Jak zrobić szybki deser na zimno? 4 propozycje!
Latem dobrze jest postawić na zimne i szybkie desery w pucharkach. Są nie tylko pyszne, ale i orzeźwiające. Dlatego polecane są szczególnie w upalne dni. Sernik z borówkami, deser z ananasem, a może z malinami albo borówkami? Dowiedz się, jak szybko przygotować desery na zimno dla rodziny czy gości. Zapraszamy do lektury naszego przewodnika i życzymy smacznego!
1. Deser z ananasem
Do przygotowania tego deseru wystarczy: 1 sztuka ananasa, 2 łyżeczki cukru pudru, sok z cytryny czy śmietanka kremówka (4-5 łyżek). Obierz owoc, wykrój środek, a potem pokrój na mniejsze kawałeczki. Następnie wrzuć wszystko do blendera, włącznie z cukrem i sokiem z cytryny. Zmiksuj i przełóż do naczynia. Potem wstaw do zamrażalnika. Pamiętaj, aby co pół godziny przemieszać masę, tak, aby pozbyć się lodu.
2. Deser z owocami
Jak przygotować zimny deser? Z następujących składników:
- dużej śmietany – 30%
- serka homogenizowanego stracciatelle
- śmietany fiksu – 2 opakowań
- kiwi
- truskawek – 300-350 gramów
Sposób przygotowania:
Ubijaj trochę śmietanę. Dodaj cukier waniliowy i fiksy, a potem ubij. Dołącz serek i zmiksuj. Następnie wszystko wstaw do lodówki. Zmiksuj potem na gładki mus truskawki. Pokrój biszkopty w małe kawałki. Natomiast kiwi pokrój w drobną kostkę. Potem połóż połowę kremu z bitej śmietany. Dodaj pokrojone biszkopty, mus z truskawek czy resztę kremu. Ułóż na wierzch pokrojone kiwi. Następnie podawaj dobrze schłodzony deser.
3. Deser waniliowy z galaretką i malinami
Do szybkiego deseru na zimno zalicza się lekki deser z malinami i laską wanilii. Należy go przygotować z takich artykułów spożywczych jak:
- mrożone maliny – 300 gramów
- cukru pudru – 2 łyżeczek lub 40 gramów
- żelatyny – 2 listków
- śmietanki 30% - 250 mililitrów
- mascarpone – 125 gramów
- laski wanilii – 0,5 opakowania
Do ozdobienia przydadzą się maliny (100 gramów), jagody (50 gramów) oraz mięta (4-8 listków).
Sposób przygotowania:
Pogotuj przez krótki moment mrożone maliny z cukrem. Potem je zblenduj na gładką masę. Następnie przetrzyj przez sitko, aż powstanie mus. Namocz w zimnej wodzie żelatynę przez 5 minut, a potem odciśnij i rozpuść. Podgrzewaj ją w rondelku. Potem połącz rozpuszczoną żelatynę z owocami, po czym wymieszaj. Prosty deser w pucharkach jest gotowy do wstawienia do lodówki. Do śmietanki dodaj ziarenka wanilii. Następnie ubij śmietankę z cukrem pudrem. Dodaj mascarpone do gęstniejącej śmietanki, a potem ubijaj mikserem, aż zostanie gładka. Potem wyłóż masę na mus malinowy i pozostaw do schłodzenia przez 2 h w lodówce. Na koniec ozdób ciasto owocami i listkami mięty.
4. Sernik z borówkami na zimno
Deser na zimno w formie sernika przygotujesz z następujących składników:
- herbatników – 200 gramów
- aromatu do ciasta – 0,5 łyżeczki
- masła – 60 gramów
- mascarpone – 500 gramów
- cytryny – 2 sztuk
- borówek – 500 gramów
- mięty – 100 gramów
- skondensowanego mleka – 350 gramów
Sposób przygotowania:
Po złamaniu ciastek wrzuć je miski i zmiksuj blenderem na proszek. Dodaj miękkie masło i aromat. Utrzyj, aby otrzymać kruszonkę. Wysyp masę na spód dna tortownicy. Uklep ją ręką. Następnie wstaw tortownicę do lodówki na 30 minut. Zetrzyj skórkę z jednej z cytryn, a potem wyciśnij sok. W ten sposób uzyskasz około pół szklanki soku. Wymieszaj mikserem mascarpone, mleko z puszki czy otartą skórkę. Dołącz sok z cytryny. Uzyskasz dzięki temu gęstą cytrynową masę. Na spód z ciasteczek wysyp 3/4 borówek. Nałóż na nie masę sernikową. Ozdób całość owocami czy listkami mięty i odłożoną kruszonką. Wstaw do lodówki na 2-3 godziny. Ciasto gotowe!
Podziel się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana