Jak zrobić ramen? Wskazówki
Ramen to tradycyjna japońska zupa, która pochodzi z Chin. Składa się z makaronu oraz innych specjalnych składników. Podawana w miseczce lub z dodatkowym talerzykiem jedzona jest pałeczkami lub łyżką. Jak się ją robi? Jak zrobić bulion i dodatki? W jaki sposób podaje się danie i jakie wyróżnia się rodzaje? Sapporo, Yokohama a może Kitakata lub Hakata?
Czym jest ramen? Rodzaje
Do specjalnych zup w kuchni japońskiej zalicza się ramen. Powstaje na bazie kostnego rosołu. Do pozostałych składników w wersji tradycyjnej zalicza się:
- makaron
- przyprawy
- dodatki: mięso lub ryby
- sos sojowy
- miso – pasta na bazie sfermentowanej soi
- grzyby
Co ciekawe, ramen pochodzi z Chin, od chińskiego słowa „la mian”. Oznacza wyrabiany ręcznie makaron – ramen na nim bazuje.
Oprócz tradycyjnej zupy japońskiej wyróżnia się inne rodzaje takie jak:
- Sapporo – zwany miso ramen, który rozgrzewa i jest pożywny. Składa się z miso, kukurydzy, masła, siekanej wieprzowiny i czosnku. Nierzadko dodaje się do nich owoce morza na przykład kraby
- Tokio – zwane shoyu ramen polega na zagotowaniu kurczaka z sosem sojowym i rybnym bulionem dashi. Dodatkowo dodaje się cebulkę dymkę, jajko, szpinak, nori i pokrojoną wieprzowinę
- Yokohama – tworzy się go na bazie bulionu wieprzowego z sosem sojowym razem z grubymi kluskami
- Kitakata – powstaje z grubych klusek oraz gotowanego na wieprzowinie bulionu razem z niboshi
- Hakata – gotowany na kościach z wieprzowiny i z cienkim makaronem
- Tonkotsu – zawiera duże ilości tłuszczu oraz kolagenu, które wydobywa się z kości wieprzowych
W jaki sposób zrobić ramen?
Tradycyjną zupę ramen przygotowuje się z:
- bulionu: 1-kilogramowych kości wieprzowych i drobiowych, imbiru (10 cm). 4 cebulek szalotki, ½ czosnku, 2 marchewek oraz wodorostów, japońskiego sosu sojowego oraz sake (80 ml)
- dodatków: ugotowanej wieprzowiny, suszonych grzybów shitake (30 g), 500 g świeżego makaronu bądź suszonego (220 g), 6 jajek, przypraw shichimi togarashi czy prasowanych glonów oraz dymki czy szczypiorku
Przygotowanie: Zalej wodą kości wieprzowe i drobiowe. Zaczekaj, aż woda zacznie wrzeć. Wyjmij i popłucz, a potem włóż znowu do garnka. Dorzuć cebulę, czosnek w formie zgniecionej, imbir (pokrojony w paski) i obraną wcześniej marchewkę. Zalej wodą opłukane wodorosty. Gotuj. Usuń glony i szumowiny. Pozostaw do gotowania przez 6 godzin. Ostudź i wyjmij kości. Wcześniej zmocz grzyby shitake. Zalej je ciepłą wodą. Zostaw do namoczenia. Usmaż grzyby na oleju. Powinny być miękkie. Ugotuj na twardo jajka i obierz. Pokrój je na połówki. Ugotuj wieprzowinę na wolnym ogniu. Zmieszaj bulion z sosem sojowym i sake. Pozostaw do wrzenia. Nałóż do misek ugotowany makaron. Zalej bulionem. Dodaj grzyby, wieprzowinę czy połówkę jajka. Dopraw szczypiorkiem lub przyprawą shichimi togarashi.
W jaki sposób je się ramen?
Ponieważ jest to gęsta zupa, która ma dużo składników względem ilości bulionu, powinna być jedzona tylko, gdy jest gorąca. Je się ją łyżką lub pałeczkami. Musi być od razu zjedzona po podaniu. Wystygła nie ma smaku, a makaron staje się miękki. Podaje się go w specjalnych miskach. Ponieważ jest gorące, musi być jedzone z siorbaniem.
Podziel się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana