Jak zrobić pesto z bazylii?

Jak zrobić pesto z bazylii?

Pesto alla genovese to świetny dodatek do dań zarówno na ciepło jak i na zimno. Przygotowanie go nie zajmuje dużo czasu, jest proste i nie wymaga wielu składników. Ten zielony sos wywodzi się z Włoch, dokładniej z Genui, a jego głównym składnikiem jest bazylia. Czytaj dalej i sprawdź jak przygotować domowe pesto oraz z czym je podawać.

Jak powstawało pesto alla genovese?

Bazyliowe pesto to niekwestionowany klasyk kuchni włoskiej. Bez wątpienia znajdziemy go w menu każdej restauracji serwującej dania z tego regionu. W podstawowej wersji składa się z liści bazylii, orzeszków piniowych, parmezanu, czosnku i oliwy. Chociaż dziś przygotowujemy je przy użyciu blendera, kiedyś zielony sos wyrabiało się umieszczając wszystkie składniki w kamiennym moździerzu, a następnie ucierając je i miażdżąc.

Pesto z bazylii – jak się z nim obchodzić?

Warto wiedzieć, że pesto nie powinno się podgrzewać – bazylia pod wpływem wysokiej temperatury gorzknieje, przez co jej walory smakowe nie są już tak zachwycające. Zielony sos powinien być przechowywany w szczelnie zamykanym słoiczku w lodówce do 5 dni. Możesz je też zamrozić, pamiętaj jednak, żeby spożyć je w ciągu 3-6 miesięcy.

Dobrym pomysłem jest samodzielna uprawa bazylii. Wcale nie musisz w tym celu mieć ogrodu ani działki, wystarczy doniczka na balkonie lub kuchennym parapecie.

Z czym jeść bazyliowe pesto?

Pesto z bazylii może mieć różnorodne zastosowanie w naszej kuchni. Najpopularniejsze pomysły na jego wykorzystanie to:

  • makaron z pesto z bazylii

  • kieszonki z kurczaka z bazyliowym pesto

  • grzanki z pieczywa posmarowane zielonym pesto

  • pieczony dorsz z pesto alla genovese

  • bazyliowe pesto jako zielony sos do sałatki

Pesto z bazylii – przepis

Klasyczny przepis na bazyliowe pesto to:

  • pęczek bazylii

  • 2 ząbki czosnku

  • garść orzeszków piniowych

  • 1/3 szklanki oliwy

  • garść startego parmezanu

Wszystkie składniki należy zmiksować blenderem lub, jeśli wolisz, utrzeć w moździerzu.

To przepis podstawowy, jednakże w oparciu o niego możesz eksperymentować. Najczęstsze modyfikacje zielonego sosu to:

  • pestki słonecznika, orzechy włoskie lub pekan zamiast orzechów piniowych,

  • rukola, natka pietruszki, jarmuż, szpinak zamiast liści bazylii,

  • dodatek suszonych pomidorów lub innych rodzajów sera np. grana padano lub pecorino.

Zielone pesto – właściwości zdrowotne

Poszczególne składniki pesto alla genovese to niewątpliwie produkty dobre dla naszego zdrowia:

  • bazylia ułatwia trawienie i ma działanie przeciwzapalne, jest bogata w potas i magnez,

  • orzechy piniowe mają dużą zawartość białka, cynku, miedzi, pomagają w stanach napięcia nerwowego, wysiłku umysłowego, przemęczenia,

  • oliwa chroni serce, ma właściwości przeciwnowotworowe, poprawia kondycję włosów,

  • parmezan jest dobrym źródłem wapnia, chroni przed osteoporozą, zawiera witaminy A, D, E,

  • czosnek zwalcza infekcje, obniża ciśnienie krwi, spowalnia procesy starzenia.

Jak widać, pesto z bazylii jest świetnym dodatkiem do dań zarówno ze względu na niewątpliwe walory smakowe, jak i właściwości zdrowotne. Warto jednak pamiętać, że sos ten jest kaloryczny, dlatego osoby na diecie redukcyjnej powinny zwracać uwagę na wielkość porcji.

Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej, przeczytaj: Jakie właściwości ma bazylia i do czego ją wykorzystać.

Podziel się

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Pliki cookies (tzw. "ciasteczka") stanowią dane informatyczne, w szczególności tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

Dowiedz się więcej Akceptuję