Jak zrobić szybki deser na zimno? 4 propozycje!

Jak zrobić szybki deser na zimno? 4 propozycje!

Latem dobrze jest postawić na zimne i szybkie desery w pucharkach. Są nie tylko pyszne, ale i orzeźwiające. Dlatego polecane są szczególnie w upalne dni. Sernik z borówkami, deser z ananasem, a może z malinami albo borówkami? Dowiedz się, jak szybko przygotować desery na zimno dla rodziny czy gości. Zapraszamy do lektury naszego przewodnika i życzymy smacznego!

1. Deser z ananasem

Do przygotowania tego deseru wystarczy: 1 sztuka ananasa, 2 łyżeczki cukru pudru, sok z cytryny czy śmietanka kremówka (4-5 łyżek). Obierz owoc, wykrój środek, a potem pokrój na mniejsze kawałeczki. Następnie wrzuć wszystko do blendera, włącznie z cukrem i sokiem z cytryny. Zmiksuj i przełóż do naczynia. Potem wstaw do zamrażalnika. Pamiętaj, aby co pół godziny przemieszać masę, tak, aby pozbyć się lodu. 

2. Deser z owocami

Jak przygotować zimny deser? Z następujących składników:

  • dużej śmietany – 30%
  • serka homogenizowanego stracciatelle
  • śmietany fiksu – 2 opakowań
  • kiwi
  • truskawek – 300-350 gramów

Sposób przygotowania:

Ubijaj trochę śmietanę. Dodaj cukier waniliowy i fiksy, a potem ubij. Dołącz serek i zmiksuj. Następnie wszystko wstaw do lodówki. Zmiksuj potem na gładki mus truskawki. Pokrój biszkopty w małe kawałki. Natomiast kiwi pokrój w drobną kostkę. Potem połóż połowę kremu z bitej śmietany. Dodaj pokrojone biszkopty, mus z truskawek czy resztę kremu. Ułóż na wierzch pokrojone kiwi. Następnie podawaj dobrze schłodzony deser.

3. Deser waniliowy z galaretką i malinami

Do szybkiego deseru na zimno zalicza się lekki deser z malinami i laską wanilii. Należy go przygotować z takich artykułów spożywczych jak:

  • mrożone maliny – 300 gramów
  • cukru pudru – 2 łyżeczek lub 40 gramów
  • żelatyny – 2 listków
  • śmietanki 30% - 250 mililitrów
  • mascarpone – 125 gramów
  • laski wanilii – 0,5 opakowania

Do ozdobienia przydadzą się maliny (100 gramów), jagody (50 gramów) oraz mięta (4-8 listków).

Sposób przygotowania:

Pogotuj przez krótki moment mrożone maliny z cukrem. Potem je zblenduj na gładką masę. Następnie przetrzyj przez sitko, aż powstanie mus. Namocz w zimnej wodzie żelatynę przez 5 minut, a potem odciśnij i rozpuść. Podgrzewaj ją w rondelku. Potem połącz rozpuszczoną żelatynę z owocami, po czym wymieszaj. Prosty deser w pucharkach jest gotowy do wstawienia do lodówki. Do śmietanki dodaj ziarenka wanilii. Następnie ubij śmietankę z cukrem pudrem. Dodaj mascarpone do gęstniejącej śmietanki, a potem ubijaj mikserem, aż zostanie gładka. Potem wyłóż masę na mus malinowy i pozostaw do schłodzenia przez 2 h w lodówce. Na koniec ozdób ciasto owocami i listkami mięty.

4. Sernik z borówkami na zimno

Deser na zimno w formie sernika przygotujesz z następujących składników:

  • herbatników – 200 gramów
  • aromatu do ciasta – 0,5 łyżeczki
  • masła – 60 gramów
  • mascarpone – 500 gramów
  • cytryny – 2 sztuk
  • borówek – 500 gramów
  • mięty – 100 gramów
  • skondensowanego mleka – 350 gramów

Sposób przygotowania:

Po złamaniu ciastek wrzuć je miski i zmiksuj blenderem na proszek. Dodaj miękkie masło i aromat. Utrzyj, aby otrzymać kruszonkę. Wysyp masę na spód dna tortownicy. Uklep ją ręką. Następnie wstaw tortownicę do lodówki na 30 minut.  Zetrzyj skórkę z jednej z cytryn, a potem wyciśnij sok. W ten sposób uzyskasz około pół szklanki soku. Wymieszaj mikserem mascarpone, mleko z puszki czy otartą skórkę. Dołącz sok z cytryny. Uzyskasz dzięki temu gęstą cytrynową masę. Na spód z ciasteczek wysyp 3/4 borówek. Nałóż na nie masę sernikową. Ozdób całość owocami czy listkami mięty i odłożoną kruszonką. Wstaw do lodówki na 2-3 godziny. Ciasto gotowe!

Podziel się

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Pliki cookies (tzw. "ciasteczka") stanowią dane informatyczne, w szczególności tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

Dowiedz się więcej Akceptuję