Jaki stół bilardowy kupić do lokalu? – kilka podstawowych wskazówek
Elegancko wyglądający stół z zielonym suknem, po którym toczą się różokolorowe bile uderzane kijami, może stać się cennym źródłem zarobku dla właściciela restauracji czy baru. A także przynieść wiele radości przybyłym gościom, którzy po smacznym posiłku chętnie skorzystają z rozrywek dostępnych w lokalu. Dla laika każdy stół bilardowy wygląda tak samo, ale gdy zgłębimy temat, okaże się, że pomiędzy stołami do gry w bilard istnieją fundamentalne różnice. Postaramy się je naświetlić i ułatwić przyszłym posiadaczom ten niezbyt łatwy wybór oraz sprawdzić, czy stół bilardowy to opłacalna inwestycja dla właściciela restauracji.
Rodzaje zarobkowych stołów bilardowych
W dzisiejszym artykule skoncentrujemy się na stołach bilardowych przeznaczonych do lokali. Dlatego na początku warto zastanowić się, w jaki sposób dany rodzaj stołu bilardowego będzie przynosił zyski właścicielowi. Na rynku dostępne są trzy rodzaje zarobkowych stołów bilardowych:
- na żetony,
- na monety,
- koszykowe,
- spływowe.
O ile w przypadku pierwszych dwóch stołów bilardowych sama nazwa wyjaśnia sposób działania (jedna partia to jeden żeton lub wyznaczona kwota w monetach), o tyle w przypadku trzeciego i ostatniego można mieć wątpliwości. Wyjaśniamy, rozwiewamy.
Podczas gry na stole koszykowym bile wpadają do łuz i pozostają w koszykach do zakończenia rozgrywki. Kiedy wykupiony czas dobiega końca, gracze zostają poinformowani za pomocą specjalnego timera. Podobnie rzecz wygląda podczas partii na stole spływowy, tyle że wówczas bile spływają do jednego miejsca, najczęściej usytuowanego na krótszym boku stołu.
Stół bilardowy drewniany czy kamienny?
To pytanie ma niemałe znaczenie podczas wyboru stołu do gry w bilard. Na płytę dębową lub kamienną jest nałożone sukno, a to po nim będę poruszać się bile – to bardzo ważny element całej konstrukcji, mający olbrzymi wpływ na komfort gry.
Stół bilardowy z płytą drewnianą to tańsza i lżejsza opcja, co za tym idzie bardziej mobilna od kamiennego odpowiednika. Niestety, dużą wadą stołów drewnianych jest ich szybkie zużywanie się; brak odporności na wilgoć, zmienność temperatur i silniejsze uderzenia bilami lub kijami bilardowymi sprawiają, że ten rodzaj stołów jest odradzany przez większość specjalistów. Najczęściej do budowy tego typu stołów wykorzystuje się płyty MDF lub płyty laminowane.
Stół bilardowy z płytą kamienną charakteryzuje się znacznie większą trwałością. Płyta występuję w dwóch wersjach, jednoczęściowej i dwuczęściowej – wszystko zależy od wielkości stołu. Płyta kamienna daje gwarancję na to, że stół będzie równy i z czasem nie zmieni swojego kształtu. Jeśli szukamy stołu na lata, warto wybrać wersję z płytą kamienną, do której budowy wykorzystuje się m.in. marmur lub łupek włoski.
Wymiary stołu bilardowego
Również istotny jak płyta jest sam rozmiar stołu, który musi być dopasowany do pomieszczenia, w którym będzie usytuowany. Przed zakupem wypada starannie przestudiować lokal i wziąć pod uwagę wszystkie meble, które będę mogły przeszkadzać graczom podczas rozgrywki. Warto zostawić z każdej strony stołu optymalnie co najmniej 145 cm odległości do najbliższej przeszkody (ściany, foteli, stolika).
Najczęściej spotykane wymiary stołów bilardowych prezentujemy poniżej w centymetrach:
366x183, 274x137, 244x122, 214x107 oraz 182x91.
Stół bilardowy od biznesowej
Bilard to popularna rozrywka wśród bywalców różnego rodzaju restauracji, barów czy hoteli. Przyjmuje się, że tego typu inwestycja szybko się zwraca i nie wymaga wygórowanych nakładów finansowych. Wystarczy tylko kupić odpowiedni stół. Obliczenia prezentowane na stronach internetowych producentów pokazują, że zakup stołu bilardowego może zwrócić się nawet po 100 dniach od jego uruchomienia w lokalu. O opłacalności tego typu inwestycji, może świadczyć również fakt, że bilard to wciąż jedna z najpopularniejszych gier w licznych lokalach. Warto to sprawdzić, stosując proste obliczenia i badając rynek.
Podziel się
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana