Jaki ekspres do kawiarni wybrać? 4 pytania, które warto zadać sobie przed kupnem ekspresu
Podsumowanie:
- Kawiarnia, rozkochująca gości aromatem i smakiem rewelacyjnej kawy – który właściciel kawiarni o tym nie marzy? Dobry ekspres do kawiarni pozwala zmienić to marzenie w łatwy do zrealizowania cel.
- W kawiarni sprawdza się zarówno ekspres kolbowy, jak i automatyczny, ale który rodzaj i jaki konkretnie model wybrać? To zależy.
- Dobry ekspres do kawiarni (www.tchibo-coffeeservice.pl) to taki, który odpowiada na unikalne potrzeby gości i wpasowuje się w klimat danego lokalu. Dlatego tak ważne jest, by przed zakupem lub wynajmem ekspresu, odpowiedzieć sobie na kilka pytań. Te znajdziesz w artykule.
Mała, lokalna kawiarenka czy kawiarnia, będąca częścią rosnącej w siłę sieci? Każda potrzebuje dobrego ekspresu do kawy. Kiedy jednak stajemy przed wyborem konkretnego urządzenia, możemy czuć się przytłoczeni mnogością dostępnych opcji. Wtedy warto pamiętać, że kluczem do sukcesu jest analiza. W jej ramach odpowiedzmy sobie na kilka pytań:
- Ile gości odwiedza nasz lokal?
Jeśli dużo i być może zdarza się, że przed ladą tworzy się kolejka, zdecydowanie warto wybrać automatyczny ekspres do kawiarni. Tym lepiej, jeśli będzie posiadał opcję przygotowania dwóch kaw jednocześnie, duży pojemnik na kawę i mleko oraz system informujący o kończących się ziarnach lub wodzie.
- Czy goście oczekują szerokiego wachlarza kaw, czy zamawiają raczej kilka najpopularniejszych rodzajów?
To determinuje bowiem mnogość i różnorodność kaw, jakie ekspresy do kawiarni mają zapewniać. W lokalach, których goście mają różnorodne gusta kawowe, sprawdzi się automatyczny model z rozbudowanym panelem napojów do wyboru, w tym kawami mlecznymi oraz ekspres kolbowy, ale koniecznie z doświadczonym baristą.
- Czy zależy nam na tworzeniu klimatycznego nastroju, przywodzącego skojarzenia z klasyczną, włoską kawiarnią? Czy chcemy intrygować gości nie tylko smakiem kawy, ale też aromatem oraz całą estetyczną otoczką, towarzyszącą jej przygotowywaniu?
Jeśli chcemy stworzyć klimat niczym z tradycyjnej, włoskiej restauracji zdecydowanie warto wybrać ekspres kolbowy. Charakteryzuje się bowiem retro wyglądem, a jego budowa szybko przywodzi skojarzenia z jedynym w swoim rodzaju i dobrej klasy lokalem. Takie urządzenie podkreśla też klasę kawiarni oraz kunszt baristy.
- Czy klienci zamawiają kawę na miejscu czy też na wynos?
Jeśli często zdarza się, że goście chcą zabrać zamówioną kawę ze sobą, w drogę, wraz zakupem dobrego ekspresu do kawiarni warto też wyposażyć lokal w produkty typu „coffee to go”: kubeczki, cukier i mleko do kawy w saszetkach oraz mieszadełka. Na pewno docenią wygodę, którą zapewniają wymienione dodatki.
Wygoda po stronie osoby zarządzającej kawiarnią też jest ważna
Czasami zamiast kupować ekspres do kawiarni na wyłączność – bezpośrednio ze sklepu, wygodniej jest skorzystać z oferty firm wynajmujących takie urządzenia. Te firmy bowiem często poza samym ekspresem zapewniają regularne dostawy ziaren wysokiej jakości oraz dodatków „coffee to go”, a poza tym też pysznych syropów, z którymi można jeszcze bardziej rozbudować asortyment serwowanych napojów. Korzyścią jest również gwarancja serwisu technicznego oraz wsparcie marketingowe.
Podziel się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana