modyfikacje zielonego sosu to:

  • pestki słonecznika, orzechy włoskie lub pekan zamiast orzechów piniowych,

  • rukola, natka pietruszki, jarmuż, szpinak zamiast liści bazylii,

  • dodatek suszonych pomidorów lub innych rodzajów sera np. grana padano lub pecorino.

Zielone pesto – właściwości zdrowotne

Poszczególne składniki pesto alla genovese to niewątpliwie produkty dobre dla naszego zdrowia:

  • bazylia ułatwia trawienie i ma działanie przeciwzapalne, jest bogata w potas i magnez,

  • orzechy piniowe mają dużą zawartość białka, cynku, miedzi, pomagają w stanach napięcia nerwowego, wysiłku umysłowego, przemęczenia,

  • oliwa chroni serce, ma właściwości przeciwnowotworowe, poprawia kondycję włosów,

  • parmezan jest dobrym źródłem wapnia, chroni przed osteoporozą, zawiera witaminy A, D, E,

  • czosnek zwalcza infekcje, obniża ciśnienie krwi, spowalnia procesy starzenia.

Jak widać, pesto z bazylii jest świetnym dodatkiem do dań zarówno ze względu na niewątpliwe walory smakowe, jak i właściwości zdrowotne. Warto jednak pamiętać, że sos ten jest kaloryczny, dlatego osoby na diecie redukcyjnej powinny zwracać uwagę na wielkość porcji.

Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej, przeczytaj: Jakie właściwości ma bazylia i do czego ją wykorzystać.

Podziel się

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.