Artykuł sponsorowany

Jaka jest odpowiednia ilość bakterii w mleku?

Jaka jest odpowiednia ilość bakterii w mleku?
Zdrowa krowa wytwarza mleko wolne od bakterii. Najczęściej zakażeniu ulega ono podczas doju, przy przechowywaniu w nieodpowiednich warunkach lub przez niewłaściwy transport. Także wysoka temperatura powietrza może wpłynąć na ich szybszy rozwój. W tym artykule przeczytasz, w jakich granicach powinna mieścić się liczba drobnoustrojów w mleku, jakie są skutki jej przekroczenia i co zrobić, by do tego nie dopuścić.

Dopuszczalna ilość drobnoustrojów

Choć mleko z krowich wymion jest czyste, pierwsze strugi mogą zawierać bakterie. W tym celu stosuje się przedzdajanie. Drobnoustroje mogą jednak generować różnorodne czynniki – skóra zwierząt, niewłaściwie przechowywana pasza, brudne legowisko, niedokładnie umyte maszyny czy niehigieniczny dój. Zgodnie z Rozporządzeniem WE nr 1662/2006 z dnia 6 listopada 2006 r., liczba drobnoustrojów w mleku surowym odbieranym z gospodarstwa, przy zbadaniu co najmniej dwóch próbek w miesiącu, nie może przekraczać 100 000 w 1 ml. Mleko surowe, które zostało przeznaczone do spożycia, podlega bardziej restrykcyjnym przepisom. W tym przypadku na 1 ml nie może znajdować się więcej niż 50 000 drobnoustrojów. Gronkowiec złocisty nie powinien przekraczać liczby 500 na 1 ml, natomiast bakterii szczepu Salmonella nie może być wcale. Ilość drobnoustrojów wylicza się na podstawie średniej geometrycznej z 4 badań wykonanych w przeciągu 2 miesięcy lub 3 badań przez okres 3 miesięcy.

Mleko zawierające zbyt duże ilości bakterii

Przekroczenie dopuszczalnej ilości drobnoustrojów w mleku może skutkować wyeliminowaniem go z obiegu i nałożeniem kar pieniężnych. Takie mleko ma niższą jakość mikrobiologiczną i obniżoną długość trwania życia półkowego. Niektóre bakterie wpływają na pogorszenie smaku, co przekłada się na zmniejszenie akceptacji przez konsumentów i przetwórców mleka. Specjalista z firmy „Hard Chris” Krzysztof Tomera w Białymstoku mówi:

Poza zachowaniem odpowiedniej higieny i sterylnych warunków należy także schładzać mleko bezpośrednio po udoju. Dzięki temu rozwój drobnoustrojów jest zablokowany. Może również zdarzyć się tak, że duża liczba bakterii świadczy o rozwijającym się w wymieniu stanie zapalnym.

Sposoby na badanie mleka

Całkowite wyeliminowanie bakterii z mleka nie jest możliwe. Dominującymi mikroorganizmy w mleku surowym są bakterie psychrotrofowe oraz bakterie mezofilne, które powszechnie występują w środowisku naturalnym. Wiele bakterii jest również pożytecznych dla człowieka. Badanie na obecność drobnoustrojów w mleku można zlecić zewnętrznemu laboratorium, albo wykonać je samodzielnie. Nowoczesne analizatory mleka pozwalają zbadać liczbę bakterii i komórek somatycznych w czasie krótszym niż 10 minut. W ten sposób poznamy liczbę i skład drobnoustrojów saprofitycznych i chorobotwórczych wraz z ich metabolitami i toksynami. Metody instrumentalne działają na zasadzie barwników fluorescencyjnych lub zjawiska przewodnictwa elektrycznego w pożywce.

Podziel się

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.