Jak zrobić pesto z bazylii?
Pesto alla genovese to świetny dodatek do dań zarówno na ciepło jak i na zimno. Przygotowanie go nie zajmuje dużo czasu, jest proste i nie wymaga wielu składników. Ten zielony sos wywodzi się z Włoch, dokładniej z Genui, a jego głównym składnikiem jest bazylia. Czytaj dalej i sprawdź jak przygotować domowe pesto oraz z czym je podawać.
Jak powstawało pesto alla genovese?
Bazyliowe pesto to niekwestionowany klasyk kuchni włoskiej. Bez wątpienia znajdziemy go w menu każdej restauracji serwującej dania z tego regionu. W podstawowej wersji składa się z liści bazylii, orzeszków piniowych, parmezanu, czosnku i oliwy. Chociaż dziś przygotowujemy je przy użyciu blendera, kiedyś zielony sos wyrabiało się umieszczając wszystkie składniki w kamiennym moździerzu, a następnie ucierając je i miażdżąc.
Pesto z bazylii – jak się z nim obchodzić?
Warto wiedzieć, że pesto nie powinno się podgrzewać – bazylia pod wpływem wysokiej temperatury gorzknieje, przez co jej walory smakowe nie są już tak zachwycające. Zielony sos powinien być przechowywany w szczelnie zamykanym słoiczku w lodówce do 5 dni. Możesz je też zamrozić, pamiętaj jednak, żeby spożyć je w ciągu 3-6 miesięcy.
Dobrym pomysłem jest samodzielna uprawa bazylii. Wcale nie musisz w tym celu mieć ogrodu ani działki, wystarczy doniczka na balkonie lub kuchennym parapecie.
Z czym jeść bazyliowe pesto?
Pesto z bazylii może mieć różnorodne zastosowanie w naszej kuchni. Najpopularniejsze pomysły na jego wykorzystanie to:
makaron z pesto z bazylii
kieszonki z kurczaka z bazyliowym pesto
grzanki z pieczywa posmarowane zielonym pesto
pieczony dorsz z pesto alla genovese
bazyliowe pesto jako zielony sos do sałatki
Pesto z bazylii – przepis
Klasyczny przepis na bazyliowe pesto to:
pęczek bazylii
2 ząbki czosnku
garść orzeszków piniowych
1/3 szklanki oliwy
garść startego parmezanu
Wszystkie składniki należy zmiksować blenderem lub, jeśli wolisz, utrzeć w moździerzu.
To przepis podstawowy, jednakże w oparciu o niego możesz eksperymentować. Najczęstsze modyfikacje zielonego sosu to:
pestki słonecznika, orzechy włoskie lub pekan zamiast orzechów piniowych,
rukola, natka pietruszki, jarmuż, szpinak zamiast liści bazylii,
dodatek suszonych pomidorów lub innych rodzajów sera np. grana padano lub pecorino.
Zielone pesto – właściwości zdrowotne
Poszczególne składniki pesto alla genovese to niewątpliwie produkty dobre dla naszego zdrowia:
bazylia ułatwia trawienie i ma działanie przeciwzapalne, jest bogata w potas i magnez,
orzechy piniowe mają dużą zawartość białka, cynku, miedzi, pomagają w stanach napięcia nerwowego, wysiłku umysłowego, przemęczenia,
oliwa chroni serce, ma właściwości przeciwnowotworowe, poprawia kondycję włosów,
parmezan jest dobrym źródłem wapnia, chroni przed osteoporozą, zawiera witaminy A, D, E,
czosnek zwalcza infekcje, obniża ciśnienie krwi, spowalnia procesy starzenia.
Jak widać, pesto z bazylii jest świetnym dodatkiem do dań zarówno ze względu na niewątpliwe walory smakowe, jak i właściwości zdrowotne. Warto jednak pamiętać, że sos ten jest kaloryczny, dlatego osoby na diecie redukcyjnej powinny zwracać uwagę na wielkość porcji.
Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej, przeczytaj: Jakie właściwości ma bazylia i do czego ją wykorzystać.
Podziel się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana